Testplan udfordret af mangel på udstyr og hænder

Danmark har rundet to millioner coronatest. Flere og flere testes fortsat for coronavirus, og nu skal der skrues endnu mere op for blusset.

Men problemer med at skaffe det nødvendige analyseudstyr risikerer at stå i vejen for ambitionerne om at få testet flere danskere og sikre hurtige svar. Det skriver Berlingske.

Formand for Danske Bioanalytikere Martina Jürs siger, at bioanalytikerne allerede løfter en stor opgave, men at analysekapaciteten er meget sårbar.

– Det kræver rigtig stor kreativitet og fleksibilitet fra laboratoriernes side, og det kan de lige nu. Tre ud af fire får svar inden for 24 timer.

– Men vi frygter, at der kan ske noget i efteråret, i forhold til at det bliver rigtig svært at løfte den opgave, hvis ikke man har det udstyr, der skal til, siger hun til Ritzau.

I den seneste politiske aftale om yderligere genåbning af samfundet satte Folketingets partier et mål om, at der skal være svar på 80 procent af coronatestene inden for 24 timer.

Derudover skal det i det hele taget været muligt for størstedelen at blive testet inden for et døgn.

Det er bioanalytikere på landets sygehuslaboratorier, som analyserer en stor del af coronaprøverne.

Derudover har der siden april været opstillet hvide telte i alle landets regioner. De drives af TestCenter Danmark, der på nuværende tidspunkt har kapacitet til at foretage 20.000 daglige test.

Ifølge Martina Jürs er det både manglende udstyr såsom reagenser og maskiner, men også kvalificeret personale, laboratorierne udfordres af.

– Man skal have alle de ingredienser, der skal til, for at man kan komme det i ovnen. Og de her ingredienser skal også være til rådighed. Ellers står vi i en situation, hvor svartiden ikke kan overholdes, siger hun.

Danske Regioner har nedsat en national taskforce for at skaffe test- og analyseudstyr.

Herfra bekræfter talsmand Per Jørgensen over for Berlingske, at der er store problemer med at skaffe de nødvendige mængder af reagenser og forbrugsvarer til at analysere coronaprøverne.

Til Ritzau understreger han dog, at tre ud af fire i dag får svar inden for 24 timer, og 95 procent får svaret inden for 29 timer.

– Under hele coronakrisen har det været udfordrende at få testudstyr hjem fra et historisk presset verdensmarked, hvor alle lande konkurrerer med hinanden. Det gælder blandt andet reagenserne til vores højautomatiske udstyr.

– Sådan er det stadig, tilføjer Per Jørgensen.

Men man er godt på vej til at øge testkapaciteten betragteligt.

– Medarbejderne i regionerne arbejder konstant på at sikre nye leverancer af udstyr, tage mere manuelle analysemetoder i brug og styrke vores egenproduktion.

– Alt i alt er er vi fortrøstningsfulde om, at det nok skal lykkes os at fordoble vores testkapacitet og sikre hurtigt svar på coronatest, siger Per Jørgensen.

/ritzau/