Rekordmange homoseksuelle par har sagt ja til hinanden

Antallet af personer af samme køn, der lever i et registreret partnerskab eller har indgået ægteskab, er steget med 49 procent over de seneste ti år.

Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

I 2020 er der i alt 5613 registrerede par og ægtepar af samme køn i Danmark. Det er en stigning på 1850 siden 2010.

– Det er stadig en ret ny ting at kunne blive gift, og kurven er stadig stigende. Hvis vi kigger om 25 år, vil vi måske kunne se, at det ligger på en mere stabil procentdel af befolkningen, siger Lisbeth Harboe, specialkonsulent hos Danmarks Statistik.

Siden 2012 er det kun antallet af ægtepar, der er steget. Og hvert år siden 2012 er flere og flere blevet gift.

Det skyldes, at par af samme køn den 15. juni 2012 fik mulighed for at blive gift og også viet i folkekirken. Det erstattede muligheden for at registrere sig i et partnerskab.

Danmark var det første land i verden til at tillade registreret partnerskab mellem to mennesker af samme køn. Det skete i 1989.

De samkønnede par bor mere spredt i Danmark end før i tiden.

Danmarks Statistik ser vækst på mellem 1-2 procent i landsdelene Vestjylland, Nordjylland samt Vest- og Sydsjælland.

– Der er tale om en geografisk spredning af de samkønnede ægtepar mod andre af landets egne end hovedstaden siden 1990’erne, siger Lisbeth Harboe.

På trods af en større geografisk spredning foretrækker de homoseksuelle par dog stadig i høj grad København. Tallene fra Danmarks Statistik viser, at 32 procent bor i hovedstaden.

Østjylland kommer efter København med 14 procent.

/ritzau/