Spanien bliver lukket land for danske turister

Mange danskere er i de seneste uger rejst på ferie til Spanien, efter at Udenrigsministeriet åbnede for rejser dertil i juni.

Men det er slut nu. Udenrigsministeriet har torsdag opdateret rejsevejledningerne, og det betyder, at Danmark nu fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele Spanien.

Også fyrstendømmet Andorra bliver lukket land for danske turister.

Siden slutningen af juli har smitten igen bredt sig hastigt i Spanien og har således overskredet den smittegrænse, som Udenrigsministeriet har fastlagt for, hvornår rejsevejledningerne bliver skærpet for et land.

De opdaterede rejsevejledninger om udrejse gælder fra torsdag eftermiddag.

Når et land er åbent, vil den kritiske grænse for, hvornår rejsevejledningerne igen bliver skærpet, være ved 30 smittetilfælde per 100.000 indbyggere målt over den seneste uge.

Det har Spanien overskredet. Tal fra Statens Serum Institut viser en markant stigning fra 25,5 smittetilfælde i sidste uge til 39 smittetilfælde per 100.000 indbyggere i denne uge.

Et af kriterierne, for at et land åbnes igen, er, at antallet af smittede skal være på under 20 per 100.000 indbyggere.

Danske rejsende, der i øjeblikket befinder sig i Spanien og Andorra, bliver ikke påvirket. De kan ifølge vejledningen fortsætte rejsen.

Det er kun danskere, der er på vej til Spanien, som bliver påvirket.

Rejsevejledningerne er kun anbefalinger. Det er dermed ikke ulovligt, hvis man ikke følger dem.

Ud over antal smittede kigger de danske myndigheder også på testniveauet, og hvor stor en procentdel af de testede, som er positive. Maksimalt fem procent af de testede må testes positive.

Den nye rejsevejledning kommer som et hårdt slag for danske rejsearrangører, som netop havde fået gang i turismen til Spanien igen.

Onsdag fortalte Henrik Specht, der er direktør for Rejsearrangører i Danmark (RID), at man forventede, at Udenrigsministeriet ville gøre rejsevejledningen regionsopdelt for Spanien.

Det skyldes, at smitten på de yndede turistmål Mallorca og De Kanariske Øer isoleret set ikke har ramt den smittegrænse, som Udenrigsministeriet har fastlagt.

Men sådan er det ikke blevet, og Udenrigsministeriet oplyste i juli, at det er en svær løsning.

– En regionalt baseret ordning ville desuden være administrativt tung, ligesom den er mindre stabil og forudsigelig og dermed kan give øget usikkerhed for rejsende, oplyste Udenrigsministeriet i en mail.

/ritzau/