Partier vil udskyde genåbning efter Mølbak-melding

Fase 4 af genåbningen af samfundet bør udskydes.

Sådan er meldingen fra Enhedslisten og SF, efter at direktør hos Statens Serum Institut Kåre Mølbak tirsdag har sagt til fagbladet Ingeniøren, at han ikke kan anbefale yderligere genåbning.

Det skyldes det stigende antal af bekræftede tilfælde af covid-19, der er set den seneste tid.

I sidste uge var der 429 bekræftede smittetilfælde, hvilket er samme niveau som det, der blev set i begyndelsen af maj.

– Vi vil lytte meget til, hvad han siger, og det går jeg også ud fra, at regeringen vil. Det vil have som konsekvens, at vi ikke kan gennemføre genåbningens fjerde fase, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Samme meldingen kommer fra SF’s ditto, Kirsten Normann Andersen:
– Det er ret bekymrende, sådan som smittetallet stiger lige nu. Det virker umiddelbart meget risikabelt at åbne natklubber og øge antallet af mennesker, der kan være sammen, siger hun.

Hun foreslår i stedet, at partierne snakker sammen op til 1. september.

Venstre vil genåbne Danmark – medmindre der kommer sundhedsfaglige grunde til at lade være.

Der er dog behov for klarhed over, om meldingen fra Mølbak står for hans egen regning eller gælder Sundhedsmyndighederne som helhed – altså inklusive Sundhedsstyrelsen.

– Under alle omstændigheder er der skabt så meget uklarhed, at vi bliver nødt til at bede regeringen komme med en plan for, hvad vi så gør nu, hvis det er en samlet anbefaling fra sundhedsmyndighederne, siger sundhedsordfører Martin Geertsen.

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at kommentere Mølbaks udmelding, men henviser til ministeriet for spørgsmål om genåbningen.

Sundheds- og Ældreministeriet er ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelse.

Den fjerde fase af genåbningen, der blandt andet omhandler nattelivet, står ifølge en politisk aftale til at ske “primo august”.

Partilederne skal dog først mødes og forhandle 12. august, og det ser altså ikke ud til, at genåbning bliver først i august.

Forsamlingsforbuddet, hvor grænsen lige nu er 100 mennesker, er en del af en anden aftale.

Den står til at blive hævet til 200 personer fra 8. august for særlige arrangører.

/ritzau/