Corona har ikke medført flere dødsfald i Danmark end normalt

Der er ikke blevet registreret flere dødsfald i Danmark under coronakrisen end normalt.

Det viser et studie fra Syddansk Universitet (SDU), som er blevet lavet med støtte fra Rockwool Fonden. Det skriver Berlingske og Politiken.

Studiet er lavet af et internationalt hold af forskere. De har undersøgt antallet af dødsfald – og årsagen til dem – i år sammenlignet med de seneste 50 år.

I perioden fra uge 11 i marts til og med uge 28 i juli har der været 100 færre dødsfald end forventet, viser undersøgelsen.

Coronavirusset har således “ikke kostet liv, hvis man ser på den overordnede statistik” i Danmark. Det siger professor og sundhedsøkonom Jes Søgaard fra SDU, der er en af medforfatterne til studiet, til Politiken.

Siden coronavirusset brød ud i Danmark, er der blevet registreret 613 døde med virusset.

Men da det samlede antal døde fra marts til juli er en smule lavere end normalt, tyder det på, at øvrige dødsårsager har kostet færre liv.

Jes Søgaard har to bud på, hvorfor det samlede antal dødsfald har været lavere i år end tidligere.

– Med meget høj sandsynlighed vil der være overvejende færre virus- og infektionsdødsfald som influenza sammenlignet med tidligere år, ser man bort fra coronavirus, siger han til Politiken.

– Det skyldes nok, at folk har holdt mere afstand og bedre hygiejne, som har stoppet en smittespredning med blandt andet influenza.

Derudover peger han på, at det lave tal kan skyldes færre dødelige bilulykker under coronakrisen.

Forskerne bag studiet vil de kommende måneder undersøge nærmere, hvilke dødsårsager der har kostet færre liv sammenlignet med tidligere.

Undersøgelsen gælder ikke kun Danmark, men også Sverige og flere andre lande.

/ritzau/