Danske coronaforsøg med omstridt lægemiddel sættes på hold

Fem kliniske forsøg, som tester lægemidlet hydroxyklorokins effekt mod Covid-19, vil blive standset indtil videre.

Det oplyser Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Standsningen sker på baggrund af et observationsstudie med 96.000 patienter med coronavirus, som for nyligt blev offentliggjort i lægetidsskriftet The Lancet.

Studiet indikerer, at midlet ikke har en gavnlig effekt på coronapatienter.

Desuden tyder forsøget på, at hydroxyklorokin kan have en negativ virkning på patienterne.

De negative følger kan være i form af overdødelighed og alvorlige hjerteproblemer hos de Covid-19-patienter, som bliver behandlet med midlet.

Lægemiddelstyrelsen uddyber, at det vil kræve et større studie at kunne fastsætte alle årsagssammenhænge og konkludere endeligt om midlets sikkerhed og effekt mod Covid-19.

– Vi forstår til fulde, at rigtig mange håber på, at der hurtigt kan findes eller udvikles medicin, der virker mod Covid-19.

– Resultaterne fra det nye studie viser imidlertid, at der for patientsikkerhedens skyld er brug for at holde pause med kliniske forsøg med hydroxyklorokin og få tid til at se nærmere på både virkning og bivirkninger, før man eventuelt kan genoptage afprøvningerne, siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Når midlets sikkerhed er blevet undersøgt grundigt, vil Lægemiddelstyrelsen tage stilling til, om de fem forsøg skal genoptages.

Hydroxyklorokin er en type medicin, som er godkendt til behandling af hudsygdomme og gigt samt til forebyggelse af malaria.

Siden 23. marts har midlet været godkendt til brug i kliniske forsøg med Covid-19 i Danmark.

De fem danske forsøg med hydroxyklorokin har været i gang på Hvidovre Hospital, Gentofte Hospital og på Rigshospitalet.

Jens-Ulrik Jensen er overlæge på Gentofte Hospital. Han har stået i spidsen for et af studierne med midlet.

Her har 75 patienter indtil videre deltaget i et lodtrækningsstudie, hvor de enten har fået en aktiv behandling med hydroxyklorokin og antibiotika eller en uvirksom behandling, placebo.

I behandlingerne bruges de anbefalede doser af hydroxyklorokin. Og indtil videre har patienterne ikke oplevet alvorlige bivirkninger.

– Vi har ikke set nogen sikkerhedsproblemer endnu. Og der har ikke været nogen af de alvorlige hjerterytmeforstyrrelser, som er beskrevet i det nye studie, siger Jens-Ulrik Jensen.

Han påpeger, at man i flere studier med hydroxyklorokin bruger højere doser end anbefalet.

Eksempelvis har studiet fra The Lancet brugt doser af hydroxyklorokin, som i gennemsnit er 50 procent højere end de anbefalede doser.

Det kan være en mulig forklaring på, at patienterne i studiet har oplevet de alvorlige bivirkninger.

Jens-Ulrik Jensen hæfter sig ved, at der er tale om et midlertidigt stop af studierne.

Han håber, at Lægemiddelstyrelsen bliver overbevist om, at det er sikkert at fortsætte forsøg med hydroxyklorokin.

/ritzau/