Organisationer: Langt flere på plejehjem skal testes

Det er vidt og bredt kendt, at ældre og svagelige er særligt udsatte for at blive alvorligt syge, hvis de smittes med coronavirus.

Alligevel er det et iøjnefaldende – og bekymrende – højt antal dødsfald, der hidtil har været blandt coronasmittede beboere på landets plejehjem.

Det mener direktør for Alzheimerforenigen Nis Peter Nissen.

Omtrent hvert tredje coronarelaterede dødsfald i Danmark har ramt plejehjemsbeboere, har en rapport fra Statens Serum Institut vist.

– Det her viser, hvad vi frygtede: At når først coronavirusset rammer plejehjemmene, så får vi et meget højt antal dødsfald, siger Nis Peter Nissen.

For at bremse smittespredningen er der brug for mere viden om, hvem og hvor mange der er smittede på plejehjemmene, mener han.

– Vi skal først og fremmest sørge for, at der bliver testet langt mere, end man hidtil har gjort, siger Nis Peter Nissen.

I alt 403 personer er døde i Danmark efter at være blevet smittet med coronavirus. Heraf var 133 beboere på plejehjem.

Beboere og ansatte skal testes for Covid-19, hvis de udviser de mindste tegn på sygdommen, mener Alzheimerforeningen.

Covid-19 er sygdommen, der følger efter smitte med coronavirus.

Også hos Ældre Sagen ser man flere test som et af de vigtigste redskaber mod smittespredning på plejehjemmene.

Det fortæller seniorkonsulent Rikke Hamfeldt.

– Sundhedsstyrelsen undersøger i øjeblikket, hvordan man regelmæssigt kan teste ansatte, der arbejder med sårbare borgere og patienter – og det ser vi gerne træde i kraft snarest.

– De ansatte skal også testes, selv om de ikke viser symptomer.

– Vi vil også gerne have, at man tester pårørende. Generelt at der sker yderligere test af dem, der færdes omkring de sårbare grupper, siger hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsen må pårørende som udgangspunkt gerne komme på besøg på plejehjem, hvis besøget foregår udendørs.

Ældre Sagens og Alzheimerforeningens ønske om, at flere bliver testet, hjælpes på vej af en ny teststrategi. Tirsdag annoncerede Sundhedsstyrelsen, at man fremover vil teste langt flere end hidtil.

Det betyder blandt andet, at beboere og personale på plejehjem kan blive testet, uanset om de har symptomer eller ej, hvis der er konstateret smitte på det plejehjem, som de er tilknyttet.

/ritzau/