Alle med symptomer på coronavirus kan snart blive testet

Alle, der har symptomer på coronavirus, skal fremover testes for smitte. Det har længe været efterspurgt, men hidtil har der simpelthen ikke være nok test til, at det var muligt.

Testkapaciteten er den seneste tid blevet væsentligt forbedret, og derfor er der nu nok til, at alle med symptomer kan testes. Det fortæller sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag eftermiddag.

– Vi har arbejdet hårdt for at få mere testkapacitet. Nu er den her. Derfor kan vi gå videre med næste skridt: Alle, der har symptomer, skal testes.

– Hvis du har tør hoste, feber eller problemer med vejrtrækningen, så er rådet: Ring til din læge eller vagtlægen, så vil du blive visiteret til en test så hurtigt som muligt, siger han.

Det vil dog først blive sat i gang over de næste dage ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

– Vi arbejder hårdt på at opdatere vores retningslinjer for udredning og test af corona. Jeg kan desværre ikke præsentere dem i dag, men jeg regner med, at vi kan gøre det i morgen, siger han.

Tidligere i april blev der meldt nye retningslinjer ud for test af coronavirus, uden sundhedsmyndighederne havde tid til at sætte sig ordentligt ind i dem. Næste dag blev de praktiserende læger meget belastet af det.

Det scenarie vil Sundhedsstyrelsen gerne undgå.

– Vi har lovet sygehuse og læger at være helt på plads med de nye retningslinjer, så de er forberedt på det, siger Søren Brostrøm.

De seneste dage er en række hvide telte blevet opsat i hver af de fem regioner. På dem er sat skilte, hvorpå der står “Covid-19 Testcenter”, men myndighederne har hidtil ikke villet fortælle, hvad meningen med teltene er.

Der har været billeder af testfaciliteter i Aarhus, Aalborg, Næstved og København.

Det er steder, hvor der kan blive testet for coronavirus, oplyser sundhedsministeren på pressemødet.

– Fra og med i dag udfører vi pilottest. Teltene er i funktion netop nu. De er med til at opbygge den nødvendige infrastruktur, som er et helt afgørende element i testningen og dermed genåbningen af samfundet, siger Magnus Heunicke.

Når pilotfasen er overstået, er næste skridt, at teltene kommer i brug, og at der kommer flere af dem.

– Test er en af nøglerne for, hvor meget, hurtigt og sikkert vi kan genåbne samfundet, siger han.

På pressemødet bliver det påpeget, at folk med symptomer på sygdommen Covid-19 ikke må dukke op fysisk hos deres læge. Man må heller ikke køre direkte til teststedet.

I stedet skal man ringe til sin praktiserende læge, som vurderer situationen og vejleder en.

Både de danske og internationale sundhedsmyndigheder har løbende sagt, at det er vigtigt at teste mange og gøre det hurtigt. Formålet med de mange test er at skabe overblik over, hvordan smitten spreder sig i samfundet.

Det skal hjælpe med at begrænse spredningen.

/ritzau/