Ritzau morgenbrief

Topnyheder:
Radikale truer med at vælte regeringen uden klimaplan
Politik: De Radikale truer med at vælte regeringen, hvis der ikke er en aftale om en klimaplan inden grundlovsdag 5. juni. Det siger politisk leder Morten Østergaard til Politiken onsdag aften. Kommentator Hans Engell mener, at “det er meget tidligt på sæsonen at kravle op i et træ og true med bål og brand”.

https://ritzau.dk/-cd7m

Trump udpeger Mike Pence som ansvarlig virusminister
Udland: Ifølge præsident Donald Trump er USA “meget klar” til at møde truslen fra coronavirus. Det siger han natten til torsdag dansk tid på et pressemøde, hvor han udpeger vicepræsident Mike Pence som ansvarlig for virusforebyggelse. Samtidig har frygt for virusspredning resulteret i en aflysning af en militærøvelse mellem USA og Sydkorea, hvor smittetallet stiger støt.

Artikel om Trump: https://ritzau.dk/-cd7f
Artikel om Sydkorea: https://ritzau.dk/-cd7y

Nyheder:
Kina registrerer laveste stigning i virusdødsfald i en måned
Udland: Mens store dele af verden forbereder sig på det smitsomme coronavirus, har Kina registreret det laveste antal nye virusdødsfald i næsten en måned. Det seneste døgn har 29 smittede mistet livet i Kina. Det er den laveste stigning i dødstallet siden 28. januar.

https://ritzau.dk/-cd7x

Uffe Elbæk vil fortælle hovedbestyrelsen om Fock
Politik: Uroen i Alternativet om partiets politiske leder, Josephine Fock, fortsætter onsdag aften. Her fortalte forhenværende politisk leder Uffe Elbæk, at han vil gå til hovedbestyrelsen og fortælle om oplevelser, han har haft med Josephine Fock.

https://ritzau.dk/-cd7l

Mange sårede i opgør om asyllejre på græske øer
Udland: Hundredvis af indbyggere på den græske ø Lesbos var onsdag i kamp med politiet i et opgør om en ny lejr til asylsøgere på øen. Politiet blev mødt med sten og svarede igen med blandt andet tåregas. Det var anden dag i træk, at lokalbefolkningen protesterede mod en ny lejr.

https://ritzau.dk/-cd7i

Voldsom uro over kontroversiel lov plager New Delhi
Udland: Mindst 27 personer er blevet dræbt, og over 200 er blevet såret under voldsomme sammenstød mellem hinduer og muslimer i New Delhi i de seneste to døgn. Det er en ny lov om statsborgerskab, som blev introduceret i december, der har udløst de voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi.

https://ritzau.dk/-cd7k

Seks personer er dræbt af skud på bryggeri i Wisconsin
Udland: Seks personer er blevet dræbt af skud ved et bryggerikontor i Milwaukee i den amerikanske delstat Wisconsin. Det oplyser politiet natten til torsdag. Den formodede gerningsmand er blandt de dræbte og skal ifølge lokale medier være en tidligere ansat.

https://ritzau.dk/-cd7h

Det sker i dag:
08:00 Flere virksomheder kommer med regnskab
Tobakskoncernen Scandinavian Tobacco kommer med regnskab for 2019. Samtidig kommer Matas med regnskab for de første tre kvartaler af det forskudte regnskabsår 2019/20.

Tobaksregnskab: https://ritzau.dk/-cd6S
Matas-regnskab: https://ritzau.dk/-cd6T

13:00 Klimaminister skal i samråd om reduktion af drivhusgasser
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er kaldt i samråd om betydningen af en reduktion af drivhusgasser i 2030.

https://ritzau.dk/-cd6V

13:45 Kronprinsessen og minister uddeler forskerpriser
Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) uddeler priser til fem af Danmarks dygtigste forskere.

https://ritzau.dk/-cd6W

14:00 Varetægtsfængslingen af tre eksiliranere udløber
Retsmødet om forlængelse af fængsling af tre eksiliranere, som er sigtet for spionage for Saudi-Arabien, begynder i Retten i Roskilde.

https://ritzau.dk/-cd6U

16:00 Tidligere Trump-rådgiver får sin straf
Præsident Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn er indkaldt til strafudmåling ved en domstol. Flynn erkendte i 2017, at han havde løjet over for forbundspolitiet, FBI.

https://ritzau.dk/-cd6Q

16:00 Senat afgør om Salvini skal retsforfølges
Senatet i Rom tager stilling til, om tidligere indenrigsminister Matteo Salvini skal retsforfølges i en sag, hvor han nægtede at lade et skib med migranter lægge til i en italiensk havn.

https://ritzau.dk/-cd6R

Avisernes forsider
Avisen Danmark
De massive mængder regn har sat dyrevelfærden under pres for frilandsdyr. Landbrug & Fødevarer efterlyser tiltag til at forbedre situationen.

https://jv.dk/artikel/landm%C3%A6ndenes-marker-drukner-i-vand-det-ekstreme-ender-som-det-normale

Berlingske
Et nyt studie viser, at det nye coronavirus har en dødelighed på 2,3 procent af de smittede. Den er særligt farlig for ældre mennesker og mere smitsom end almindelig influenza.

B.T.

Søren Christensen er sammen med sin kone og sine to børnebørn sat i karantæne på hotelværelser på Tenerife som følge af virusudbrud. Den foreløbige melding lyder, at karantænen varer 14 dage.

Børsen
Det er sandsynligt, at en række danske virksomheder må nedjustere på grund af coronavirusset. Det vurderer chefstrateg for Danske Bank Henrik Drusebjerg.

E-avisen Finans
Medieovervågningsvirksomheden Infomedias kåring af årets CEO Superbrand er et comeback til den administrerende direktør i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen.

https://finans.dk/karriere/ECE11964776/tilbage-i-den-gyldne-inderkreds-her-er-topchefen-med-landets-staerkeste-brand/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
Grupperingers opgør i årets første to måneder har udløst flere skudepisoder og kostet svære kvæstelser og menneskeliv.

Information
De omfattende forholdsregler har vist sig relativt ineffektive, og det må nu anses for umuligt at inddæmme coronavirusset. En global pandemi synes uafvendelig.

https://www.information.dk/udland/2020/02/vaccine-stoppe-smitten-coronavirus (låst)

Jyllands-Posten
Med en hidtil uset spredning af coronavirus uden for Kina begynder sygdommen at kunne mærkes på økonomien og i hverdagen i flere verdensdele.

https://jyllands-posten.dk/premium/international/ECE11967422/coronavirus-paavirker-nu-det-meste-af-verden/ (låst)

Kristeligt Dagblad
Kommer coronavirus til Danmark, vil det blive de ældre over 60 år, som mærker de alvorligste konsekvenser af sygdommen.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/aeldre-rammes-saerligt-haardt-af-corona

Politiken
Landet over står marker under vand, og landbruget samles til krisemøde. Fremover skal vi måske dyrke helt andre afgrøder.

Avisernes ledere

Berlingske: Coronavirus er en økonomisk sygdom

Det står klat, at coronavirus vil have en negativ effekt på den internationale og den danske økonomi. Finansminister Nicolai Wammen (S) kan ikke længere sidde og glo. En regering må vise økonomisk lederskab i perioder med usikkerhed. Hvis regeringen skal understøtte væksten her og nu, må instrumenterne også virke nu.

https://www.berlingske.dk/ledere/vaagn-op-finansminister-corona-er-en-oekonomisk-sygdom (låst)

B.T.: Den politiske kig-væk-finte giver kvalme
Det ser så uskønt ud, når regeringens ministre beder politiske modstandere om at holde inde med “Christiansborg-fnidder”, mens Socialdemokratiets egen pressetjeneste midt under de igangværende forhandlinger om en kommunal udligningsreform i skyggen arbejder med spin og konkrete politiske angrebsplaner.

Børsen: Fri os for værdikrig om de sårbare unge
Flere og flere unge danskere går ind i voksenlivet med en psykiatrisk diagnose, og hensynet til de sårbare unge kan bruges som våben i overvældende mange diskussioner. Men alt for ofte kommer ungdommen i anden række, når aktører kæmper for at fremme særinteresser og ideologiske kæpheste.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/242998/artikel.html (låst)

Ekstra Bladet: Statsministeren må stoppe med at regne os for tåber
Så stod statsministeren og “beklagede”. Der var tale om en “fejl”, sagde hun om Socialdemokratiets hemmelige angrebsplan mod Venstre. Men der er ikke tale om en “fejl”, når omkring 20 forskellige ansatte i S-spinmaskinen mobiliserer sig selv og hinanden i et bagholdsangreb på et andet parti.

Information: EU og Storbritannien må finde en vej frem
Forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien begynder mandag. Det ville være en katastrofe for begge parter, hvis der ikke kommer en aftale. Så lad os håbe, at de seneste ugers skærmydsler bare er en aggressiv parringsdans.

https://www.information.dk/udland/leder/2020/02/eu-storbritannien-gang-aggressiv-parringsdans-maa-haabe-hele-driver (låst)

Jyllands-Posten: Mette Frederiksen løber fra sit ansvar
Mette Frederiksen undskyldte, men bedyrede sin egen uskyld, da hun tirsdag blev stillet til regnskab for den angrebsplan, som hendes egne stabsmedarbejdere havde udtænkt mod V i udligningsforhandlingerne. Det er ynkeligt at opleve statsministeren forlade kommandobroen, når skibet tager vand ind.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11965288/mette-frederiksen-loeber-fra-sit-ansvar/ (låst)

Kristeligt Dagblad: Håndtryk er vigtig symbolpolitik
At give hånd som en forudsætning for statsborgerskab er jo bare symbolpolitik, lyder det netop i disse dage fra borgmestre i flere kommuner, hvor den meget omtalte ceremoni for nye statsborgere afvikles. Men at række hånden frem er et smukt og kraftfuldt symbol, som alle bør kunne stå ved.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/haandtryk-er-vigtig-symbolpolitik (låst)

Politiken: Alternativets magtkamp truer Uffe Elbæks vision
Om Fock er en visionær politiker, skal vi lade være usagt, men sikkert er det, at folketingsgruppens modtagelse ikke giver hende mange muligheder for at vise det. Dansk politik havde brug for den forandrende kraft, Alternativet sagde, det ville være. Der er ikke brug for det, projektet er endt som.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7676481/Alternativet-er-i-fare-for-at-ende-som-et-bedr%C3%B8veligt-vidnesbyrd-p%C3%A5-alt-det-Uffe-Elb%C3%A6k-ville-g%C3%B8re-op-med (låst)

Populære søgeord på Google:

1. BTS
https://ritzau.dk/-cd69
2. Duffy
https://ritzau.dk/-bRS2
3. Real Madrid
https://ritzau.dk/-bzC2
4. Maps Google
https://ritzau.dk/-bVtS
5. Maria Sharapova
https://ritzau.dk/-cd7a
Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:
1. Corona-panik: Din Coca Cola er i fare (seoghoer.dk)

https://ritzau.dk/-cd6X
2. Fynsk kvinde og lille søn brutalt dræbt med sten (bt.dk)

https://ritzau.dk/-cd6Y
3. Morten Østergaard truer med at vælte Mette Frederiksen (bt.dk)

https://ritzau.dk/-cd6Z
4. Kommune fjerner ordet “dansk” fra madpolitik (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-cd61
5. Støjberg vil stramme håndtrykslov: Kommuner må ikke tilbyde valgfrit kvinde- eller mandehåndtryk (dr.dk)

https://ritzau.dk/-cd7D
Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte trends på Twitter:

ramos
https://ritzau.dk/-cd7v
#rmamci
https://ritzau.dk/-cd7b
#cldk
https://ritzau.dk/-8HW
Radikale
https://ritzau.dk/-cd7c
Alternativet
https://ritzau.dk/-cd7d
Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Torsdag: Lidt eller nogen sol og især i Jylland byger, der kan være med slud eller tøsne. Temperaturer op til fem grader. I aften og i nat til dels klart vejr, men også lokale byger. Temperaturer ned til tre graders frost.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr