Corona-virus: Smittefare får danske fabrikker til at lukke ned for besøg

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Danske virksomheder tager deres forholdsregler for at forhindre smitte og spredning af den nye type corona-virus, COVID-19.

Det sker efter, at virussen, der har sit udspring i Kina, i den seneste tid har spredt sig til flere europæiske lande og foreløbige kostet 2.763 mennesker i Kina og 12 mennesker i Europa livet. Og efter, at det første tilfælde af virussen i Danmark blev konstateret natten til torsdag. Det skriver Fagbladet 3F.

Flere danske virksomheder har nu valgt at reagere på situationen.

– Vi tager det meget alvorligt. Situationen ændrer sig fra dag til dag, og vi har i dag besluttet at lukke ned for alle gæster og besøgende på vores fabrikker i ind- og udland, siger kommunikationschef Peter Trillingsgaard, Grundfos.

– Kun vores medarbejdere og folk med et vigtigt og nødvendigt ærinde får adgang, siger han.

Grundfos har cirka 4.500 medarbejdere i Danmark. De bliver løbende orienteret om situation, og Grundfos har nedsat en global arbejdsgruppe, der mødes hver anden eller tredje dag for at vurdere, om der er behov for nye tiltag.

Desuden har Grundfos indført restriktioner, så medarbejderne ikke rejser til lande eller områder, hvor de risikerer at blive udsat for coronavirus.

– Vi har løbende taget vores forholdsregler, siden virussen brød ud. Det har hele tiden været vores ønske at beskytte vores medarbejdere, og vi har bedt vores cirka 2.000 medarbejdere i Kina om så vidt muligt at arbejde hjemmefra, siger Peter Trillingsgaard.

Også hos Danfoss i Nordborg er coronavirussen begyndt at få konsekvenser.

– Hos os skal alle, der har været ude at rejse og været i nærheden af steder med coronavirus, blive hjemme i 14 dage, siger Morten Hansen, fællestillidsmand for 500 ansatte hos Danfoss i Nordborg.

Ifølge Morten Hansen har foreløbig en enkelt ansat fået besked på at blive hjemme.

– Vi går ud fra, at det gælder uanset, om du har været på ferie eller forretningsrejse. Men det er så nyt, at der er kommet et tilfælde i Danmark, at vi lige skal have nogle aftaler på plads i forhold til blandt andet de timelønnede. Det er jo ikke alle, der har råd til bare at blive hjemme, hvis der er mistanke om, at de kan være blevet smittet, siger Morten Hansen.

– Så vi skal lige have klarhed over, hvilke regler der gælder. Men vi regner da med, at det kan løses med en sygemelding, siger Morten Hansen.

Hos Lego følges udviklingen tæt. Da udbruddet af coranavirus i millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen i den østlige del af Kina for alvor begyndte at tage fart i januar, lukkede koncernen en fabrik med cirka 2.000 ansatte i byen Jiaxing og cirka 150 butikker i Kina.

Både fabrikken og de fleste af butikkerne er dog blevet åbnet igen, oplyser Julie Foster, chef for intern kommunikation i Lego, i telefonen fra London.

– Vi har selvfølgelig både et coronaberedskab og nogle sikkerhedsforanstaltninger i vores hovedsæde i Billund og afdelinger i Singapore, Kina og resten af verden, siger Julie Foster.

I Jiaxing får Legos medarbejdere målt deres temperatur, når de møder på arbejde. Og opfordret til at blive hjemme, hvis de føler sig dårligt tilpas. Det sker dog endnu ikke i Danmark.

– Men vi følger udviklingen og myndighedernes anbefalinger både i Danmark og udlandet. Og anvisninger fra de lokale myndigheder angående medarbejdere, der har været i udlandet, siger Julie Foster.

– Vi har ikke nogle særlige forholdsregler i forhold til post, pakker og forsendelser. Og heldigvis har vi ikke haft nogle ansatte, der er blevet smittet. Alle vores medarbejdere er ved godt helbred, siger hun.

Også Dansk Erhverv følger nøje med i udbredelsen af coronavirus og anbefaler, at danske virksomheder løbende orienterer deres medarbejdere om situationen og holder sig orienteret hos Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og andre myndigheder om symptomer, smitterisiko og forholdsregler.

Dansk Erhverv har oprettet en hotline, hvor virksomheder, der har mistanke om, at en medarbejder er blevet ramt af coronavirus, kan få rådgivning. Det samme gælder, hvis en medarbejder ikke kan møde på arbejde på grund af karantæne eller isolering i udlandet. Desuden har Dansk Erhverv lavet en guide til virksomheder, der som følge af coronavirussen har problemer med modtage eller levere varer.

Udenrigsministeriets fraråder for tiden alle rejser til Hubei-provisen og alle rejser til Kina, der ikke er nødvendige. Desuden anbefaler ministeriet, at man udviser ekstra forsigtighed, hvis man skal til Italien, Japan og Singapore. Og at rejsende og udstationerede medarbejdere holder sig opdaterede ved at læse Udenrigsministeriets rejsevejledning.

https://fagbladet3f.dk/artikel/smittefare-faar-danske-fabrikker-til-lukke-ned-besoeg

Redaktionel kontakt:
Jesper Woldenhof
tlf.: +4560253409
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)