Ulovlige dataoverførsler fortsatte trods henvendelse fra Datatilsynet

Tophistorien er skrevet og udgivet af Altinget. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Alarmklokkerne burde have ringet hos Statens Seruminstitut, allerede 10 måneder før instituttet standsede ulovlige dataoverførsler af danske kvinders data til et amerikansk forskningsinstitut.

I juli 2017 fik instituttet nemlig en mail fra Datatilsynet, der direkte spurgte ind til, hvilket juridisk grundlag overførslerne blev lavet på. Det viser dokumenter, som Altinget har fået aktindsigt i. Instituttet svarede aldrig på henvendelsen, og de ulovlige dataoverførsler fortsatte frem til 25. maj 2018.

Men spørgsmålet i mailen burde med det samme have fået Seruminstituttet til at indse, at overførslerne var problematiske, mener Ayo Næsborg-Andersen, lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet med speciale i persondataret:
“Der bør være stor opmærksomhed om databeskyttelse. Derfor burde personen i Statens Seruminstitut, der får henvendelsen fra Datatilsynet, have konstateret, at her er et problem, der skal løses,” siger hun til Altinget.

Dataoverførslerne handlede om data og biologisk materiale fra omtrent 2.000 kvinder, der har deltaget i forskningsprojektet “Bedre Sundhed for Mor og Barn”, som i dag hedder “Bedre Sundhed i Generationer”.

I forrige uge kaldte professor i persondataret Peter Blume i Altinget sagen meget alvorlig: “Det er overførsler af følsomme oplysninger, som kan være integritetskrænkende.”
Statens Seruminstitut lægger sig i dag fladt ned i forhold til kritikken.

”Det er korrekt, at henvendelsen af 13. juli 2017 fra Datatilsynet til Statens Seruminstitut ikke er blevet besvaret, hvilket er en klar fejl. Vi vil nu tage kontakt til Datatilsynet og aftale med dem, hvordan vi følger op på sagen,” skriver fungerende direktør Ole Jensen i en mail til Altinget.

Kammeradvokaten blev i december 2019 bedt om at undersøge både Seruminstituttets dataoverførsler til USA og Instituttets ”indgåelse af særaftaler med forskere om særlige godtgørelser”. I forbindelse med undersøgelsen blev Seruminstituttets direktør, Mads Melbye, sendt hjem.

https://www.altinget.dk/artikel/191722-ulovlige-dataoverfoersler-fortsatte-i-naesten-et-aar-trods-henvendelse-fra-datatilsynet

Redaktionel kontakt:
Cecilie Gormsen
tlf.: +4531477270
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Altinget ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)