Ritzau morgenbrief

Topnyheder:
Kaserner kan huse smittede i tilfælde af virus i Danmark
Indland: Sandsynligheden, for at det smitsomme coronavirus kommer til Danmark, er kun blevet større siden udbruddets start. Det siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til Sjællandske. Derfor holdes Antvorskov Kaserne og Høvelte Kaserne i beredskab og er klar til at modtage smittede.

https://ritzau.dk/-cdOn

Nyheder:

Antallet af nye virusdødsfald i Kina falder drastisk

Udland: Der har det seneste døgn været 71 nye virusdødsfald i Kina. Det er mere end en halvering i forhold til det foregående døgn, hvor der var 150 dødsfald, og det laveste tal for et enkelt døgn i over to uger. Samtidig stiger smittetallet støt i Sydkorea, hvortil USA nu fraråder alle unødvendige rejser.

https://ritzau.dk/-cdNX

FN advarer om kampe tæt på Idlibs flygtninge
Udland: Kampene i Idlib i Syrien rykker nærmere på flygtningelejre, lyder det fra FN. Russiske luftangreb dræbte mandag mindst fem civile i den nordvestlige del af landet. Det siger overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr).

https://ritzau.dk/-cdN1

Italiensk turist på Tenerife er smittet med coronavirus
Udland: En italiensk turist på den spanske ferieø Tenerife er smittet med coronavirus. Det oplyser fungerende præsident for De Kanariske Øer Ángel Víctor Torres på Twitter. Den italienske turist er læge fra regionen Lombardiet, hvor det største udbrud af coronavirus er registreret i Europa.

https://ritzau.dk/-cdN5

Svensk boghandler idømt ti års fængsel ved kinesisk domstol
Udland: Den svensk-kinesiske forfatter og forelægger Gui Minhai, der har været fængslet i Kina siden 2015, er blevet idømt ti års fængsel. Det oplyser retten i den østlige by Ningbo i Kina natten til tirsdag dansk tid. Han er dømt for at have leveret ulovlige efterretninger i udlandet.

https://ritzau.dk/-cdOo

Lettelse skyller ind over MeToo-bølge efter Weinsteins dom
Udland: Mandag blev den tidligere amerikanske filmproducent Harvey Weinstein kendt skyldig i to seksuelle overgreb. Flere af de 80 kvinder, der har rettet anklager mod Weinstein, siden MeToo-bevægelsen begyndte i 2017, reagerer med lettelse – og skuffelse over manglende livstidsdom.

https://ritzau.dk/-cdNZ

Sanders vinder Nevada med bemærkelsesværdig stor opbakning
Udland: Ved lørdagens vælgermøder i Nevada vinder Bernie Sanders en stor sejr med 46,8 procents opbakning. Det står klart, efter at alle valgstederne er talt op sent mandag aften dansk tid. Sanders vinder med 46,8 procents opbakning, mens tidligere vicepræsident Joe Biden får 20,2 procent.

https://ritzau.dk/-cdNY

Trump vil afsætte milliardbeløb til virusvacciner
Udland: Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil bruge 2,5 milliarder dollar – svarende til knap 17 milliarder danske kroner – på at bekæmpe det smitsomme coronavirus. Det fremgår af et forslag i en erklæring fra Det Hvide Hus.

https://ritzau.dk/-cdNW

Det sker i dag:

08:00 Jyske Bank fremlægger årsregnskab
Jyske Bank kommer med årsregnskab for 2019. Mere
https://ritzau.dk/-cdNE

10:00 Retten afsiger dom i sag om drab på radiovært

Retten på Frederiksberg afsiger kendelse om skyld i sag mod to mænd, som er tiltalt for at have dræbt radiovært og eksbandeleder Nedim Yasar. Mere
https://ritzau.dk/-cdNH

13:00 Statsministeren svarer på spørgsmål

Der er møde i Folketingssalen, som indledes med statsminister Mette Frederiksens (S) spørgetime. Mere
https://ritzau.dk/-cdNI

14:00 Udenrigsministeren deltager i rådsmøde i EU
Der afholdes rådsmøde for almindelige anliggender i EU. Mødet finder sted i Bruxelles. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager. Mere
https://ritzau.dk/-cdNF

Trump afslutter besøg i Indien
USA’s præsident, Donald Trump, afslutter sit besøg i Indien, der startede mandag. Det er første gang, han besøger Indien som amerikansk præsident. Formålet med besøget er at styrke samarbejdet mellem USA og Indien. Mere
https://ritzau.dk/-cdNG

Frøbank på Svalbard får rekordindskud

Genbanker fra 30 lande afleverer ved en stor ceremoni på den arktiske øgruppe Svalbard deres bidrag til frøbanken Global Seed Vault. Her kan frø overleve krige og naturkatastrofer og sikre fremtidens landbrug. Mere
https://ritzau.dk/-cdND

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Det er kun et spørgsmål om, hvornår coronavirus spreder sig til Danmark, siger overlæge fra Statens Serum Institut. 50.000 italienere sidder i karantæne, mens flere end 200 er smittet i provinsen Lombardiet.

https://jv.dk/artikel/myndigheder-ser-risiko-for-at-coronavirus-kommer-til-danmark

Berlingske
Sagspresset er steget voldsomt de seneste år, og anklagere beskriver deres arbejdsforhold med ord som ”teater” og ”sagsfabrik”, viser undersøgelse fra Rigsadvokaten. Justitsministeren vil rette op på problemet.

https://www.berlingske.dk/danmark/mange-anklagere-har-moedt-uforberedt-op-i-retten-man-maa-tage-sagen-under (låst)

B.T.

S-topfolk står bag plan om beskidt angreb mod Venstre, mens partierne forhandler om udlægningsreform. Finansminister Nicolai Wammen undskylder, mens statsminister Mette Frederiksen afviser at udtale sig.

https://www.bt.dk/politik/nicolai-wammen-beklager-laekket-spinmail-mod-venstre

Børsen
Fornyet frygt for coronavirus, der har spredt sig i Italien, sendte mandag danske og europæiske aktier ud i det største kursdyk i årevis. Investorerne har i år været blind for risikofaktorer, vurderer chefanalytikere.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/242847/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Spredningen af coronavirus til Europa rammer SAS og andre europæiske flyselskaber med voldsom kraft. Mandag styrtdykkede SAS-aktien med næsten ni procent efter stigning af smittede og døde i Italien.

https://finans.dk/erhverv/ECE11963063/sas-paa-pinebaenken-nyt-coronachok-kan-faa-lavine-af-tab-til-at-rulle-i-haardt-presset-luftfartsindustri/

Ekstra Bladet
Efter lidt over et år på posten som formand for Danske Bank ønsker Karsten Dybvad nu en seriøs lønforhøjelse. 47 procent mere i løn. Det er et utroligt dårligt signal, vurderer analytikere.

Information
Den græske ø Lesbos har i fem år ligget på flygtningekrisens frontlinje og blev beskrevet som “solidaritetens ø”. Men nu er antallet af flygtninge igen vokset drastisk, og lokalbefolkningen har fået nok.

https://www.information.dk/udland/2020/02/beboerne-paa-lesbos-solidaritetens-oe-faaet-nok-vores-oe-tilbage (låst)

Jyllands-Posten
Det kan gøre os mere sårbare, at en større del af den danske eksport går til “ikke-frie” lande, mener en seniorforsker. Handel er med til at åbne lande, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/Indland/ECE11954689/bliver-danmark-mere-saarbart-naar-der-er-milliarder-paa-spil/ (låst)

Kristeligt Dagblad
Det er sandsynligt, at også danskere vil blive smittet med coronavirus, vurderer sundhedsmyndighederne. For nu skal man kun være ekstra opmærksom, hvis man har rejst i Kina eller andre lande med smittede.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/coronavirus-rykker-taettere-paa-danmark-bare-goer-som-du-plejer (låst)

Politiken
Regeringen og Venstre har kurs mod et forlig om udligningsreform, selv om negativ kampagne mod V implicerer S-toppen. Det skriver Politikens politiske redaktør i en analyse på avisens forside.

https://politiken.dk/indland/art7669567/Frederiksens-p%C3%A6ne-facade-krakelerer-efter-fad%C3%A6se (låst)

Avisernes ledere

Berlingske: S smadrer tilliden med lyssky angrebsplaner
Statsminister Mette Frederiksen (S) har talt om, at der er en “enorm tillidskrise” mellem politikerne og vælgerne. Det hjælper ikke, at regeringen lægger planer for at angribe Venstre midt i forhandlinger om udligningsreformen. Tilliden skal genskabes i processen, før den afgørende reform kan falde på plads.

https://www.berlingske.dk/ledere/mette-frederiksen-kan-ikke-genoprette-tilliden-med-skumle-angrebsplaner (låst)

B.T.: Mette Frederiksen må fyre sine rådgivere
Hvis statsminister Mette Frederiksen virkelig mener, at hun vil modarbejde politikerleden, må hun fyre sine håndgangne mand i statsministeriet, Martin Rossen, og Mads Brandstrup fra finansministeriet, der står bag angrebsplan på Venstre. Men så vigtig er tillid og troværdighed formentligt alligevel ikke på Christiansborg.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-mette-frederiksen-maa-fyre-sine-raadgivere

Børsen: Ingen grund til panik over coronavirus
De økonomiske og finansielle bekymringer knyttet til coronaepidemien er taget til, og mandag faldt aktiemarkederne i både Europa og Danmark markant. Vi må dog ikke gribes af kollektiv panik, for globale kriser starter typisk ikke med epidemier. Men situationen må følges tæt, så vi kan reagere, også økonomisk.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/242814/artikel.html?hl=YToxOntpOjA7czoxNToiY29yb25hZXBpZGVtaWVuIjt9 (låst)

Ekstra Bladet: Regeringens hykleri er blotlagt
Regeringen har opfordret Venstre til at droppe “Christiansborg-fnidderiet” ved at efterspørge regulært talmateriale bag udspil til udligningsreform. Samtidig har regeringen koordineret skyggeangreb på Venstre. Der er brug for en helt ny spil på Christiansborg i almindelighed og fra regeringen i særdeleshed.

Information: Regeringen øger ikke ligefrem tilliden
En intern mail fra Socialdemokratiet giver indblik i en bekymrende politisk kultur, hvor politikerne er mere optagede af at hænge hinanden ud end at finde sammen om løsninger på samfundets udfordringer. Hvis regeringen vil øge tilliden til politikerne, bør den nok overveje at lægge stilen om.

https://www.information.dk/indland/leder/2020/02/regeringen-oege-tilliden-politikerne-boer-nok-overveje-laegge-stilen (låst)

Jyllands-Posten: S-toppen bør stoppe ulidelig spinfnidder
Afsløringen af S-toppens ulidelige spinfnidder giver indtrykket af, at politik bare er noget, man leger på Christiansborg. Det er et enormt problem. En stor reform af kommunernes økonomi er netop ikke bare et taktisk spil. Den kommer til at betyde meget for rigtige mennesker. Emnet bør derfor behandles seriøst.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11954439/upsmailen-afsloerer-mette-frederiksens-flotte-ord-som-rent-bluff/ (låst)

Kristeligt Dagblad: Selvfølgelig skal sex være frivilligt
Den danske voldtægtslovgivning har længe været forældet, og det er positivt, at Straffelovrådet og et flertal i Folketinget nu lægger op til en stramning af loven, så det, der burde være indlysende for de fleste, nu også skal tælle juridisk. At sex naturligvis skal basere sig på frivillighed fra begge parters side.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/selvfoelgelig-skal-sex-vaere-frivilligt (låst)

Politiken: Usund spinkultur breder sig i regeringen
Mens S-regeringen forhandler med Venstre, planlægger regeringen et koordineret spinangreb på partiet. Dobbeltspillet er bekymrende, fordi det kommer i direkte forlængelse af regeringens intimidering af forskere, der er uenige i det faktuelle grundlag for dens politik. Det lugter fælt af magtfuldkommenhed.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7670452/Mette-Frederiksens-smadrer-sit-erkl%C3%A6rede-m%C3%A5l-om-at-bek%C3%A6mpe-mistilliden-til-politikerne (låst)

Populære søgeord på Google:

Kobe Bryant
https://ritzau.dk/-catC

Events
https://ritzau.dk/-b1l4

Harvey Weinstein
https://ritzau.dk/-bV2j

Liverpool
https://ritzau.dk/-bsPu

Corona
https://ritzau.dk/-caAo

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Paludan til muslimsk begravelse: Familien var i dyb sorg (bt.dk)

https://ritzau.dk/-cdNJ

‘Bagedysten’-stjerne: Jeg slikker snot af mine børn (bt.dk)

https://ritzau.dk/-cdNK

Bil kører ind i menneskemængde i Tyskland – flere er såret (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-cdNL

Derfor er det skuddag i dag og ikke den 29. februar (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-cdNN

I dag må kvinderne falde på knæ (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-cdNO

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

#livwhu
https://ritzau.dk/-cdNV

#ultratwitteragf
https://ritzau.dk/-beuz

West Ham
https://ritzau.dk/-b5eZ

#achagf
https://ritzau.dk/-bjh9

Horsens
https://ritzau.dk/-bdqV

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Tirsdag: Skyet vejr med byer og risiko for hagl eller slud. Temperaturer mellem to og fem grader med frisk vind til kuling fra vest og sydvest.

Kilde: DMI
http://www.dmi.dk/vejr