Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Otte personer er dræbt i skyderier mod caféer i Tyskland
Udland: Otte mennesker blev sent onsdag aften dræbt i skyderier mod to vandpibecaféer i den tyske by Hanau i delstaten Hessen, oplyser politiet. Ifølge avisen Bild har politiet anholdt en mistænkt, og fem personer er angiveligt hårdt sårede. Motivet til angrebet er endnu ukendt.

https://ritzau.dk/-cdin

Bloomberg fik svær debut i aggressiv demokratisk debat
Udland: Milliardæren Michael Bloomberg mødte for første gang sine konkurrenter i kampen om at blive Demokratternes præsidentkandidat i en tv-debat natten til torsdag dansk tid. Her blev han angrebet intet mindre end ti gange i debattens første ti minutter, viser en opgørelse fra NBC News.

(Link offentliggøres i Mailchimp-versionen)

Nyheder:

Akut lægemangel i Danmark kalder på løsninger i år
Politik: I 2023 vil antallet af danskere uden en fast læge vokse til omkring 300.000 fra 140.000 i dag. Det viser en opgørelse fra de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), som opfordrer til løsninger allerede i år. Også sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder problemet alvorligt.

(Link offentliggøres i Mailchimp-versionen)

Stormoské risikerer at lukke efter store vanskeligheder
Indland: Moskéen i Rovsingsgade på Nørrebro risikerer at lukke efter store vanskeligheder. Det skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af en forskningsartikel. Moskéen er tilsyneladende plaget af interne stridigheder og dårlig økonomi.

https://ritzau.dk/-cdil

FLSmidth erkender millioner under bordet i Tunesien
Erhverv: Den danske ingeniørkoncern FLSmidth erkender at have betalt penge under bordet i Tunesien for ti år siden i en sag, der i november udløste fængselsstraffe til seks personer. Det skriver erhvervsmediet finans.dk.

https://ritzau.dk/-cdio

Antallet af nye virussmittede i Kina tager drastisk fald
Udland: Kina melder torsdag morgen lokal tid om det laveste antal nye smittede med coronavirus på et døgn siden 25. januar. I Hubei-provinsen er der ifølge myndighederne det seneste døgn bekræftet 349 nye smittetilfælde. Dagen før var der 1693 nye smittetilfælde i provinsen.

https://ritzau.dk/-cdim

Trump udpeger ambassadør til fungerende efterretningschef
Udland: USA’s præsident, Donald Trump, har udpeget USA’s ambassadør i Tyskland, Richard Grenell, som fungerende efterretningsdirektør. Grenell vil i sit nye job have det overordnede ansvar for USA’s 17 civile og militære efterretningstjenester, deriblandt CIA.

https://ritzau.dk/-cdik

Det sker i dag:

08:00 A.P. Møller – Mærsk kommer med årsregnskab
A.P. Møller – Mærsk kommer med regnskab for 2019. Koncernen har været presset af den kinesisk-amerikanske handelskrig, hvor fragtraterne er sat under pres.

https://ritzau.dk/-cdib

09:30 Plejefar anklages for voldtægt af plejedatter
En 63-årig mand er tiltalt for at have voldtaget sin plejedatter. Sagen kører over to dage ved Retten i Næstved. Sagen ventes afsluttet i morgen.

https://ritzau.dk/-cdic

10:00 Topdanmark kommer med årsregnskab
Forsikringsselskabet Topdanmark kommer med regnskab for 2019.

https://ritzau.dk/-cdid

10:00 Der er møde i salen
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om ophævelse af begrænsning af dobbeltuddannelse, forslag om at øge indsatsen mod butikstyveri og hæleri samt forslag om styrkelse af forældres retssikkerhed i anbringelsessager.

https://ritzau.dk/-cdih

10:45 Der holdes retsmøde om fængslet kvinde fra Letland
Københavns Byret har planlagt et retsmøde i en sag om en lettisk kvinde, der har siddet fængslet i Danmark i 14 måneder. Sydafrika har krævet Kristine Misane udleveret, fordi hun har fjernet sin lille datter fra landet på trods af en retskendelse om ikke at gøre det. Barnets far er sydafrikaner.

https://ritzau.dk/-cdie

15:00 Der holdes ekstraordinært EU-topmøde om budget
EU’s stats- og regeringschefer forhandler og gør forsøg på at indgå en aftale om EU-budgettet for 2021-27. Budgettet er fundamentet for, om EU-programmer og EU-Kommissionens mange forslag kan gennemføres.

https://ritzau.dk/-cdif

20:00 Trumps eksrådgiver Roger Stone får sin straf
Præsident Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone blev i november sidste år kendt skyldig i syv tiltalepunkter, herunder at lyve for Kongressen samt vidnemanipulation. I dag får han sin straf. Anklagemyndigheden har krævet mellem syv og ni års fængsel.

https://ritzau.dk/-cdig

Avisernes forsider

Avisen Danmark
To borgmestre vil bruge udligningskroner på skattelettelser, viser rundspørge. I den ene kommune betaler borgerne allerede lavere kommuneskat end landsgennemsnittet.

https://fyens.dk/artikel/borgmestre-vil-bruge-udligningsgevinst-p%C3%A5-skattelettelser (låst)

Berlingske
Pengestrømmene fra Qatar til en dansk moské er langt større end hidtil beskrevet. Fonden bag moskéen har således modtaget mindst 227 millioner kroner, viser en aktindsigt. Styrelse agter nu at afsætte formanden.

B.T.

Kristine Misane fra Letland blev anholdt under en mellemlanding i København og er blevet offer i en diplomatisk strid. Den 8. december 2018 var sidste gang, Kristine Misane så sin datter. Den fireårige pige bor i dag i Riga.

https://www.bt.dk/samfund/kvinde-i-dansk-faengsel-har-ikke-set-sin-lille-datter-i-14-maaneder-jeg-vil-saa

Børsen
Mærsk overtager et top 50-logistikselskab med storkunder i USA’s detailhandel. Det er den største firmahandel siden Hamburg Süd og skal skabe vækst i landbaseret logistik.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/242584/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_03 (låst)

E-avisen Finans
En FLSmidth-ansat blev i november idømt fem års fængsel i en tunesisk korruptionssag. To medarbejdere har begået en fejl, siger virksomheden.

https://finans.dk/erhverv/ECE11916642/flsmidth-er-involveret-i-sag-om-korruption-for-225-mio-kr/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
Erhvervsstyrelsen har startet en undersøgelse af regnskaberne i ACT.Global fra Kastrup. Flere kendte personer har penge i klemme.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/erhvervsnyheder/kendis-firma-skal-kulegraves/8009517

Information
I Sverige er 300 rejst ud som fremmedkrigere. Halvdelen er vendt tilbage, og af dem befinder cirka 50 sig i Gøteborg. Information er taget til Sveriges næststørste by, hvor forargelsen over de hjemvendte er stor.

https://www.information.dk/udland/2020/02/sverige-omkring-300-rejst-fremmedkrigere-halvdelen-kommet-hjem-igen-gaar-rundt-goeteborg (låst)

Jyllands-Posten
En FLSmidth-ansat blev i november idømt fem års fængsel i en tunesisk korruptionssag. To medarbejdere har begået en fejl, siger virksomheden.

https://finans.dk/erhverv/ECE11916642/flsmidth-er-involveret-i-sag-om-korruption-for-225-mio-kr/?ctxref=ext

Kristeligt Dagblad
I en ny afgørelse slår Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fast, at migranter, der bruger voldsomme og illegale metoder for at komme ind i et land, kan udvises uden at få deres sag behandlet.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/domstol-migranter-der-bruger-illegale-metoder-kan-udvises-uden-sagsbehandling

Politiken
I en periode på op til ti år vil regeringen lade politiet gå ind i fremmedkrigeres hjem uden retskendelse. Det møder hård kritik fra dommere og støttepartier.

https://politiken.dk/indland/politik/art7660974/I-op-til-10-%C3%A5r-vil-regeringen-lade-politiet-g%C3%A5-ind-i-d%C3%B8mtes-hjem-uden-retskendelse

Avisernes ledere

Berlingske: Brexit er en god anledning til at rydde op i EU’s budget
EU’s budget er langtfra “gak”, som Mette Frederiksen (S) har sagt det – men statsministeren har ret i, at øgede offentlige udgifter ikke er svaret på alle verdens problemer. Der er brug for en radikal reform af måden at bruge penge på i EU.

https://www.berlingske.dk/ledere/berlingske-mener-gak-er-det-ikke-men-mette-frederiksen-har-en-pointe-i-sin

B.T.: Astrid Krag har gjort udligning sexet
Udligning af penge mellem kommuner kan nok ikke blive populært eller retfærdigt. Men det må nødvendigvis have bred opbakning i Folketinget, og det må lugte af en rimelig, retfærdig fordeling. Indenrigsminister Astrid Krag (S) må smide tøjlerne, hun har tabt dem på gulvet.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-astrid-krag-har-gjort-udligning-sexet

Børsen: De rige viser, at samfundet er sundt
De rige er ikke en lille isoleret gruppe af privilegerede mennesker. De er en dynamisk del af vores samfund, og hvis man brandbeskatter dem, svækker man incitamentet til at skabe værdi, og man modarbejder den sociale mobilitet. Lad os håbe, at regeringen forstår det, også selv om den mangler penge.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/242563/artikel.html?utm_source=leder&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Regeringens kommissærstyre
I dag er Martin Rossen med sin centrale placering som medlem af regeringens koordinationsudvalg så åbenbart også begyndt at styre ministre. Mette Frederiksen (S) og kompagnis lukkethed og rethaveri hober sig op. Der er ingen opposition, ingen modstand, ingen modsigelse. Kommissærerne bør bremses, inden de har hele demokratiet i kommission.

Information: Amazon tager grønt kursskifte
Ejeren af Amazon, Jeff Bezos, der er klodens rigeste person, vil give ti milliarder dollar til grøn omstilling. Det skyldes især pres fra selskabets ansatte, der længe har krævet, at Amazon tager klimakrisen alvorligt.

https://www.information.dk/udland/leder/2020/02/amazon-slaar-paa-groennere-kurs-pres-ansatte?lst_tag (låst)

Jyllands-Posten: Xi Jinping er på vej til at blive en papirtiger
Mao kaldte engang amerikanere “papirtigre”, fordi de havde meget i munden, mens deres virkelige kraft var mere beskeden. Partiformand Xi Jinping er på vej til at blive en sådan papirtiger. Han banker i bordet og besøger sygehuse iført ansigtsmaske og fyrer lokale borgmestre, men coronavirusset spredes fortsat.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11946743/mao-talte-om-papirtigre-nu-er-xi-jinping-selv-paa-vej-til-at-blive-en/ (låst)

Kristeligt Dagblad: Teknologien bag en lille hvid løgn
Etik? Det kan da sagtens kodes ind i computerne, svarer tech-industriens profeter. Men de tager fejl, for essensen ved etik er det modsatte af teknik. Etik er ikke nytteorienteret, og den etik, der bygger på kristendommen, er ikke rationel. Tværtimod er den opsigtsvækkende irrationel.

Politiken: Regning uden vært
Ved at fokusere snævert på en-procent målet risikerer Mette Frederiksen (S) at forspilde muligheden for at modernisere EU-budgettet. Lad os dog gå helhjertet ind i et nyt årtis fornyede vision for EU frem for at fokusere på fejl og mangler. Vi har ikke råd til at gøre regning uden vært.

Populære søgeord på Google:

Mikaela Spielberg
https://ritzau.dk/-cdij

Pop Smoke
https://ritzau.dk/-cdhX

Tottenham
https://ritzau.dk/-bq6p

Atalanta
https://ritzau.dk/-cdhY

Tom Cruise
https://ritzau.dk/-btB8

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Lift-krig på Borgen: Nu står DF’er frem (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-cdhL

Brølstærk Fuglsang slår Landa i Andalusien (feltet.dk)

https://ritzau.dk/-cdhM

Indvandrerkone ville arbejde: Jaloux mand sagde nej (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-cdhO

Hæveautomat amok: Sprøjtede med sedler i København (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-cdhP

Drop diskriminationen af sygdomme i munden: Det er absurd at behandle mund og tænder som noget helt særligt i sundhedsplejen (politiken.dk)

https://ritzau.dk/-cdhQ

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

mourinho
https://ritzau.dk/-b22H

spurs
https://ritzau.dk/-bzDr

atalanta
https://ritzau.dk/-cdh0

#cldk
https://ritzau.dk/-8HW

#fcnach
https://ritzau.dk/-cdii

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Torsdag: Skyet med udbredt regn vestfra. Temperaturer mellem fem og otte grader, og vinden tiltager til jævn til hård, stedvis op til kuling fra syd og sydvest.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr