FAKTA: Naboen Tyskland fejrer ikke Genforeningen

Genforening, afståelse eller deling?

Begrebet “Genforeningen” er præget af det danske perspektiv, hvor Sønderjylland kom tilbage til Danmark efter folkeafstemning i 1920.

I Tyskland talte man derimod om en afståelse af Nordslesvig og en deling af det gamle hertugdømme Slesvig.

For mange betød den nye grænse en deling tværs gennem familier, handelsforbindelser og kulturelle bånd.

Og for begge mindretallene – danskerne i Sydslesvig og tyskerne i Sønderjylland (Nordschleswig) – gik folkeafstemningerne i 1920 ikke som ønsket. De blev placeret i det “andet” land.

For Tyskland er der ikke tale om en genforening, men delstaten Slesvig-Holsten markerer dog 100-året for folkeafstemningerne i Slesvig og den fredelige grænsedragning.

Den officielle danske markering af Genforeningen slutter 12. juli 2020.

Herefter gives stafetten videre til den slesvig-holstenske markering, som topper i august.

Højdepunktet bliver delstatens borgerfest 23. august i Flensborg med en tysk-dansk gudstjeneste i Skt. Nikolaikirke og en højtidelighed i Deutsches Haus.

I midtbyen afholdes en stor Slesvig-Holsten-fest med kulturelle indslag mellem Südermarkt og Hafenspitze (Sdr. Torv og Havnespidsen).

Som optakt til dagen arrangerer byen Flensborg en maritim kulturfest ved havnen 21.-22. august.

I dag lærer 5000 elever dansk i 60 offentlige skoler i Tysklands nordligste delstat. I jubilæumsåret vil Uddannelsesministeriet i delstaten styrke sprogundervisningen og det kulturelle samkvem mellem tyske og danske skoler.

Den 16. og 23. november holder Slesvig-Holstens landdag møde med det danske Folketing og den tyske Forbundsdag i henholdsvis Kiel og København.

2020 er samtidig et kulturelt dansk-tysk venskabsår.

Kilder: Genforeningen2020.dk, graenseforeningen.dk, gemeinsam-ueber-grenzen.de.

/ritzau/