Efter Blackstone-ballade: Nu er retssag mellem beboere og boligselskab på plads

Videoen “Efter Blackstone-ballade: Nu er retssag mellem beboere og boligselskab på plads” udsendt af “TV 2 Lorry” kan downloades på Ritzaus Videoweb www.videoweb.dk

Anvendelse af Ritzaus tjeneste for citatvideo og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene. Følg linket nederst på siden.

Det bliver den 18. og 19. august i år, at næste kapitel – i en allerede meget indviklet sag – bliver skrevet.

I retten på Frederiksberg skal sagen om 215 beboeres stævning mod Frederiksberg Boligfond afgøres med henblik på, om beboerne med hjælp fra et gammelt skøde kan købe Den Sønderjyske By til en fordelagtig pris.

– Nu, hvor vi har fået datoen, er folk igen kommet op på mærkerne efter en længere periode, hvor der ikke rigtigt skete noget. Så nu er vi ved at genvinde en form for kampgejst, siger Søren Berg, der er beboerformand for Den Sønderjyske By, til TV 2 Lorry.

Sagen mellem beboerne i Den Sønderjyske By og boligselskabet Frederiksberg Boligfond begyndte forrige år, da den amerikanske ejendomsgigant Blackstone ville købe Den Sønderjyske By .

Blackstones planer var at udføre de såkaldte paragraf 5.2 renoveringer, hvorefter huslejen kunne stige markant. Det var i den forbindelse, at borgernes kamp mod et salg af de gamle ejendomme for alvor begyndte.

Gammelt skøde med central rolle Beboernes massive indsats, som TV 2 Lorry længe har fulgt, viste sig også at bære frugt, da Blackstone sidenhen trak sig fra handlen .

– Hele vores sag har været en prøveklud for udlejningsmarkedet i Danmark, og det, synes jeg, egentligt er ret interessant, at det er endt sådan, siger Søren Berg.

Ifølge beboerne påviser et skøde fra 1932 nemlig, at beboerne selv havde forkøbsret til ejendommene i Den Sønderjyske By, da Frederiksberg Kommune havde takket nej til handlen.

Det vil sige, at beboerne for 2,8 millioner kroner kan købe ejendommen, som den i sin tid var værd – i modsætning til den nuværende markedsværdi på 537 millioner kroner.

Men beboerne blev ikke tilbudt et køb, og derfor sagsøgte de i marts 2019 Frederiksberg Boligfond. Og det er den sag, der nu er blevet berammet i byretten.

– Det er jo rart, at der endelig er kommet datoer på sagen, da det har været meget usikkert. Så nu kan vi begynde at forberede os og udnytte den gode tid, vi har, til at samle alle de ting op, vi har glemt undervejs. Så det er både procesmæssigt, men i høj grad også mentalt, at vi nu skal forberede os, siger beboerformand Søren Berg.

Stor betydning for fremtidige sager TV 2 Lorry har også været i kontakt med Frederiksberg Boligfond, der bekræfter datoerne for retssagen. De vurderer dog ikke, at der på nuværende tidspunkt er noget at udtale sig om, men ser med stor opmærksomhed frem på sagens afgørelse, der kan få stor betydning for beboerne i boligselskabets ejendomme fremadrettet.

Heller ikke blandt beboerne i Den Sønderjyske By tør man spå om rettens afgørelse – men uanset hvad, får det stor betydning.

– Vi kan godt mærke, at der er nogen, der er ude efter os. Og vi er jo de eneste i Frederiksberg Boligselfonds’ ejendomsportefølje, der har afleveret en stævning. Så vi føler lidt, at vi har et stort ansvar overfor beboerne i de andre ejendomme for, at sagen falder ud til vores fordel.

Ovenstående citatvideo er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet.

Læs de fulde vilkår her: videoweb.ritzau.dk/vilkaar