Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Lars Løkke bliver rådgiver i advokatfirma
Politik: Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal være juridisk rådgiver hos advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, men beholder sin plads i Folketinget. Løkke siger til Børsen, at det ikke er et problem, at han får fortrolig viden i forbindelse med sit arbejde som politiker, og at han samtidig skal være juridisk rådgiver.

https://ritzau.dk/-caQz

Yderligere 38 personer er bekræftet døde i virusramte Kina
Udland: Udbruddet af et nyt coronavirus i Kina har kostet yderligere 38 mennesker livet. Dermed har i alt 170 personer mistet livet. Virusset har nu fået flere luftfartsselskaber til at indstille deres fly til og fra Kina.

Dødstal: https://ritzau.dk/-caQv
Indstilling af fly: https://ritzau.dk/-caQB

Nyheder:

Politikere vil stoppe lønfest hos overlæger i hovedstaden
Politik: En stor gruppe overlæger på hovedstadens hospitaler har sikret sig så høje lønninger, at Rigsrevisionen og politikere i Region Hovedstaden nu lægger op til et indgreb mod de meget “voldsomme” udbetalinger. Det skriver Berlingske.

https://ritzau.dk/-caQx

Strid om vidner i rigsretssag raser videre i Senatet
Udland: Onsdag var det de amerikanske senatorers tur til at stille spørgsmål i rigsretssagen mod Trump. De kom hurtigt til at handle om, hvorvidt der skal indkaldes vidner i sagen. Senatet ventes at stemme om den sag på fredag.

https://ritzau.dk/-caQy

Facebook får stadig flere aktive brugere
Erhverv: Verdens største sociale netværk, Facebook, får stadig flere aktive brugere. Det fremgår af selskabets regnskab for fjerde kvartal. Ifølge regnskabet har Facebook i dag 1,66 milliarder daglige brugere. Det er lidt over det forventede niveau.

https://ritzau.dk/-caQw

Apple får milliardbøde for overtrædelse af patent
Erhverv: Techgiganten Apple og chipproducenten Broadcom er blevet pålagt at betale i alt 1,1 milliard dollar – svarende til knap 7,5 milliarder danske kroner – for at krænke et universitet i Californiens fire patenter omhandlende wi-fi-teknologi. Det har et nævningeting i Los Angeles besluttet.

https://ritzau.dk/-caQO

Samsungs overskud var i 2019 det laveste i flere år
Erhverv: Samsung Electronics sluttede regnskabsåret 2019 af med et fald i driftsoverskuddet på 34 procent. Det viser regnskabet for fjerde kvartal, der er offentliggjort torsdag. Overskuddet landede på 7,16 billioner won. Det svarer til 6,13 milliarder dollar.

https://ritzau.dk/-caQP

Det sker i dag:

Flere store selskaber fremlægger årsregnskab

Klokken 08.00 kommer både energiselskabet Ørsted og den svenske tøjkoncern H&M med årsregnskab for 2019. Klokken 11.00 er det Postnords tur og lidt senere – klokken 13.45 – Coca-Colas tur. I aften klokken 22.00 kommer også Amazon med årsregnskab.

Ørsted: https://ritzau.dk/-caQj
H&M: https://ritzau.dk/-caQk

PostNord: https://ritzau.dk/-caQl
Coca-Cola: https://ritzau.dk/-caQm
Amazon: https://ritzau.dk/-caQI

08:00 Tal for ledige i december offentliggøres

Danmarks Statistik kommer med tal på arbejdsløsheden i december.

https://ritzau.dk/-caQn

11:30 Der holdes pressemøde om udspil til en udligningsreform
Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) holder torsdag pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform.

https://ritzau.dk/-caQo

12:00 Højesteret afsiger principiel dom om spiludbyder
Højesteret afsiger dom i en sag, hvor Unibet afviser at være erstatningsansvarlig for de tab, som en krigsveteran fik, da han var storkunde i selskabet. Vestre Landsret bestemte sidste år, at manden skulle have 1,2 millioner kroner.

https://ritzau.dk/-caQq

12:15 Der holdes retsmøde om fængsling af lettisk mor
Københavns Byret har retsmøde om en 46-årig lettisk kvinde, som har været varetægtsfængslet i mere end 13 måneder i Vestre Fængsel. Danmark vil udlevere hende til en straffesag i Sydafrika. Den drejer sig om, at hun har fjernet sit barn fra faren.

https://ritzau.dk/-caQp

13:30 WHO holder møde om coronavirusset
I Verdenssundhedsorganisationen, WHO, skal den komité, der skal vurdere, om coronavirusset udgør en international sundhedskrise, mødes i Genève i Schweiz. WHO har tidligere kaldt udbruddet for en krise for Kina, men vurderet, at der endnu ikke var tale om en international sundhedskrise.

https://ritzau.dk/-caQC

14:30 USA offentliggør sit bnp

USA, verdens største økonomi, offentliggør sit bruttonationalprodukt (bnp) for fjerde kvartal af 2019 og dermed også det samlede bruttonationalprodukt for i fjor.

https://ritzau.dk/-caQr

19:00 Rigsretssag mod Donald Trump fortsætter
Rigsretssagen mod USA’s præsident, Donald Trump, ventes at fortsætte i dag i Senatet. Demokraterne og Trumps advokater har haft tre dage hver til at fremføre argumenter. I går og i dag har senatorerne mulighed for at stille spørgsmål.

https://ritzau.dk/-caQs

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Mindst 14 kommuner har de seneste to år benyttet sig af tilbud fra konsulenter til at skaffe flere penge i udligningsordningen, viser aktindsigt. Det sker på bekostning af andre kommuner, mener professor.

https://fyens.dk/artikel/se-listen-s%C3%A5-meget-har-kommunerne-brugt-p%C3%A5-konsulenter (låst)

Berlingske
Overlæger og lægelige chefer i Region Hovedstaden har fået betydelige engangsudbetalinger på over 250.000 kroner ud over deres faste løn, viser rapport. Politikere i regionen kræver indgreb.

https://www.berlingske.dk/samfund/rigsrevision-og-politikere-til-kamp-mod-voldsomme-overlaegeloenninger-i (låst)

B.T.

Smitsomheden ved det nye coronavirus er indtil videre vurderet til at være forholdsvis stor, og spredningen sker ligesom med influenza, forklarer Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut.

https://www.bt.dk/udland/saadan-bliver-man-smittet-af-coronavirus

Børsen
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen starter til april som rådgiver ved advokathuset Gorrissen Federspiel. Han agter at fastholde alle politiske poster.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/241334/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Danske Banks pensionsselskab, Danica Pension, har skruet prisen i vejret for titusindvis af kunder med en samlet opsparing på mindst 150 milliarder kroner. Kunderne er reelt stavnsbundne, påpeger eksperter.

https://finans.dk/finans2/ECE11907239/eksperter-i-skarp-kritik-danica-haever-priserne-for-stavnsbundne-pensionskunder/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
Det var værst, da dyrene blev sat på og skulle bide sig fast på kroppen, fortæller rigmanden Karsten Ree om en behandling med igler, som kostede ham i alt to millioner kroner.

https://ekstrabladet.dk/flash/dkkendte/karsten-ree-betaler-millioner-behandlet-med-igler/7978090

Information
I årevis har vi debatteret fremmedkrigere, der oftest er unge efterkommere. Nu er en ny generation af efterkommere rejst ned for at kæmpe i Mellemøsten. Men denne gang er der tale om en demokratisk succeshistorie.

https://www.information.dk/udland/2020/01/unge-efterkommere-tager-mellemoesten-stoette-jaevnaldrenes-kamp-demokrati (låst)

Jyllands-Posten
I dag har landets fire største byer en særlig styreform, der betyder, at de har flere borgmestre eller rådmænd med øverste ansvar. Det system vil regeringen afskaffe for at frigøre penge.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11907417/s-vil-aendre-styreform-i-landets-fire-stoerste-byer/ (låst)

Kristeligt Dagblad
De Radikale vil sammen med de borgerlige partier danne flertal uden om regeringen i den spegede sag om regulering af huslejer i udlejningsbyggeri. Det er sket på en måde, som må give stor uro i Socialdemokratiet.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/saa-oedelagde-de-radikale-den-gode-stemning (låst)

Politiken
Klimaminister Dan Jørgensen (S) er oprørt over afsløringer af svindel med klimakompensation. For at undgå svindel vil Danmark nu arbejde for, at FN opretter et globalt register over private klimakompensationsprojekter.

https://politiken.dk/indland/art7624791/Regeringen-vil-klimasvindel-til-livs-med-nyt-globalt-register

Avisernes ledere

Berlingske: Trumps øksehug kalder på modpres fra EU
Fredsplanen vil ikke i sig selv skabe fred. Men FN-sporet har indtil videre ikke bidraget til en løsning af Mellemøstens mest sejlivede konflikt. Netop derfor bør EU tage Donald Trumps fredsaftale som en anledning til at presse på for videre forhandlinger om en bæredygtig stat til palæstinenserne.

https://www.berlingske.dk/ledere/efter-trumps-oeksehug-maa-eu-presse-paa-for-en-fair-tostatsloesning

B.T.: Kære hulemand, kom ind i 2020 til os andre
Diskussionen om samtykke er relevant og fuld af nuancer. Medmindre man har tilladelse til det, så lad os gøre følgende passus fra en klumme af Ditte Okman til almindelig skik: Kan vi ikke aftale, at man i hvert fald ikke stikker sin penis ind i en dame, der sover?
https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-kaere-hulemand-kom-ind-i-2020-til-os-andre

Børsen: Drop det ideologiske korstog på boligmarkedet
Onsdag måtte boligminister Kaare Dybvad (S) erkende, at der ikke er flertal bag en revision af boligreguleringslovens paragraf 5.2, den såkaldte Blackstone-paragraf. Men politikerne bør fokusere på de reelle problemer – i stedet for som Kaare Dybvad at gøre det til et ideologisk korstog.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/241273/artikel.html?utm_source=leder&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Regeringen må komme på banen
Hidtil har Mette Frederiksen (S) og hendes regering haft en let gang på jord, men med det gule kort ikke mindst fra De Radikale kan taktikken med at skubbe problemerne foran sig hurtigt vise sig at give bagslag. Regeringen må bevise, at den vil gøre en forskel. Et forståelsespapir er ikke nok.

Information: Klimapolitik er ikke enten-eller
Der er ikke – og har aldrig været – en modsætning mellem at fokusere på vores nationale og internationale klimabelastning, som bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden Lars Rebien Sørensen ellers giver udtryk for. Og det ved mange i erhvervslivet heldigvis godt.

https://www.information.dk/indland/leder/2020/01/klimaomstillingen-alene-noedvendig-ogsaa-kaempe-mulighed-erhvervslivet?lst_tag (låst)

Jyllands-Posten: Palæstinenserne bliver svigtet af deres egne ledere
Alt for længe har den arabiske verden svigtet palæstinenserne og kynisk holdt denne flanke åben for at presse Israel. Ledelseskliken lader civilbefolkningen betale enhver pris for sine ulidelige magtspil. Og heller ikke Trumps nye plan vil skaffe fred i Mellemøsten.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11903106/heller-ikke-trumps-nye-plan-vil-skaffe-fred-i-mellemoesten/ (låst)

Kristeligt Dagblad: Love mod islamisme har svigtet
Den nuværende lovproces er blot en lille brik i et større spil om mødet mellem kulturer, som vil vare mange årtier frem. Man må blot håbe, at vi ikke engang kigger tilbage på disse år og ser, at det var her, man opgav de frihedsrettigheder, som er så væsentlige i vores civilisation.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/love-mod-islamisme-har-svigtet (låst)

Politiken: Trumps fredsplan er et knæfald for Israel
Med den nye fredsplan har USA droppet enhver illusion om at være en neutral mægler mellem Israel og Palæstina. Frem for at tale med palæstinenserne og tage hensyn til dem har Trump udarbejdet en plan, der er et skammeligt og farligt knæfald for bosætterne og den israelske højrefløj.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7628733/Vejen-til-apartheid (låst)

Populære søgeord på Google:

Manchester United
https://ritzau.dk/-bs2Y

Liverpool
https://ritzau.dk/-bsPu

Kinsey Wolanski
https://ritzau.dk/-caP8

Steven Bergwijn
https://ritzau.dk/-caP9

Pablo Mari
https://ritzau.dk/-caQa

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Nigel Farage: Danmark kan være næste land til at forlade EU (nyheder.tv2.dk)

https://ritzau.dk/-caPX

Direktør vil stoppe fodboldsnak på arbejdspladser (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-caPY

773 udlændinge fra Sjælsmark er forsvundet fra myndighederne (dr.dk)

https://ritzau.dk/-caPZ

Kraftværker kan blive klimavenlige (illvid.dk)

https://ritzau.dk/-caP0

Farvel til Danmark: 100 syrere er rejst hjem (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-caP1

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Torsdag: Mest skyet og først en del regn, især over de sydlige egne, men senere kun lidt regn. Temperaturer mellem fem og otte grader og let til frisk vind fra vest og sydvest.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr