PRM / Dit tandkød sladrer om din kost

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Health
De fleste kender historien om, at slik og søde sager øger risikoen for huller i tænderne. Nu peger et nyt forskningsresultat på, at sukkerholdig kost også kan fremme sygdomme i tandkødet.

Resultaterne stammer fra en kritisk gennemgang af litteraturen på området inden for de seneste 50 år, og er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift Journal of Oral Microbiology.

“Sukker har traditionelt set ikke været forbundet med udvikling af tandkødssygdomme. Ganske vist foreslog to amerikanske forskere i 1970erne, at kost rig på kulhydrater kunne være en fælles risikofaktor for både tandsygdomme og inflammatoriske sygdomme som diabetes, fedme og hjertesygdomme, men denne viden gik i glemmebogen,” fortæller professor Bente Nyvad fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet, som har stået i spidsen for forskningen.

“I dag er der bred enighed om, at de nævnte sygdomme er forbundet med et højt sukkerindtag. Men man har manglet en hypotese, der kunne sammenkæde og forklare de to store tandsygdomme, caries og parodontitis,” fortæller hun.

I arbejdet er forskerne netop kommet frem til en fælles hypotese for udviklingen af huller i tænderne og betændelsestilstande i tandkødet. Hypotesen tager udgangspunkt i de biokemiske processer, der finder sted i tandbelægningerne, når man tilfører rigelige mængder næring til bakterierne, især når man spiser sukker.

“Vi genopliver med andre ord den ‘glemte’ hypotese om, at sukker kan fremme både huller i tænderne og sygdomme i tandkødet,” siger Bente Nyvad.

Forskerne antager, at tandkødssygdomme forårsaget af sukker tilhører gruppen af inflammatoriske sygdomme på linje med diabetes, fedme og hjertesygdom.

“Vi bør fortsat prioritere sunde kostvaner højt, hvis vi ønsker at skåne befolkningen for dyre behandlinger i sundhedsvæsenet,” siger Bente Nyvad.

Bag om resultatet

  • Studiet bygger på en kritisk systematisk analyse af litteraturen på området.
  • Samarbejdspartner i projektet er professor Nobuhiro Takahashi fra Tohuku University i Japan.
  • Studiet er finansieret af et forskningslegat The Yngve Ericson Research Prize for Preventive Odontology.
  • Den videnskabelige artikel Integrated hypothesis of dental caries and periodontal diseases er offentliggjort i Journal of Oral Microbiology.

Kontakt

Professor, dr. odont. Bente Nyvad
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 24 64 35 11

Mail:[email protected]

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/dit-tandkod-sladrer-om-din-kost?releaseId=13587195