PRM / Advokat: Det er Danmarks ansvar, at en dansk statsborger er uretmæssigt fængslet i Spanien

Pressemeddelelse fra Bauer Media
På spørgsmålet om, hvem der sidder tilbage med ansvaret for at den danske statsborger sidder urimeligt fængslet i Spanien er svaret fra Thomas Brædder klart:

Det gør Danmark. De danske myndigheder har ikke sørget for, at de rette oplysninger er kommet med i sagen. De har heller ikke udstyret Ahmed Samsam med oplysningerne. Og de har heller ikke samlet op på det efterfølgende, da jeg rettede henvendelse og bad dem om at opklare miseren.

Sagen starter i december 2012 hvor Ahmed Samsam bliver kontaktet af PET og tre måneder senere bliver sendt til Syrien som dansk informant – for først PET og siden FET for at finde og observere danske IS-krigere. Samarbejdet ophørte i 2015. I 2017 bliver Ahmed Samsam på en ferie i Spanien blev tilbageholdt af det spanske politi, der finder mobilbilleder, der førte til mistanke om, at Samsam havde stået i ledtog med IS. SamSam fastholdt sin påstand om, at han var sendt af sted som agent for den danske efterretningstjeneste, men de danske myndigheder har hverken villet be- eller afkræfte samarbejdet over for den spanske anklagemyndighed. Derfor fastholdt de spanske myndigheder anklagen, og Samsam blev idømt 8 år fængsel for at tilslutte sig Islamisk Stat. Dette er også beskrevet af Berlingske Tidende.

Ifølge forsvarsadvokat Thomas Brædder er de danske efterretningstjenester helt afvisende i fht til at bidrage til sagen, og fortæller, at der ikke er noget samarbejde med de danske myndigheder:

Jeg har skrevet til PET ad to omgange for at få det fulde indblik i samarbejdet med ham, og det har man afslået. Jeg har bedt om specifik indsigt i nogle oplysninger – det er nemlig sådan, at han er dømt for at modtage penge, som er terrorfinansieret. Ahmen siger, at det er penge, der er betalt til ham via han efterretningsforbindelser, og det har jeg bedt dem (de danske myndigheder, red.) om at be- eller afkræfte, men de vil ikke kommentere på det eller bidrage til sagen.

Man kunne jo have klaret det her meget hurtigt – og meget hemmeligt – hvis man havde været lidt vaks og talt med de spanske kolleger og forklaret, hvordan det hele hang sammen.

Jeg har klaget til Justisministeriet over PETs afslag om at give mig nogen form for indsigt i sagen. Og jeg venter stadig på svar fra justitsministeriet. Men jeg er forhåbningsfuld af natur, så jeg håber da at ministeriet kommer til den konklusion, at jeg skal have nogle oplysninger.(…) Det var i maj sidste år, jeg sendte klagen.

Hverken PET, FET eller forsvarsministeriet har ønsket at kommentere.

Ved citat skal der henvises til Morgen på Radio 100.

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/advokat-det-er-danmarks-ansvar-at-en-dansk-statsborger-er-uretmaessigt-faengslet-i-spanien?releaseId=13586279