Spillerforeningen har kvinder ikke de samme rettigheder som mænd

Tophistorien er skrevet og udgivet af Politiken. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Ringere arbejdsvilkår til kvindelandsholdet i forhold til det mandlige landshold skulle være et afsluttet kapitel i dansk fodboldhistorie. Det var det, som fodboldspillernes egen fagforening, Spillerforeningen, kæmpede for gennem et år frem til 2017, da den havde kastet sig ud i en dramatisk konflikt med Dansk Boldspil-Union (DBU) om løn og lige vilkår. Det var så vigtig og principiel en sag for Spillerforeningen og de kvindelige landsholdsspillere, at de midt i armlægningen med DBU valgte at boykotte den vigtige VM-kvalifikationskamp mod Sverige.

Nu viser det sig imidlertid, at Spillerforeningen ikke selv tilbyder ligestilling og ens vilkår for kvinder og mænd. Det skriver Politiken torsdag.

En gennemgang af Spillerforeningens egne vedtægter viser nemlig, at kvindelige medlemmer halter efter mændene, når det kommer til rettigheder. Ifølge vedtægternes paragraf 1 kan mænd helt ned i ungdomsrækkerne blive medlem, mens kun kvinderne i de to bedste seniorrækker kan blive en del af fagforeningen.

Samtidig fremgår det af paragraf 7 og 8, at udlandsprofessionelle kvindespillere ikke har stemmeret, når klubrepræsentanter til Spillerforeningens magtfulde repræsentantskab skal vælges. Det har deres mandlige kollegaer i udlandet derimod.

»Det er naturligvis ikke fair«, siger Pernille Harder, der til dagligt spiller i VfL Wolfsburg og er anfører på landsholdet.

»Man burde selvfølgelig have mulighed for at blive medlem af Spillerforeningen på samme vis som herrerne«, siger Pernille Harder, der også mener, at professionelle kvinder i udlandet »skal have indflydelse på, hvem der repræsenterer os i fagforeningen for danske professionelle fodboldspillere«, siger hun til Politiken.

Formand Jeppe Curth vil have vedtægterne ændret hurtigst muligt.

Redaktionel kontakt:
Allan Graubæk
tlf.: +4520485211
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Politiken ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)