Politikere frygtede en vejsidebombe – kun 61 har søgt familiesammenføring

Tophistorien er skrevet og udgivet af Kristeligt Dagblad. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Det blev kaldt en potentiel vejsidebombe under den stramme udlændingepolitik, men viser sig nu at have langt færre konsekvenser end frygtet.

Nye tal, som Udlændingestyrelsen har oplyst til Kristeligt Dagblad, viser, at kun 61 personer har søgt om at få genoptaget deres afviste sager om familiesammenføring i kølvandet på en omstridt afgørelse fra EU-Domstolen i juli.

Her slog EU-Domstolen fast, at danske myndigheder i årevis har givet ulovlige afslag på familiesammenføring til tyrkiske ægtepar. Det såkaldte tilknytningskrav, der betyder, at en ansøger ikke må have større tilknytning til sit hjemland end til Danmark i sager om familiesammenføring, måtte ikke bruges til at nægte tyrkiske statsborgere ophold i Danmark. I de værste scenarier lød det, at op mod 8000 tyrkere kunne få genoptaget deres sager om familiesammenføring, vurderede eksperter og politikere.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) glæder sig over de nye tal.

”Det er en god nyhed. Vi har ikke nogen interesse i, at der skal genoptages mange sager. Jeg havde frygtet, at det var flere,” siger han.

Sagen om tyrkiske ægtepars ret til familiesammen­føring var fra slutningen af 2018 og frem til august en af de mest betændte i dansk udlændingepolitik.

Mattias Tesfaye kaldte sidste vinter afgørelsen for ”en vejsidebombe, der kigger på os” i Politiken, mens Naser Khader (K) i Berlingske advarede om ”en ladeport” af nye familiesammenføringer og ”en underminering af vores stramme udlændingepolitik”.

Peter Starup, lektor på Syddansk Universitet og en af landets førende eksperter i udlændingeret, vurderede endda, at EU-dommen i yderste instans kunne være en trussel mod det danske retsforbehold.

Sådan skulle det ikke gå. Ifølge dokumenter, som Kristeligt Dagblad har fået aktindsigt i, blev Mattias Tesfaye i midten af august orienteret om konsekvenserne af EU-dommen igennem et juridisk notat. De var umiddelbart langt mildere end først antaget, hvilket han orienterede Folketinget og offentligheden om den 26. august.

Kun 138 personer har i de senere år fået ulovlige afslag på familiesammenføring, lød det fra en ”lettet” Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/politikere-frygtede-en-vejsidebombe-men-kun-61-har-soegt-om-familiesammenfoering

Redaktionel kontakt:
Poul Nielsen
tlf.: +4541741892
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Kristeligt Dagblad ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)