Debutanter ønsker dronningen godt nytår

Amalienborg Slotsplads vrimler på det nye års første aften med mænd i mørkt tøj og kvinder i lange rober af satin, velour og blonder.

Blandt dem flere ministre, som er til deres første nytårstaffel.

Alle på vej op ad trappen til Christian VII’s palæ, hvor dronningen er vært ved den traditionelle nytårskur.

Inde i palæet ønsker ministrene, Folketingets formand og repræsentanter for det officielle Danmark dronningen et godt nytår.

Det samme ønske giver de til kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte.

De har alle fundet deres elefantorden frem, som kun denne ene aften bæres i guldkæde og ikke det lyseblå bånd, som normalt bruges.

Efter velkomsten, selve kuren, bydes gæsterne på en fire retters menu ledsaget af vine fra prins Henriks slot i Cayx.

Blandt gæsterne er 20 ministre med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen.

Blandt hendes ministre er flere taffeldebutanter, blandt andre udenrigsminister Jeppe Kofod (S), udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), boligminister Kaare Dybvad (S), miljøminister Lea Wermelin (S). kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) og forsvarsminister Trine Bramsen.

Hun fortæller, at hun glæder sig til:
– Det bliver en helt særlig oplevelse. Som forsvarsminister glæder jeg mig til at hilse på garderne, og så har jeg jo hørt om den fantastiske rosenborgvin, siger hun.

Også Ane Halsboe-Jørgensen (S), der er uddannelses- og forskningsminister glæder sig.

– Jeg er i kjole, der er lavet af silke og genbrugsplast, siger hun.

Foruden regeringen er en række repræsentanter for det officielle Danmark inviteret, herunder højesteretspræsident Thomas Rørdam, forsvarschef Bjørn Bisserup, rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, overborgmester i København Frank Jensen (S) og rektor ved Københavns Universitet Henrik Casper Wegener.

Foruden mad og vine bød dronningen traditionen tro på et glas rosenborgvin. Den kom til Danmark i slutningen af 1500-tallet og er sandsynligvis verdens ældste rhinskvin.

Vinen, som siden er spædet op med “fyldevin”, serveres til den suppe, som normalt indleder taflet.

Nytårstaflet følges de kommende dage af en række andre kure på Amalienborg og Christiansborg Slot.

Blandt andet skal diplomatiet, Højesterets dommere og en lang række af forsvarets officerer ønske den kongelige familie godt nytår.

/ritzau/