Dronningen om klimaet: Pas på vores sårbare klode

Klimademonstrationer fandt sted mange steder i verden, en lang række af Folketingets partier blev enige om en klimalov, og den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg gjorde sig bemærket igen og igen.

2019 blev et år i klimaets tegn, og klimaet satte da også sit præg på dronning Margrethes nytårstale. Her blev klimaforandringerne – og det forhold, at vi skal passe på Jorden – taget op som det første tema.

– Så storslået og varieret vor Jord end kan synes, er den dog sårbar. Det er vi ved at lære at indse, og det kan godt bekymre, ikke mindst mange unge, som ser klimaforandringerne, der gør sig tydeligt gældende i disse år.

– Vi har en fælles forpligtelse for vores smukke klode så myldrende fuld af liv. Det er en væsentlig udfordring for os alle i dag, og det gælder om, at vi alle er opmærksomme på, hvordan vi lever, og hvad vi gør, lød det fra dronning Margrethe i nytårstalen.

Senere i sin tale kom dronningen igen ind på klimaet. Denne gang i forbindelse med Grønland, hvor hun påpegede de konkrete forandringer, der ses i regionen – og det fokus, der det seneste år er vendt mod Grønland.

– Mens isen er ved at slippe sit tag om Grønland, bliver verdens opmærksomhed i stigende grad vendt mod landet højt mod nord, sagde hun.

Også sidste år brugte dronningen dele af sin nytårstale til at tale om klimaet. Her brugte hun også Grønland som eksempel:
– Vi skal have omtanke for fremtiden. Vi skal tænke os om i tide. I Grønland smelter isen. Her er forandringerne også tydelige, sagde dronningen dengang.

Klimaloven, som blev indgået i begyndelsen af december af et flertal i Folketinget, skal sikre, at Danmark når i mål med at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 – sammenlignet med niveauet i 1990.

Planen er, at klimaloven fremsættes i Folketinget i februar næste år, og at den skal følges op af en klimahandlingsplan med konkrete klimatiltag i foråret.

Klimaloven blev indgået et halvt år efter folketingsvalget, hvor netop klimaet var et af de varmeste emner på tværs af de politiske partier.

Dronningen holdt sin første nytårstale i 1972, og talen i år – som blev holdt i Christian IX’s palæ på Amalienborg – var hendes nummer 48.

/ritzau/