Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter
Indland: Der tegner sig et billede af decideret menneskehandel blandt dele af det kinesiske restaurationsmiljø i Danmark. Det skriver Fagbladet 3F og DR. Regeringen bør nedsætte en arbejdsgruppe, der skal opsøge spisesteder med kinesiske kokke for at undersøge arbejdsforholdene, mener SF.

Link til hovedhistorie: https://ritzau.dk/-b44P
Link til SF-historie: https://ritzau.dk/-b44M

100 mennesker befandt sig nær vulkan under udbrud i New Zealand
Udland: En vulkan er gået i udbrud på White Island i New Zealand. Vulkanøen ligger omkring 50 kilometer fra østkysten af New Zealands nordlige ø. 100 mennesker befandt sig ifølge myndighederne på eller nær øen, og flere frygtes at være kommet til skade.

https://ritzau.dk/-b45e

Nyheder:

Dansk Industri vil have længere barselsorlov til mænd
Erhverv: Dansk Industri (DI) vil have øremærket barsel til mænd og på sigt gerne mere end de otte uger, som EU kræver. Det siger DI’s direktør, Lars Sandahl Sørensen, til Berlingske mandag. I øjeblikket tager kvinder 90 procent af barselsorloven, men den tendens ønsker DI at gøre op med.

https://ritzau.dk/-b44J

Tidligere chefredaktør Herbert Pundik er død
Indland: Den tidligere chefredaktør på Politiken gennem 23 år, Herbert Pundik, er søndag aften sovet stille ind i sit hjem. Han blev 92 år. Det oplyser familien til avisen. Herbert Pundik var tidligere udenrigskorrespondent, hvilket blandt andet kastede en Cavling-pris af sig.

https://ritzau.dk/-b44N

USA gransker kontrol med saudisk militærtræning efter angreb
Udland: Den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, har bedt om en gennemgang af kontrolprocedurerne i forbindelse med et saudiarabisk militært træningsprogram i USA. Det sker, efter at en 21-årig soldat fra det saudiarabiske luftvåben dræbte tre og sårede otte på en flådebase i Florida.

https://ritzau.dk/-b44O

Verdens våbensalg steg med næsten fem procent sidste år
Udland: Verdens våbensalg steg med knap fem procent i 2018 i forhold til året før. Det viser en ny rapport fra det svenske fredsforskningsinstitut Sipri. Omsætningen blandt de 100 største våbenproducenter nåede således sidste år 420 milliarder dollar – især takket være det amerikanske våbenmarked.

https://ritzau.dk/-b44K

Kolleger til afvist analytiker: Han er en førende stemme i Nato-debat
Politik: Gæsterne ved en konference i anledning af 70-året for Nato-samarbejdet er blevet snydt for en af de førende analytikere inden for transatlantiske forhold, da den amerikanske ambassade nedlagde veto mod, at Stanley Sloan kunne deltage. Sådan lyder vurderingen fra hans kolleger.

https://ritzau.dk/-b44L

Mæslinge-dødsfald i Samoa stiger trods stor kampagne
Udland: Et udbrud af mæslinger kræver fortsat dødsofre i Samoa. Antallet af døde er steget til 70, hvoraf hovedparten er små børn. Samtidig er der registreret 112 nye tilfælde af sygdommen. Det til trods en omfattende kampagne for at få så mange indbyggere som muligt vaccineret.

https://ritzau.dk/-b440

Det sker i dag:

09:15 Retsag om fusk med taxilicenser afsluttes

Retten i Lyngby ventes at afslutte en bødesag, hvor 12 taxichauffører er tiltalt. De er anklaget for ulovligt at have overdraget deres licenser til en og samme mand, som er tiltalt for at have overtaget dem. Mere
https://ritzau.dk/-b44l

10:15 Fængsling udløber for hjemsendt syrienkriger
Københavns Byret ventes at skulle afgøre, om varetægtsfængslingen af Ahmad Salem el-Haj skal forlænges. Han sigtes for trussel om terror og for opfordring til forbrydelser samt for ulovligt ophold i Syrien. Mere
https://ritzau.dk/-b44m

11:00 Byret afgør skyld i sag om indespærring og voldtægt
Københavns Byret afsiger kendelse om skyld i sag, hvor mand er tiltalt for voldtægter og frihedsberøvelse af sin ekskone. Findes manden skyldig, afsiges der måske dom samme dag – ellers 16. december. Mere
https://ritzau.dk/-b44n

12:00 Byggeriet holder pressemøde om OK20
Dansk Byggeri og 3F Byggegruppen holder fælles pressemøde om de forestående overenskomstforhandlinger for de cirka 80.000 medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen. Mere
https://ritzau.dk/-b44o

COP25 går ind i den afsluttende uge
FN’s klimatopmøde COP25 går ind i anden og afsluttende uge i den spanske hovedstad, Madrid. Klimatopmødet afsluttes 13. december. Mere
https://ritzau.dk/-b44k

Ukraine og Rusland mødes til topmøde

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er vært for et topmøde om fred i det østlige Ukraine. Macron mødes med Ukraines præsident, Ruslands præsident, og Tysklands kansler. Mere
https://ritzau.dk/-b44p

Demonstranter støtter Aung San Suu Kyi
Der organiseres støttedemonstration for Myanmars leder, Aung San Suu Kyi, for at hjælpe hende godt på vej til retsmødet i Den Internationale Domstol i Haag, hvor hun tirsdag skal forsvare Myanmars militærs fremfærd over for rohingyaerne. Myanmar er anklaget for folkedrab. Mere
https://ritzau.dk/-b44q

Avisernes forsider

Avisen Danmark
På baggrund af tal fra politiet vurderer Rockwool Fonden, at der er kommet flere illegale indvandrere til Danmark. Røde Kors genkender udviklingen, mens Foreningen af Udlændingeretsadvokater er skeptisk.

Berlingske
Stormagterne er gået i land på Færøerne, men det færøske landsstyre har mørklagt en lydoptagelse, der kunne kaste lys over magtkampen. Samtidig er der sået usikkerhed om landets vigtigste indtægtskilde.

https://www.berlingske.dk/internationalt/en-traefning-i-en-skyggekrig-er-kommet-til-syne-paa-faeroeerne-hvad (låst)

B.T.

Den tidligere bankdirektør Michael Rothmann har overlevet kræft, efter at han selv betalte for en behandling i udlandet. Nu revser han det danske sundhedsvæsen for forskelsbehandling af patienter.

https://www.bt.dk/samfund/tidligere-bankdirektoer-revser-sundhedsvaesenet-alle-boer-kunne-faa-den-samme

Børsen
Boligejere skal være varsomme med at læse bankernes renteprognoser. Bankernes økonomer har i årevis fejlvurderet renten og givet kunderne misvisende anbefalinger om rentens udvikling.

https://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/1/392479/saa_skaevt_har_oekonomernes_renteprognoser_ramt_vi_er_blevet_taget_med_bukserne_nede_og_det_har_vaeret_helt_forkert.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Flere i job og højere lønninger giver meget høje indbetalinger til pensionsselskaberne i 2019. Samtidig skyder stadig flere danskere ekstra penge ind til alderdommen. Samlet er der lagt 120 milliarder kroner til side.

https://finans.dk/privatokonomi/ECE11803542/pengene-vaelter-ind-i-pensionsopsparingerne/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
Jan Kruse gav sin type 2-diabetes baghjul. Gennem målrettet træning – især cykeltræning – og fokus på kosten har han fået så meget styr på sit blodsukker, at han har droppet de daglige indsprøjtninger.

https://ekstrabladet.dk/plus/krop-og-traening/saadan-fik-jan-styr-paa-sin-diabetes/7805893 (låst)

Information
Klimaloven lover os et borgerting på klimaområdet. Bliver det gjort rigtigt og offensivt, kan det blive begyndelsen på en fornyelse af det danske demokrati og et folkeligt engagement i den grønne omstilling.

https://www.information.dk/indland/leder/2019/12/borgertinget-faar-mulighed-groent-nybrud-danske-folkestyre (låst)

Jyllands-Posten
Der tages flere hensyn til naturen end til mennesker, når højspændingsmasterne gennem Jylland skal placeres. Hvorfor vægter de døde i en gravsten højere end de nulevende, spørger en. Minister er tavs.

https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/Indland/ECE11704085/staten-vaegter-naturen-hoejere-end-mennesker-i-sag-om-jyske-hoejspaendingsledninger/ (låst)

Kristeligt Dagblad
Et politisk flertal på Christiansborg har aftalt en ny klimalov, der fremhæves som ”bindende”. Men lovens reelle juridiske rækkevidde er usikker og afhænger af, hvor konkret lovteksten formuleres, påpeger jurister.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/bindende-klimalov-er-endnu-ikke-bindende

Politiken
På klimatopmødet i Madrid tegnes en stadig skarpere linje mellem fattige lande, der rammes af klimaforandringerne, og de rige lande. Penge bliver et nøglespørgsmål ved mødet.

https://politiken.dk/klima/art7546708/Nu-er-det-de-fattige-mod-de-rige-p%C3%A5-klimatopm%C3%B8det-i-Madrid (låst)

Avisernes ledere

Berlingske: Regningen for finanslovens gaver holdes skjult
Finansloven ligner i år en syndflod af gaver, men de har en pris. Men finansloven er uden præcise informationer om finansiering eller om finansieringens samfundsøkonomiske konsekvenser. Men finansieringen indebærer dog en række skadende og perspektivløse forhøjelser af skatter og afgifter.

https://www.berlingske.dk/ledere/regningen-for-finanslovens-mange-gaver-holdes-skjult

B.T.: Moral har intet med påklædning at gøre
”Banditter i habitter” er en ofte benyttet kliché, som antyder, at velhavende personer i habit har lettere ved at gribe til svindel end ”almindelige mennesker”. I øjeblikket kører der dog flere svindelsager mod tilsyneladende helt almindelige ansatte. Svindel er et spørgsmål om den enkeltes moral. Ikke påklædning.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-moral-har-intet-med-paaklaedning-at-goere

Børsen: Små skridt i den forkerte økonomiske retning
Finansloven for 2020 revolutionerer ikke dansk økonomi, dertil er tiltagene for små. Men set fra et erhvervsperspektiv er der grund til en smule bekymring. Samspillet mellem klima, vækst og ulighed er komplekst, og træffer politikerne ikke kloge valg, kan erhvervslivet stå over for betydelige udfordringer.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/238571/artikel.html?hl=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 ,, (låst)

Ekstra Bladet: Klimaministeren bør tørre det grønne smil af
Klimaminister Dan Jørgensen (S) er på vej til FN’s klimatopmøde med en grøn klimalov under armen. Men i virkeligheden har han ikke ret meget at vise frem – ud over sit grønne smil. For det er en rammelov uden særlig meget konkret indhold. Den skal udmøntes i konkret lovgivning, før der for alvor er noget at smile af.

Information: Sverige har kun to politiske veje frem
De liberale midterpartier i Sverige må gøre op med sig selv, hvad de ser som den mindst onde løsning. For der er kun to veje frem i Sverige: Et bredt politisk samarbejde eller højrepopulisme. Alternativet er en fortsat politisk ustabilitet, som i sidste ende kun har én vinder: Sverigedemokraterna.

https://www.information.dk/debat/leder/2019/12/sverige-kun-to-veje-frem-bredt-samarbejde-hoejrepopulisme (låst)

Jyllands-Posten: Eneste løsning er at lukke PostNord
Det private erhvervsliv har for længst dokumenteret at kunne klare udlevering af både pakker og breve, og der er ingen grund til yderligere konkurrenceforvridning fra det statsstøttede PostNord. Den eneste politiske løsning på Postnords økonomiske problemer ligger lige for: Drop redningsplanerne. Luk PostNord.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11798087/der-er-kun-en-loesning-luk-postnord/ (låst)

Kristeligt Dagblad: DR har det svært med kristendom
Kristendommen blev skrevet ind i public service-aftalen, der definerer DR’s rammer for 2019-2023. Men i DR’s nye retning har DR skiftet ordet ”kristendom” ud med ordet ”tro”. DR er med sin dominerende position afgørende for, hvordan kristendom forstås i den danske offentlighed. Det ansvar må DR påtage sig.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/dr-har-det-svaert-med-kristendom (låst)

Politiken: USA’s ambassadør i Danmark er på trist kurs
Det er et sted mellem smerteligt og pinagtigt at se, hvordan USA optræder over for Danmark, der i årevis har været en af supermagtens mest trofaste allierede. Handlingerne fra USA’s ambassadør i Danmark har været med til at tegne et billede af et USA, der optræder med uhørt arrogance over for rigsfællesskabet.

https://politiken.dk/debat/art7546762/USA-optr%C3%A6der-med-en-uh%C3%B8rt-arrogance-og-despekt-over-for-rigsf%C3%A6llesskabet (låst)

Populære søgeord på Google:

Juice WRLD dead

https://ritzau.dk/-b44F

Love Actually

https://ritzau.dk/-b44G

Carla Sands

https://ritzau.dk/-b44H

Rasmus Højgaard

https://ritzau.dk/-b44I

Ryan Reynolds

https://ritzau.dk/-buiD

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

SÅDAN, Rasmus! Her vinder 18-årige Højgaard Mauritius Open (tv3sport.dk)

https://ritzau.dk/-b44u

Medie: Kendt rapstjerne død (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-b44v

Kraftig brand: Etageejendom i Hobro står i flammer (tv2nord.dk)

https://ritzau.dk/-b44w

Så farlig er populær tobaks-dille (bt.dk)

https://ritzau.dk/-b44x

Kvinde får sprængt hånd i stykker på Nørrebro (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-b44y

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

#biffcm

https://ritzau.dk/-7Gu

#nfldk

https://ritzau.dk/-biCB

hedlund

https://ritzau.dk/-bAKm

jung

https://ritzau.dk/-bJK9

Midtjylland

https://ritzau.dk/-b44E

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Mandag: Mest skyet med stedvis regn eller byger. Temperaturer mellem seks og otte grader med jævn til hård vind fra vest og nordvest.

Kilde: DMI
http://www.dmi.dk/vejr