Myndighederne har kendt til ulovlige kinesiske kokke i årevis

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

De danske myndigheder har kendt til systematisk snyd med arbejdstilladelser for kinesiske kokke i flere år.

Allerede i 2015 vurderede Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), at der var mistanke om, at kinesiske kokke i Danmark blev udnyttet. Det skriver Fagbladet 3F.

Dengang mistænkte myndigheden selv, at der skete ”systematisk snyd med opholdstilladelser på beløbsordningen af kinesiske statsborgere i restaurationsbranchen, samt deres medfølgende familiemedlemmer” og at der kan være tale om “menneskehandel til tvangsarbejde”.

Det fremgår af et internt notat til Integrationsministeren.

Men på trods af det, er antallet af kinesiske kokke på beløbsordningen fortsat med at stige.

Fra 22 kinesiske kokke i 2010 til 582 kokke i 2018.

Først i 2017 gennemførte SIRI en landsdækkende aktion særligt rettet mod kinesiske beløbskokke i de danske restauranter sammen med politiet og Skattestyrelsen.

Her fik myndighederne bekræftet, at der sker omfattende svindel og udnyttelse af kinesiske ansatte i Danmark.

“På størstedelen af restauranterne blev det vurderet, at der foregik snyd med ansættelseskontrakter, herunder løn, opgaver og stillingsbetegnelser”, står der i et internt notat til Integrationsministeren fra 2017, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

På 18 restauranter endte SIRI med at udvise 17 personer for brud på deres opholds- og arbejdstilladelse efter beløbsordningen.

En af kokkene beskrev blandt andet, hvordan han og hans kone boede ved siden af restauranten med et andet ægtepar. De skulle betale 3.000 kroner i husleje, og fik selv en meget lav løn.

“(Anonymiseret kok) bekræfter, at det er rigtigt, at han på de to måneder, han har været i Danmark, har fået 8.000 kroner i alt af arbejdsgiver”, står der i afhøringsrapporten, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Det fik SIRI til selv at konkludere, at myndighederne burde have “fokus på at give afslag til kinesiske kokke, der søger om opholdstilladelse på beløbsordningen”, som der står i notatet.

Det førte til, at der i 2018 blev givet flere afslag til kinesere, der ønskede at arbejde som kokke i Danmark.

Dengang fik hver tredje kok afslag, men allerede i år er antallet af afslag tilbage på forrige års niveau. I 2019 er det kun en ud af seks kokke, der får afslag på opholdstilladelse.

Det er politiet, der på kontroller i landets restauranter, ofte møder de kinesiske kokke. Men selv om de har en formodning om, at der kan være tale om udnyttelse, kan politiet sjældent stille noget op.

– Hvis vi ser papirer på, at en kinesisk kok har en godkendelse af udlændingemyndighederne til at arbejde og opholde sig i Danmark, så kan vi ikke gøre mere. Vi må stole på, at udlændingestyrelsen (SIRI, red.) gør deres arbejde og kun giver tilladelser til dem, der opfylder kravene, siger Jakob Søndergaard, vicepolitiinspektør ved Københavns Politis Udlændingekontrolsektion.

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han er dybt rystet over, at kinesiske kokke systematisk bliver udnyttet på danske restauranter – og tilsyneladende er blevet udnyttet i årevis med myndighedernes viden.

– Det her er jo et klokkeklart svigt fra myndighedernes side. Vi mødes jævnligt med SIRI i beskæftigelsesudvalget, men der har vi aldrig hørt noget det her. Det er helt ubegribeligt, siger han.

– Ministeren må simpelthen få afdækket, hvem der har ansvaret for, hvad der ligner et gabende hul i det danske arbejdsmarked med organiseret svindel og udnyttelse af kinesiske arbejdere i Danmark. Han må endevende SIRI, siger Karsten Hønge.

Udlændinge- og Integrationsminister, Mattias Tesfaye (S) vil nu kræve en redegørelse fra SIRI for at finde ud af, hvorfor kinesiske kokke stadig kommer til Danmark i hundredvis, trods myndighedernes viden om, at de kinesiske kokke er blevet systematisk snydt og udnyttet i årevis.

– Jeg er glad for, at nogen graver det her frem, for så har jeg mulighed for at spørge om, hvad der foregår og er sket siden 2015. For de her forhold hører på ingen måde hjemme i Danmark. Det gør mig både vred og rasende, siger han.

Netop beløbsordningen har igennem længere tid været en politisk varm kartoffel.

Den tidligere Venstre-regering forsøgte flere gange at få sænket beløbet, som udenlandske arbejdere skal tjene for at få adgang til det danske arbejdsmarked.

Senest var det Radikale, der gik til finanslovsforhandling med et krav om at lempe adgangen til Danmark via beløbsordningen.

Redaktionel kontakt:
Jonas Højlund
tlf.: +4529164210
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)