Afvist NATO-ekspert: ’Jeg har ry for at være Trump-kritisk’

Tophistorien er skrevet og udgivet af Information. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Gennem årtier har Stan Sloan beskæftiget sig med amerikansk sikkerhedspolitik, skrevet adskillige bøger om NATO-alliancen og flere gange besøgt Danmark for at holde tale om alliancens udfordringer, muligheder og fremtid.

Men han er også en mand, der sjældent ligger fingrene imellem, når han diskuterer den amerikanske præsident Trump og den amerikanske regerings politik. Det har nu, mener han selv, kostet ham billetten til Danmark, hvor han tirsdag skulle tale på en konference i anledning af NATO’s 70-års jubilæum.

»Aflysningen siger meget om regeringen. Jeg ved ikke, om det er en koordineret tilgang over for kritikere, men jeg har et etableret ry for at være Trump-kritisk og har udtrykt mine bekymringer siden, han blev valgt,« siger han til Information.

Konferencen var arrangeret af den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen i et tæt samarbejde med den amerikanske ambassade i København, som blandt andet har finansieret dele af udgifterne ved talernes deltagelse. Stan Sloan blev inviteret med kort varsel på grund af et afbud, og ambassaden har ifølge DR forklaret aflysningen med, at Stan Sloans deltagelse ikke var blevet vurderet lige så nøje som de øvrige taleres.

»Jeg havde i sinde at holde en objektiv tale, hvor jeg kunne komme med min analyse af NATO-alliancen og selvfølgelig også ytre min bekymringer om de interne og eksterne udfordringer, der truer alliancen og vesten,« siger Stan Sloan.

Atlantsammenslutningen har siden ambassadens beslutning om at trumfe en aflysning af Stan Sloans deltagelse besluttet at aflyse hele konferencen. De begrunder det med, at »forløbet er blevet for problematisk«.

Flere har offentligt kritiseret aflysningen som et udtryk for en krænkelse af Stan Sloans ytringsfrihed og som tegn på en ambassadør, der forsøger at undertrykke Trump-kritikere.

»På grund af sociale medier har jeg stadig min ytringsfrihed. Havde det ikke været for dem, ville det bestemt have betydet, at jeg ville have sværere ved at komme ud med mit budskab,« siger Stan Sloan, der har delt sin tale på sin hjemmeside og Facebook.

https://www.information.dk/udland/2019/12/ambassadoer-stoppede-ekspert-tale-nato-konference-ry-vaere-trump-kritisk

Redaktionel kontakt:
Claus Overgaard Knudsen
tlf.: +4540408072
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Information ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)