Politiet: Person anholdt for ulovligt arbejde på byggeplads

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

RETTELSE: Artiklen er rettet, da Københavns Politi har trukket oplysningen om en anholdt på byggepladsen på Lundtoftegade tilbage. Personen blev i stedet anholdt i Hillerødgade. Den korrekte oplysning fremgår nu af historien.

Tirsdag morgen er en person blevet anholdt og sigtet for “ulovligt arbejde” på en byggeplads på Nørrrebro i København.

Det drejer sig om en 54-årig mand fra Ukraine, oplyser Københavns Politi til Fagbladet 3F.

Ved en fejl meldte politiet i første omgang ud, at anholdelsen fandt sted på en byggeplads på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade på Nørrebro, hvor en demonstration mandag udviklede sig til optøjer. Politiet har tirsdag eftermiddag beklaget fejlen, og det vides endnu ikke, om den anholdte har nogen forbindelse til de sammenstød og voldsepisoder, der har været på den nærliggende og omstridte byggeplads i de seneste dage.

Hvorvidt den anholdte har en arbejdstilladelse, eller hvem han arbejdede for, ønsker politiet ikke at oplyse.

Anholdelsen kommer dagen efter, at flere hundrede stilladsarbejdere mandag demonstrerede mod social dumping på byggepladsen på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade. Og to dage efter, at to fagligt aktive søndag aften blev overfaldet, mens de befandt sig uden for byggepladsen, som de var taget ud til for at dokumentere forholdene.

– Vi efterforsker en række forhold om vold og hærværk fra de seneste dage i formodning om, at der en sammenhæng. Og vi er til stede i området, lyder det fra Københavns Politi.

Mandagens demonstration ved byggepladsen i Tikøbgade og Lundtoftegade udviklede sig dramatisk, da der blev kastet med sten, og et stillads blev revet ned. Stilladset ramte en række skurvogne og en varebil, der blev smadret. Under optøjerne blev en hvid Porche Cayenne desuden væltet, så den lå med hjulene i vejret, og ud på aftenen blev der sat ild til en litauisk indregistreret varebil i området.

Tingene eskalerede så voldsomt, at Københavns Politi på Twitter efterfølgende udtalte:
“Vi har ikke før set så voldsom en ageren ifm. en faglig konflikt – blandt andet blev udenforstående borgere udsat for vold og trusler på trods af politiets massive tilstedeværelse.”
Det er virksomheden DS Byggeri, der anklages for social dumping, og 3F’s københavnske afdeling for bygningsarbejdere, BJMF, har haft et såkaldt 48-timersmøde med virksomheden.

Under den fagretlige sag vil det blive fastslået, om DS Byggeri har gjort sig skyldig i løndumping og brug af ulovlig arbejdskraft.

Donatas Aleksandravicius, der er ejer og direktør i DS Byggeri, afviser over for Fagbladet 3F, at det er en af hans ansatte, der er blevet taget med af politiet tirsdag morgen.

– Nej, det er ikke en af mine. Jeg ved ikke, hvem det er. Du skal tale med min advokat, det er ham, der tager sig af det, afslutter Donatas Aleksandravicius.

Fagbladet 3F har efterfølgende været i kontakt med advokaten for DS Byggeri, men han vil ikke udtale sig om sagen.

Fagbladet 3F har også været i kontakt med Dansk Boligbyg, der er hovedentreprenør på byggeriet, og Domea, der er bygherre.

Her er man stadig ved at finde ud af, hvad der er sket, og kan ikke bekræfte anholdelsen tirsdag morgen.

Claus von Elling, der er formand for 3F Byggegruppen, har været ude at tage afstand til de voldsomme scener i går på Nørrebro, og han understreger, at der er tale om to forskellige forhold.

– Vi må adskille sagerne. På den ene side er der en faglig sag, hvor der ser ud til at have været en arbejdsnedlæggelse. På den anden side er der en sag om vold mod fagligt aktive og optøjer på byggepladsen, og det er politiet, der skal tage sig af de forhold, der handler om vold og ulovligheder, siger formanden for 3F Byggegruppen.

https://fagbladet3f.dk/artikel/person-anholdt-ulovligt-arbejde-paa-byggeplads

Redaktionel kontakt:
Marianne Troelsen Skou
tlf.: +4520498660
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)