Nu bliver der holdt øje med rejsende fra Sverige

Tophistorien er skrevet og udgivet af DR København. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Fra i dag kan du med jævne mellemrum møde politiets grænsekontrol, hvis du rejser til Danmark via Øresundsbroen og med færge fra havnene i Helsingør, Frederikshavn, Grenaa og Rønne.

I oktober besluttede regeringen at indføre kontrollen som en reaktion på skyderier og bombesprængninger i København. Episoder, der kan have tråde til den svenske underverden.

Så nu er det ikke kun på den svenske side af Øresund, politiet kan forlange identifikation, når du krydser grænsen.

– Vi vil gerne have fat i de organiserede kriminelle, for hvem grænsen ikke er en barriere. Derfor styrker vi både efterforskning og forebyggelse, siger retsordfører Jeppe Bruus (S) til DR P4 København.

Grænsekontrollen er en del af et nyt grænsecenter, hvor dansk og svensk politi i større grad end tidligere skal arbejde sammen om at bekæmpe kriminalitet.

Ingen fast kontrol
Præcist hvor ofte, dansk politi vil stå klar til at kontrollere de tilrejsende, er hemmeligt. Der kommer ikke til at være kontrol ved færger, tog og bro på faste tidspunkter. Alligevel mener Jeppe Bruus (S), at den nye grænsekontrol vil styrke arbejdet med at bremse de kriminelle.

– Grænsekontrollen skal arbejde sammen med grænsecentret og arbejde ud fra efterretninger. Men vi laver også stikprøvekontrol, så der er en risiko for at blive stoppet, siger han til DR P4 København.

Det er Nordsjællands Politi, der kommer til at stå for kontrollen ved færgerne i Helsingør, og her mener vicepolitiinspektør Jan Hedager heller ikke, at det er nødvendigt med en døgnovervågning af grænsen.

– Vi arbejder i forvejen på alle tider af døgnet, så de kriminelle kan aldrig vide, hvornår vi står der for at kontrollere de indrejsende, siger han til DR P4 København.

Den skærpede grænsekontrol vil også betyde ekstra kontrol, når man skal til Bornholm.

Præcis som det er tilfældet ved Kastrup og Helsingør, vil man også fra i dag risikere at blive mødt af paskontrol, når man kommer med hurtigfærgen fra Ystad til Rønne.

Reelt betyder det, at man risikerer at blive kontrolleret fire gange, hvis man skal fra Rønne til København og retur – eller omvendt.

Politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen regner dog ikke med, at det bliver en stor omvæltning eller tidsrøver for bornholmere eller andre, der skal til øen.

Siden november 2015 har den svenske kontrol ved Øresundsbroen og ved ankomst fra Rønne til Ystad betydet, at der har været krav om altid at kunne vise pas eller kørekort ved grænsen.

Kit Claudi Grøn-Iversen regner med, at der i gennemsnit vil være et par kontroller om ugen ved færgens ankomst til Rønne. Kontrollerne vil blive bestemt i samarbejde med Det Regionale Situations- og Operationscenter ved Københavns Politi.

Grænsekontrollen betyder ekstra arbejde til politiet, og der vil være en ekstra belastning i de første måneder, erkender retsordfører Jeppe Bruus (S).

– Det er klart, at det på den korte bane er yderligere en belastning af politiet, siger han til DR P4 København.

Grænsekontrollen er midlertidig og vil formentlig komme til at vare seks til otte måneder, vurderer Jeppe Bruus.

– Herefter vil belastningen være forsvundet, og på den lange bane skal det slet ikke være noget, som belaster politiet, siger han til DR P4 København.

Det er selskabet ForSea, der sejler de største færger på ruten Helsingør-Helsingborg. Her har man fokuseret på, at den nye grænsekontrol ikke skulle give de rejsende problemer med flaskehalse og forsinkelser.

– Vi har tilpasset kontrollen i samarbejde med politiet. Hvis de skal visitere nogen, bliver de trukket til side, så de ikke blokerer for vores andre gæster, siger Jan Bagger, der er sikkerhedschef i ForSea til DR P4 København.

Også hos Nordsjællands Politi er man opmærksomme på, at den øgede kontrol ikke skal blive et problem for de rejsende:
– Vi har et system for kontrollen, og det er ikke alle, der bliver kaldt til siden. Selvfølgelig kan vi ikke garantere en smule ophobning, men hvis folk har deres papirer klar, når de ankommer, så går det også hurtigt med at komme videre, siger vicepolitiinspektør Jan Hedager til DR P4 København.

Redaktionel kontakt:
Redaktionen
tlf.: 35206858
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF DR København ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)