Tesfaye kritiseres for fejltolkning af lov om statsborgerskab

Tophistorien er skrevet og udgivet af Politiken. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Hastelov åbner i strid med internationale konventioner for at gøre danske statsborgere statsløse, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder. Det skriver Politiken onsdag.

I debatten om regeringens lovforslag om administrativt at fratage fremmedkrigere deres danske statsborgerskab har det lydt, at det kun vil gælde personer med dobbelt statsborgerskab. Men lovforslaget åbner reelt for at gøre folk statsløse, lyder kritikken fra Institut for Menneskerettigheder.

»Man holder en kattelem åben for at gøre folk statsløse«, siger instituttets direktør, Jonas Christoffersen, til Politiken.

»Regeringen siger, at hvis den person, man har i sigte, hurtigt kan få statsborgerskab i et andet land, hvis vedkommende har fået frataget sit danske, så vil personen ikke være statsløs særlig længe, og så må man leve med det«, siger han og uddyber:
»Men det åbner konventionerne ikke for. Det er vores principielle juridiske indvending. Vores praktiske indvending er, at det heller ikke er særlig sandsynligt, at en person hurtigt kan få statsborgerskab i et andet land, efter at Danmark lige har frataget personen det danske«.

På trods af formuleringerne i lovforslaget siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Politiken, at det er »meget afgørende« for ham, at Danmark aldrig gør folk statsløse. Derfor skal de danske myndigheder have sikkerhed for, at en person får et andet statsborgerskab, hvis det danske fratages.

Tesfaye afviser ikke desto mindre at ændre regeringens lovforslag på baggrund af kritikken:
Støttepartiet Enhedslisten er enig i kritikken fra Institut for Menneskerettigheder.

»Det er helt sikkert en bekymring, vi deler. Det vil åbne muligheden for, at danske statsborgere reelt vil blive gjort statsløse i en periode«, siger indfødsretsordfører Peder Hvelplund.

Redaktionel kontakt:
Dorrit Saietz
tlf.: +4520125343
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Politiken ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)