Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Trump godkender sanktioner mod Tyrkiet
Udland: USA’s præsident, Donald Trump, har sent mandag aften dansk tid underskrevet et dekret, der indfører sanktioner mod en række repræsentanter i den tyrkiske regering. Det sker, kort efter at syriske regeringsstyrker gik ind i den vigtige by Manbij i den nordlige del af Syrien.

Link til artikel om Trump-udtalelse: https://ritzau.dk/-bYQC
Link til artikel om Manbij: https://ritzau.dk/-bYQF

Nyheder:

Politiet undersøger skudepisode i København
Kriminal: Københavns Politi er natten til tirsdag i gang med at undersøge et skyderi i Valby. Det bekræfter central efterforskningsleder Kenneth Jensen. Ifølge TV2 blev en mand kørt væk fra området i ambulance omkring klokken 23.

https://ritzau.dk/-bYQz

Minister glæder sig over EU-kompromis om fiskekvoter
Indland: Ved et ministerrådsmøde i Luxembourg mandag aften er EU-landene blevet enige om at reducere fiskekvoterne i Østersøen. Men nedgangen i de danske fiskekvoter bliver mindre, end EU-Kommissionen havde lagt op til, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

https://ritzau.dk/-bYQB

Unicef: 200 millioner børn lider af fejlernæring verden over
Udland: Hvert tredje barn under fem år i verden er enten underernæret eller overvægtig. Derudover har seks ud af ti børn på verdensplan ikke æg, mejeriprodukter, fisk eller kødprodukter som en fast del af den daglige diæt. Det er konklusionen i en ny rapport fra Unicef.

https://ritzau.dk/-bYQx

Hver anden efterkommer vil have religionskritik forbudt
Indland: Det skal være slut med oplysningstidens ideal om religionskritik, mener knap halvdelen af efterkommere af ikkevestlige indvandrere bosat i Danmark. Tallet stammer fra et notat udarbejdet af Udlændinge- og Integrationsministeriet, skriver Kristeligt Dagblad.

https://ritzau.dk/-bYQy

Canadier modtager fornem forfatterpris for anden gang
Udland: Forfatterne Margaret Atwood og Bernardine Evaristo modtager den prestigefyldte hæder Booker Prize, der uddeles sent mandag aften. Prisen uddeles til et værk, der er skrevet på engelsk, og den er blevet uddelt siden 1969.

https://ritzau.dk/-bYQA

Endeligt resultat: Polsk regeringsparti vinder bittersød sejr
Udland: Polens konservative regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), vandt søndagens parlamentsvalg med det bedste valgresultat, som noget parti har opnået siden 1989. Partiet fik 43,6 procent af stemmerne, viser det endelige valgresultat.

https://ritzau.dk/-bYQE

Det sker i dag:

11:30 Britta Nielsens sydafrikanske villa ryger på auktion
Brittas sydafrikanske villa og ejendele ryger tirsdag på auktion gennem det sydafrikanske auktionshus Peter Maskell. Kurator Boris Frederiksen regner med, at auktionen vil indbringe mellem fem og ti millioner kroner.

https://ritzau.dk/-bYP7

13:00 Dom falder i sag mod andelskasses ledelse
Retten i Glostrup afsiger uden retsmøde dom i en sag, som det statslige selskab Finansiel Stabilitet har anlagt mod den tidligere ledelse i Andelskassen J.A.K. i Slagelse.

https://ritzau.dk/-bYQa

16:00 Google præsenterer nye produkter i New York
Google lancerer nye produkter. Det ventes, at de nye Pixel 4-telefoner er blandt disse produkter.

https://ritzau.dk/-bYQb

17:30 Landsbyer og erhvervsminister samles til topmøde
Landdistrikternes Fællesråd holder landsbytopmøde i Vestervig. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) deltager og holder et oplæg om regeringens landdistriktspolitik.

https://ritzau.dk/-bYQc

Frist for udlevering af Ukraine-papirer udløber
Fristen udløber for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, og Det Hvide Hus’ budgetkontor til at udlevere de papirer, som Kongressen ønsker at rigsretsprocessen mod præsident Donald Trump.

https://ritzau.dk/-bYP8

Mozambique afholder præsident- og parlamentsvalg
Befolkningen i Mozambique skal i dag vælge præsident og medlemmer af parlamentet. Præsident Filipe Nyusi, der kommer fra det regerende Frelimo-parti, stiller op til en anden periode.

https://ritzau.dk/-bYP9

EU’s landbrugs- og fiskeriministre mødes
EU’s ministre for landbrug og fiskeri mødes til rådsmøde. Mødet begyndte i går og finder sted i Luxembourg.

https://ritzau.dk/-bYQd

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Der er travlhed i landets spøgelseshuse og horror-temaparker, som i denne tid oplever en voksende efterspørgsel på uhygge og forskrækkelse. Forsker anslår, at halvdelen af befolkningen nyder gys og gru.

https://jv.dk/artikel/horror-er-et-hit-i-efter%C3%A5rsferien-vi-ops%C3%B8ger-gys-og-sp%C3%A6nding

Berlingske
Efter fire uger er en tredjedel af ledige på dagpenge atter i job, og efter et halvt år er det to ud af tre. Det er en myte, at der er en arbejdsreserve på 100.000 i Danmark, mener Dansk Industri.

https://www.berlingske.dk/danmark/koeen-af-ledige-eksisterer-ikke-markedet-er-totalt-roedgloedende (låst)

B.T.

Emilie Mengs mor, Helene Meng, var så desperat efter at finde sin datter, at hun indledte sin egen private efterforskning af datterens forsvinden. Det fortæller Helene Meng i andet afsnit af DR-dokumentarserie.

https://www.bt.dk/krimi/emilie-mengs-mor-efterforskede-sin-datters-forsvinden

Børsen
I månederne op til brexit har Storbritanniens ambassadør i Danmark, Dominic Schroeder, været på charmeoffensiv rundt blandt erhvervsfolk og danske toppolitikere. Han kalder opgaven intens og udfordrende.

https://borsen.dk/nyheder/longread/artikel/1/388846/han_koerer_riget_rundt_i_en_moerk_jaguar_paa_blaa_plader_lad_os_bare_noejes_med_at_kalde_det_en_intens_periode.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Det går ud over danskernes ATP-udbetaling, at selskabets bestyrelsesmedlemmer har flere kasketter på under overenskomstforhandlinger, lyder kritikken.

https://finans.dk/finans2/ECE11677626/eksperter-medlemmer-af-atps-bestyrelse-har-problematiske-dobbeltroller/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
Jacuzzi, pengeskab og dyrt design: Alt er til salg ved auktionen i dag i berygtede Britta Nielsen sydafrikanske luksusdomicil. Som mulig køber har man mulighed for at gennemgå det hele.

Information
Fra 2014 til 2016 er formodede svindelmillioner kørt igennem konti i Nykredit, Danske Bank og Nordea. Eksperter kritiserer bankerne for ikke at have levet op til hvidvasklovgivningen.

https://www.information.dk/indland/2019/10/formodede-svindlere-foerte-millioner-gennem-nykredit-danske-bank-nordea?lst_frnt

Jyllands-Posten
Det går ud over danskernes ATP-udbetaling, at selskabets bestyrelsesmedlemmer har flere kasketter på under overenskomstforhandlinger, lyder kritikken.

https://jyllands-posten.dk/#ia11677626;finans

Kristeligt Dagblad
Efterkommere af ikkevestlige indvandrere ønsker i langt højere grad end etniske danskere at beskytte religion mod kritik, viser den årlige undersøgelse af nydanskeres medborgerskab.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/hver-anden-efterkommer-vil-have-religionskritik-forbudt

Politiken
Kurdere allierer sig med en gammel fjende for at bremse Tyrkiet. EU burde have set krigen komme, mener tidligere forsvarsminister Claus Hjort (V).

https://politiken.dk/udland/art7438864/Europa-st%C3%A5r-magtesl%C3%B8s-over-for-Tyrkiets-angreb-p%C3%A5-kurderne (låst)

Avisernes ledere

Berlingske: Polens nationalkonservative triumf udstiller EU’s impotens
EU-Kommissionens forsøg på at komme den polske retsstat til undsætning med trusler om retssager og bødestraf har ikke haft skyggen af effekt på de polske vælgere. Uanset EU’s tiltag flokkes de om et parti, der på den ene side kalder sig Lov og Retfærdighed og på den anden side underminerer magtens tredeling.

https://www.berlingske.dk/ledere/polens-nationalkonservative-triumf-udstiller-eus-impotens

B.T.: Trumps forræderi kræver handling
Trump svigter ikke bare sine allierede blandt kurderne, men med den åbenlyse ligegyldighed over for terrortruslen, de flygtede IS-fanger udgør, har Trump også forrådt sine europæiske allierede. For Trump er fangerne i det nordlige Syrien først og fremmest et problem for Europa.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-trumps-forraederi-kraever-handling

Børsen: Der er ingen fribilletter i udenrigspolitikken
Med Trumps ageren i Syrien er det atter blevet understreget, at Danmark og resten af EU skal kunne rykke hurtigere og prioritere hårdere og langt mere kraftfuldt i udenrigs- og sikkerhedsspørgsmål. Fribilletternes tid og troen på USA som redningsplanke og stabiliserende faktor er ved at være slut.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/235221/artikel.html (låst)

Ekstra Bladet: Vandflyver-politik er til grin

Folketinget strækker opfattelsen af begrebet ”kollektiv transport” ud i det komiske. Vandflyet mellem Aarhus og København er nemlig nu oplistet som en af de gratis ’kollektive’ transportformer, som politikerne frit kan benytte. At kalde et luksuriøst lille transportfly for ”kollektiv transport” er til grin.

Information: EU må tvinge Polen til at følge spillereglerne
Polens nationalpopulister vandt den ventede klare sejr ved parlamentsvalget. For EU bliver hovedpinen nu, hvad man stiller op med et styrket PiS, som vil se sig berettiget til yderligere at stække retsvæsnets uafhængighed. Her bliver der fra EU’s side brug for pisk, gulerod, dialog og pædagogik.

https://www.information.dk/udland/leder/2019/10/polens-nationalpopulister-vandt-valget-ved-levere-paa-velfaerd

Jyllands-Posten: Nationalkonservatismen har fat i Østeuropa
I Polen har PiS igen vundet stort. I Ungarn har Fidesz temmelig sensationelt tabt en række markante borgmesterposter. Valget i Ungarn viser, at Orban og Fidesz ikke er usårlige. Hvis oppositionen kan finde sammen, kan Fidesz betvinges. Polen derimod lader til at være i Kaczynskis faste hænder.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11683825/orban-er-ikke-usaarlig-men-i-polen-koerer-kaczynski-sikkert-videre/

Kristeligt Dagblad: Chikane peger på problem på den yderste venstrefløj
Der er et bekymrende syn på demokrati på den yderste venstrefløj. Det viser blandt andet chikanen mod Anahita Malakians fra Nye Borgerlige. Der kan bestemt være grund til, at man politisk udfordrer Nye Borgerlige. Men at man føler sig berettiget til at udøve hærværk, er en bekymrende udvikling.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/ekstremisters-droem-om-anarki

Politiken: Forbyd betting-reklamer
Bettingfirmaernes forretningsidé er udelukkende at få folk til at tabe deres penge – og firmaerne bruger alle midler. Reklamer er et vigtigt et. Tag det fra dem. Et forbud mod reklamer støttes af regeringens støttepartier. De må kræve, at regeringen forholder sig seriøst til problemet.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7438823/Bettingreklamer-b%C3%B8r-forbydes (låst)

Populære søgeord på Google:

Sulli
https://ritzau.dk/-bYQu

Richard Huckle
https://ritzau.dk/-bYQv

Cher
https://ritzau.dk/-bsnE

Joseph Antoine Ferdinand Plateau
https://ritzau.dk/-bYQw

Bella Thorne
https://ritzau.dk/-bNaY

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

1. Kænguruunge fundet død efter dens flok blev lukket ud af fremmede (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-bYQe

2. Berygtet britisk pædofil fundet død i fængslet (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-bYQf

3. Regeringen vil hastebehandle lov, der fjerner statsborgerskab for fremmedkrigere (dr.dk)

https://ritzau.dk/-bYQg

4. DNA-prøver afslører: Mand blev bidt af en hund – ikke en ulv (tvsyd.dk)

https://ritzau.dk/-bYQl

5. Messerschmidt raser: Hvad tænker I dog på? (bt.dk)

https://ritzau.dk/-bYQo

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

#esuperligadk
https://ritzau.dk/-bYQq

Fortnite
https://ritzau.dk/-bYQr

#skolechat
https://ritzau.dk/-8Ou

#BULENG
https://ritzau.dk/-bYQs

bush
https://ritzau.dk/-bYQt

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Tirsdag: Skyet vejr med lokale byger, andre steder lidt eller nogen sol. Temperaturer mellem 15 og 20 grader med let til frisk vind fra sydøst. I aften og i nat skyet med lidt regn.

Kilde: DMI
http://www.dmi.dk/vejr