Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Nancy Pelosi vil indlede rigsretsproces mod Trump
Udland: Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus, vil indlede en rigsretsproces mod USA’s præsident, Donald Trump. I en tale tirsdag aften siger hun, at der bør sættes gang i en efterforskning, som kan klargøre, hvorvidt der på sigt kan rejses en rigsretssag mod præsidenten.

https://ritzau.dk/-bWLJ

Regeringen vil udskifte folkeskolens nationale test
Politik: Usikre test, der måler forkert og ikke giver retvisende resultater. Det er blandt kritikken af de nationale test, som eleverne i folkeskolen skal tage. Står det til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er det på tide at lægge testene i graven.

https://ritzau.dk/-bWLL

Nyheder:

Medie: Det Hvide Hus vil frigive klage fra whistleblower
Udland: Trump-administrationen vil frigive den whistleblower-klage, der er blandt hovedårsagerne til Demokraternes beslutning om at indlede en rigsretsproces. Det siger en højtstående regeringskilde til det amerikanske medie Politico. Administrationen har hidtil nægtet at offentliggøre klagen.

https://ritzau.dk/-bWL0

Sociale projekter for mest udsatte står uden finansiering til nytår
Politik: Den 1. januar 2020 udløber finansieringen til 40 projekter på børne- og socialområdet, der indtil nu har fået penge fra satspuljen, der blev nedlagt sidste år. Men regeringen har endnu ikke fundet en erstatning for satspuljen, og derfor ved de mange projekter ikke, om de kan få finansiering efter nytår, skriver Jyllands-Posten.

https://ritzau.dk/-bWL1

Irans præsident: Møde med Trump kræver større tillid
Udland: Irans præsident, Hassan Rouhani, siger, at der skal genopbygges tillid mellem ham og USA’s præsident, Donald Trump, før de to kan mødes. Vi må skabe gensidig tillid, siger Rouhani efter at Trump kritiserede Iran foran FN’s Generalforsamling.

https://ritzau.dk/-bWLX

Stjernetenor trækker sig fra opera efter chikaneanklager
Udland: Operastjernen Plácido Domingo trækker sig fra sine optrædener i Metropolitan Opera i USA – både nu og i fremtiden. Det sker, efter at 11 kvinder for nylig trådte frem med anklager om sexchikane og upassende opførsel fra den verdensberømte sanger.

https://ritzau.dk/-bWLI

Forsvarsminister ønsker flere sanktioner over for krænkere
Politik: Ingen mulighed for at blive forfremmet eller et nej til ønsker om intern videreuddannelse. Sådan skal Forsvaret fremover kunne sanktionere sine ansatte, hvis de begår “kønskrænkende adfærd” over for deres kolleger, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

https://ritzau.dk/-bWLK

Regeringen ønsker at øge klimabistand til fattige lande
Politik: Regeringen foreslår at øge Danmarks klimabistand til verdens fattigste lande med 595 millioner kroner. Det vil fremgå af det finanslovsforslag for 2020, som finansminister Nicolai Wammen (S) fremsætter i næste uge.

https://ritzau.dk/-bWLM

Det sker i dag:

09:00 Landsret behandler ankesag om muligt ulvedrab
Vestre Landsret ventes i dag at afslutte behandlingen af ankesagen mod Mourits Troldtoft, som i foråret 2017 skød og dræbte en ulv. Det indbragte ham ved Retten i Herning 40 dages betinget fængsel.

https://ritzau.dk/-bWLh

09:00 Kommissionen om Skat holder afhøringer
Den undersøgelseskommission, der skal undersøge en række forhold i den daværende styrelse i Skat, holder høringer.

https://ritzau.dk/-bWLi

09:30 Dom bliver afsagt i sag om voldtægt i borgmesterseng
I dag fortsætter retssagen i Københavns Byret mod et 30-årigt nu tidligere medlem af Enhedslistens bestyrelse i København. Manden er blandt andet tiltalt for voldtægt begået i den københavnske teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsens seng.

https://ritzau.dk/-bWLj

11:00 FN’s klimapanel præsenterer særrapport
FN’s klimapanel præsenterer i dag på et pressemøde en særrapport om klimaforandringer og hav og is. Rapporten har fokus på Arktis og dets klimamæssige betydning.

https://ritzau.dk/-bWLk

11:00 Beskæftigelsesminister skal i samråd om arbejdsnedlæggelser
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er i dag kaldt i samråd i Beskæftigelsesudvalget. På dagens samråd skal ministeren blandt andet redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at sikre medarbejderes ret til frit at vælge fagforening uden at blive chikaneret.

https://ritzau.dk/-bWLl

14:00 Udenrigsministeren deltager ved FN’s Generalforsamling
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er 22.-26. september i New York i forbindelse med FN’s Generalforsamling. I dag indleder ministeren dagen med at mødes med danske parlamentarikere klokken 14.00 dansk tid efterfulgt af Global Counter-Terrorism Forum og åbning af Ørsteds kontor i New York.

https://ritzau.dk/-bWLo

16:00 Udviklingsministeren deltager ved FN’s Generalforsamling
Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) er 22.-26. september i New York i forbindelse med FN’s Generalforsamling. I dag deltager ministeren blandt andet i arrangement om FN’s udviklingsmål, et højniveaumøde om Somalia og FN’s SDG Summit.

https://ritzau.dk/-bWLn

20:00 Alice Cooper gæster Royal Arena
En af rockhistorien og heavy metals største og mest kontroversielle figurer Alice Cooper kommer i aften til Royal Arena.

https://ritzau.dk/-bWLm

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Der har ikke været reel brug for Region Syddanmarks whistleblowerordning i et år, da alle henvendelser har været irrelevante. Medarbejdere mener, at ordningen skaber mistillid.

Berlingske
Imamer udsendt til Danmark af den tyrkiske regering får tilsendt politiske prædikener fra staten og optræder også selv politisk. Det møder bred kritik i Folketinget og blandt eksperter.

https://www.berlingske.dk/danmark/erdogans-imamer-har-fri-adgang-til-danmark-og-opfordres-til-at-agere (låst)

B.T.

Jakob Ellemann-Jensen har skaffet sig mere magt efter Venstres gruppemøde, men efterlod også Karsten Lauritzen skuffet, da han ikke fik rollen som gruppeformand, men gruppenæstformand.

Børsen
Polaris er ikke lykkedes med at sælge Babysam, der både vokser og tjener penge. Banker er påpasselige med at låne til opkøb af detailkæder, lyder det.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/234005/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_02 (låst)

E-avisen Finans
Eksperter kritiserer Nordea for at bruge tvivlsomme afkastberegninger i en redegørelse til Finanstilsynet. Nordea afviser, at der er et problem.

https://finans.dk/finans2/ECE11627353/eksperter-nordea-har-brugt-misvisende-tal-til-at-frifinde-sig-selv-for-vildledning/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
Mette Frederiksens tropper har allerede parkeret en række centrale løfter fra valgkampen i udvalg og mudrede svar, selv om det før valgdagen blev fremlagt som bydende nødvendige at komme i gang med omgående.

Information
FN’s klimatopmøde markerede, at vi står et helt andet sted i forhold til klimakrisen end for et år siden. Alligevel er vi kun nået til den del, hvor vi skal erkende og acceptere, hvor omfattende den grønne omstilling bliver.

https://www.information.dk/udland/leder/2019/09/fns-klimatopmoede-befinder-ny-tids-aar-nul (låst)

Jyllands-Posten
Manglende afklaring på den nedlagte satspulje presser projekter på socialområdet. En organisation har grundet uvisheden ikke kunnet forlænge medarbejdernes kontrakter. Partier kræver handling nu.

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE11634088/projekter-for-landets-mest-udsatte-ved-ikke-om-de-er-koebt-eller-solgt/

Kristeligt Dagblad
På fredag vil de voksnes pendant til Greta Thunbergs klimastrejker finde sted i hele landet. I Viborg Stift opfordrer biskop Henrik Stubkjær alle kirker i stiftet til at deltage. Det er popsmart, mener sognepræst.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/biskop-vil-have-praester-med-i-de-voksnes-klimastrejke

Politiken
Der skal findes en afløser for de nationale test, siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Samtidig afviser hun at give kommunerne dispensation til at droppe testene, før det nye system er klar.

https://politiken.dk/indland/uddannelse/art7405124/Nationale-tests-i-folkeskolen-afskaffes-%E2%80%93-ny-m%C3%A5ling-skal-v%C3%A6re-mere-forst%C3%A5elig (låst)

Avisernes ledere

Berlingske
Den britiske højesteret giver en lektion i demokrati til Boris Johnson og hans sympatisører. Glem den autoritære fristelse. Demokratiet skal respekteres, også når styreformen er allermest besværlig.

https://www.berlingske.dk/ledere/boris-johnsons-ulovlige-angreb-paa-britisk-demokrati

B.T.: Din mission er fuldført, Greta

Greta Thunberg kan godt rejse hjem til Sverige og puste ud. Det vil faktisk være passende, at hun – i hvert fald for en periode – slipper ud af offentlighedens søgelys. Hendes mission er ikke opfyldt, men der er så mange tegn på, at snebolden ruller nu.

https://www.bt.dk/debat/tag-hjem-greta-din-mission-er-taet-paa-fuldfoert

Børsen: Vi må ikke ofre erhvervsliv i udlændingeopgør

Venstre bliver tvunget til at vælge: Vil partiet tilgodese virksomhedernes behov og fremme integrationschancerne? Eller vil Venstre hellere satse på at få den nye S-regering til at gå op i røg ved at samle brænde til bålet med angreb om serielle lempelser af udlændingepolitikken?
https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/233967/artikel.html?utm_source=leder&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Lånehajernes oase

Danmark er nu blandt syv lande, der ikke har indført regler på området om kviklån, og det betyder, at udenlandske kviklånshajer strømmer hertil for at boltre sig i oasen. S har bebudet et opgør, men som sædvanlig er det sendt i udvalg.

Information: Dom om hjemløselejr er et skridt på vejen

Næste skridt må være, at regeringen sammen med støttepartierne lever op til løftet i forståelsespapiret om at “præcisere” forbuddet. Sidste skridt må være helt at afskaffe det, så det er fattigdommen og ikke de hjemløse, der bekæmpes.

https://www.information.dk/indland/leder/2019/09/dom-hjemloeselejr-skridt-paa-vejen?lst_tag (Låst)

Jyllands-Posten: Britisk højesterets afgørelse kalder på bevægelse

Tingene er ikke blevet lettere: Den ekstremt venstreorienterede og i brexit-anliggender nølende oppositionsleder Jeremy Corbyn vil næppe kunne rage kastanjerne ud af ilden. Men Parlamentets magt er bekræftet.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11633924/parlamentets-magt-er-blevet-bekraeftet-det-er-den-gode-nyhed-og-den-kan-ikke-overvurderes/

Kristeligt Dagblad: Gå høfligt og kritisk i moskéen

Ved studietur til moské skal skole og lærere klæde eleverne på til kritiske og kontroversielle spørgsmål. At man som gæst opfører sig høfligt, blandt andet i form af sin påklædning, er ikke ensbetydende med, at man dermed er opslugt i en islamistisk bevægelse.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/gaa-hoefligt-og-kritisk-i-moskeen-faa-kendskab-til-islam-er-ikke-udtryk-underkastelse

Politiken: Kom nu, Benny Engelbrecht

Det nytter altså ikke med en fodslæbende transportminister, der igen og igen skyder nytænkning ned. For Oslo-turen var desværre ikke første gang. Sidste måned var det drømmen om nattog, som ministeren skød ned med det samme.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7405190/Transportministeren-h%C3%A6nger-alt-for-meget-i-bremsen-n%C3%A5r-det-g%C3%A6lder-kampen-for-klimaet (låst)

Populære søgeord på Google:

Asperger
https://ritzau.dk/-bWLp

Røde Mellemvej
https://ritzau.dk/-bWLq

Boris Johnson
https://ritzau.dk/-bQu8

David Price
https://ritzau.dk/-bWLr

Demi Moore
https://ritzau.dk/-bWLs

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Fanø-slagter er Danmarks bedste (jv.dk)

https://ritzau.dk/-bWLu

“Greta Thunberg-hysteriet har nu nået et niveau, som man må kalde truende” (b.dk)

https://ritzau.dk/-bWLv

Venstres klimaordfører: Greta Thunberg er ekstrem og minder på visse punkter om Rasmus Paludan (jp.dk)

https://ritzau.dk/-bWLw

Thunberg-tale: “Væmmelig følelsesporno” (eb.dk)

https://ritzau.dk/-bWLx

Mikkel Bjerg genvinder VM-guld under vanvittige vejrforhold (sport.tv2.dk)

https://ritzau.dk/-bWLy

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

suarez
https://ritzau.dk/-bBsi

Greta Thunberg
https://ritzau.dk/-bWLF

#UNGA
https://ritzau.dk/-bj98

#yorkshire2019
https://ritzau.dk/-bWLW

mikkel bjerg
https://ritzau.dk/-bWLH

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Onsdag: Mest skyet og i perioder regn eller byger fra sydvest. Temperaturer mellem 14 og 18 grader. Hele døgnet let til frisk vind fra øst.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr