Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Pompeo kalder Irans rolle i droneangreb for en krigshandling
Udland: USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, kalder Irans mulige involvering i weekendens angreb mod saudiske olieanlæg for “en krigshandling”. Kommentaren faldt efter et møde med Saudi-Arabiens kronprins.

https://ritzau.dk/-bWa3

Regeringen vil hæve prisen på en cigaretpakke til 50 kroner
Politik: Det skal være dyrere at købe cigaretter, mener regeringen, der foreslår at hæve prisen per pakke til 50 kroner, skriver avisen Danmark. I så fald bør ydelsen til social udsatte også sættes op, mener Rådet for Socialt Udsatte.

https://ritzau.dk/-bWa7
Socialt udsatte: Sæt både cigaretpris og ydelser op: https://ritzau.dk/-bWa6

Nyheder:

Myndigheder fik advarsler om jihadisters formodede svindel
Kriminal: Myndigheder blev advaret om formodet momssvindel i selskaber knyttet til blandt andre to jihadister. Gennem tre år fik danske myndigheder henvendelser i sagen, men der blev ikke grebet ind, før millionerne var væk, skriver Finans og Information.

https://ritzau.dk/-bWa8

Hver femte klagesag om hjemsendelse af somaliere omgøres
Indland: Når Flygtningenævnet behandler sager om inddragelse eller afslag på forlængelse af opholdstilladelse for somaliske flygtninge, bliver omkring hver femte omgjort. Det viser en ny opgørelse fra nævnet ifølge Berlingske.

https://ritzau.dk/-bWa5

Søren Pind afslører indhold af møde mellem PET og FBI-chef
Politik: En passage i Søren Pinds bog “Frie ord” kan vise sig at blive problematisk for den tidligere justitsminister og Venstre-politiker, skriver Politiken. Pind refererer og citerer direkte fra et møde med FBI i 2015.

https://ritzau.dk/-bWaK

Pilen peger på Støjberg som næstformand før V-landsmøde
Politik: Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby (V) har siden sidste uge rejst landet rundt og været i valgkamp om, hvem der skal være næstformand i Venstre. I en rundspørge til 1149 medlemmer af Venstres bagland er der klar opbakning til Støjberg.

https://ritzau.dk/-bWbe

Trudeau undskylder for brunmalet ansigt: Det var racistisk
Udland: Canadas premierminister, Justin Trudeau, undskylder for en udklædning til en skolefest i 2001, hvor hans ansigt var malet brunt. Undskyldningen kommer, efter at Time har bragt et billede af ham fra festen.

https://ritzau.dk/-bWa4

Det sker i dag:

06:00 Dom falder i sag mod ledere af Fukushima-værket
Der falder dom i en sag mod tidligere ledere af det japanske energiselskab Tepco, der ejer Fukushima-atomkraftværket, som ikke kunne holde stand mod det store jordskælv og tsunamien i 2011.

https://ritzau.dk/-bWaY

08:00 Tal for offentligt forsørgede offentliggøres
Danmarks Statistik udsender i dag en opgørelse over antallet af 16-64-årige, der var på offentlig forsørgelse i årets andet kvartal.

https://ritzau.dk/-bWaV

10:00 David Camerons erindringer udkommer
Den tidligere britiske premierminister David Cameron – manden, der udskrev folkeafstemningen om brexit – har skrevet sine erindringer. Bogen hedder “For the record” og udkommer i dag.

https://ritzau.dk/-bWaW

11:00 Dom falder i ankesag om statsstøtte til FIH-bank
EU-Domstolen afsiger dom i en sag om støtte fra den danske stat til FIH bank. Banken vandt i første omgang sagen, efter at EU-Kommissionen havde sagt, at der var tale om ulovlig statsstøtte. Nu falder afgørelsen af ankesagen.

https://ritzau.dk/-bWaX

13:00 Der kommer rentemeddelelse fra Bank of England
Den britiske nationalbank, Bank of England, kommer i dag med rentemeddelelse.

https://ritzau.dk/-bWa0

Kommende EU-formand møder gruppeformænd
Europa-Parlamentet har i dag sidste mødedag i den aktuelle plenarsamling. I dag skal den kommende formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, mødes med formændene for de politiske grupper i parlamentet.

https://ritzau.dk/-bWaZ

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Regeringen vil ad to gange hæve prisen på en pakke cigaretter fra cirka 40 kroner til cirka 50 kroner. Stigningen er noget mindre, end Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og store dele af Folketinget har ønsket.

https://www.fyens.dk/danmark/Regeringen-En-pakke-cigaretter-skal-koste-en-50er/artikel/3381301

Berlingske
Omtrent halvdelen af alle klagesager om somalieres opholdstilladelse droppes eller genvurderes, viser en ny opgørelse fra Flygtningenævnet. De mange bremsede sager er en kæp i hjulet på regeringens erklærede udlændingepolitik.

https://www.berlingske.dk/politik/nye-tal-saar-tvivl-om-vigtig-del-af-mette-frederiksens-udlaendingepolitik

B.T.

Voldsomme brag, smadrede vinduer og facader, trykbølger gennem luften og borgere, der troede, de skulle dø. Det har været følgerne af de ti eksplosioner, der siden februar har ramt hovedstadsområdet.

https://www.bt.dk/krimi/overblik-her-er-de-ti-eksplosioner

Børsen
Sydbanks administrerende direktør, Karen Frøsig, har, indtil videre i hvert fald, vundet en dramatisk magtkamp med sin egen formand og næstformand, der tirsdag aften valgte at trække sig med øjeblikkelig virkning.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/233592/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Igennem flere år fik de danske myndigheder advarsler om selskaber knyttet til to jihadister, der er centralt placeret i et formodet momssvindlernetværk. Et svigt, at der ikke blev grebet ind, vurderer eksperter.

https://finans.dk/erhverv/ECE11621359/myndigheder-blev-advaret-om-formodet-momssvindel-men-greb-ikke-ind-foer-millioner-var-vaek/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
I et halvt år lå den tidligere Go’ aften Danmark-vært Anja Steensig og stirrede ud i mørket – ramt af en dyb depression. En depression, der forandrede hende.

Information
Trods klare tegn på millionsvindel i selskaber relateret til to jihadister greb de danske myndigheder ikke ind i tide. Et klart svigt, mener eksperter.

https://www.information.dk/indland/2019/09/myndigheder-advaret-svindel-jihadister-fik-frit-spil?lst_frnt

Jyllands-Posten
Igennem flere år fik de danske myndigheder advarsler om selskaber knyttet til to jihadister, der er centralt placeret i et formodet momssvindlernetværk. Et svigt, at der ikke blev grebet ind, vurderer eksperter.

https://jyllands-posten.dk/#ia11621359;finans

Kristeligt Dagblad
Der findes mere end 3000 nedlagte lossepladser i Danmark. Hos de fleste af dem er det for farligt eller dyrt at bygge på. Derfor er de i stor stil udlagt til græsning og rekreative områder.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/tidligere-lossepladser-laves-om-til-rekreative-omraader

Politiken
Eksperter mener, at tidligere justitsminister Søren Pind kan have brudt sin tavshedspligt ved i en ny bog at citere direkte fra møde med FBI’s daværende chef, James Comey.

https://politiken.dk/indland/art7392152/Afsl%C3%B8rer-indhold-af-m%C3%B8de-med-FBI-chef

Avisernes ledere
Berlingske: Ekstreme kræfter har alt for længe domineret israelsk politik
Benjamin Netanyahus magtbase byggede på ultrareligiøse og nationalistiske ekstremister. Det er godt nyt for Israels demokrati, hvis nye og mere moderate kræfter kommer til. Israel har brug for en premierminister, som uden skygge af tvivl bakker op om demokratiske institutioner.

https://www.berlingske.dk/ledere/ekstreme-kraefter-har-alt-for-laenge-domineret-israelsk-politik

B.T.: Så hjælp dog damen!
En god bekendt beskriver en oplevelse forleden, hvor hun var ude at købe en mikrobølgeovn, således: “Adskillige tomhændede voksne mænd passerede mig uden at tilbyde hjælp.” Er der blevet så stor forvirring om kønsroller, at det ikke er risikoen for en udskamning værd, hvis man træder til med en hjælpende hånd?
https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-saa-hjaelp-dog-damen

Børsen: Orlovsindgreb er for beskedent et skridt
Ud over de indlysende fordele for både barn og far ved at opnå en tættere tilknytning, kan lidt større deling af orloven trække spor langt videre i arbejdslivet. Sparket for øget ligestilling er velanbragt, selv om det kommer fra EU – og kan vise sig at være for svagt til at rykke nok i Danmark.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/233554/artikel.html?utm_source=opinion&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Sass Larsens sortie er en ynk
Engang var Henrik Sass Larsen frygtet i Socialdemokratiet som indpisker. Lige så modsatrettet svag og hændervridende forekommer hans sortie at være. Eneste formildende omstændighed er, at han blot blev nummer ni på stemme-hitlisten i sin kreds. Alligevel skylder han dog sine vælgere en forklaring.

Information: Tolkekaos løses ikke alene med et opsagt samarbejde
Efter hård kritik tilbyder tolkefirmaet EasyTranslate nu, at Justitsministeriet kan komme ud af samarbejdet før tid. Men en opkvalificering af tolkeområdet kræver mere end en droppet kontrakt.

https://www.information.dk/indland/leder/2019/09/tolkekaos-loeses-alene-opsagt-samarbejde (låst)

JydskeVestkysten: Mange svigter vikaren i lufthavnen
Vikaren, der arbejder for SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn, er blevet udsat for nedrig behandling, fordi han ikke vil melde sig ind i 3F. Både af kolleger og af SAS. Men allerværst er det, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgard (S) vasker sine hænder ved ikke at ville blande sig i “konkrete tvister”.

Jyllands-Posten: Der er brug for FN mere end nogensinde før
Der er masser, man kan være utilfreds med, når talen falder på De Forenede Nationer. Eksempelvis at de 193 medlemslande ikke er særligt forenede. Men grundlæggende er FN en velsignelse og har bidraget med meget godt for eksempel gennem mægling og fredsmissioner. Men en slankning ville ikke være af vejen.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11618896/der-er-brug-for-fn-mere-end-nogensinde-for-hvem-er-ven-og-hvem-er-fjende/

Kristeligt Dagblad: Embedet er større end egoet
Det politiske liv er et liv under pres. Man kan hurtigt stå uden arbejde efter et valg og en ny sammensætning af parlamentet. Dertil kommer presset med at leve i en accelererende medievirkelighed, hvor politikere forventes at stå til rådighed nærmest døgnet rundt og konstant være “på” de sociale medier.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/embedet-er-stoerre-end-egoet (låst)

Politiken: Sass Larsens skift fremmer politikerleden
I sin bog “Exodus” fra sidste år rasede Henrik Sass Larsen mod den stigende ulighed og over den vulgære kapitalisme. Nu forlader han politik til fordel for et job som direktør i DVCA, brancheforeningen for kapitalfonde.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7392855/Henrik-Sass-Larsens-karriereskift-fremmer-politikerleden

Populære søgeord på Google:

FIFA 20 Web App
https://ritzau.dk/-bV2h

Champions League
https://ritzau.dk/-bqZd

Pizza 73
https://ritzau.dk/-bWaH

Barracuda
https://ritzau.dk/-bWaI

SEAS-NVE
https://ritzau.dk/-bWaJ

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Detektor: Karsten Hønge råber “fantasibeløb” efter Ole Birk Olesens rigtige tal (dr.dk)

https://ritzau.dk/-bWau

Lennarts mor blev overfaldet og tæsket ved højlys dag: Jeg håber inderligt, at nogen kan hjælpe (bt.dk)

https://ritzau.dk/-bWav

Statens Serum Institut: Kighosteepidemi i hele landet (nyheder.tv2.dk)

https://ritzau.dk/-bWax

Vagter forsøgte febrilsk at stoppe bussen på Nørrebrogade – nu er chaufføren fyret (berlingske.dk)

https://ritzau.dk/-bWay

Bjørnemor med unger skudt i Norge for første gang i 100 år: Det er helt forfærdeligt (nyheder.tv2.dk)

https://ritzau.dk/-bWaz

Udvalgte twittertrends:

real madrid
https://ritzau.dk/-bWa2

ronaldo
https://ritzau.dk/-bjNO

#cldk
https://ritzau.dk/-8HW

sass
https://ritzau.dk/-bpdU

#TechBBQ2019
https://ritzau.dk/-bWaG

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Torsdag: Mest tørt med nogen sol, men i Vestjylland mere skyet. Temperaturer omkring 15 grader.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr