Skraldemænd trodser det frie valg: Alle skal være organiseret i 3F

Videoen “Skraldemænd trodser det frie valg: Alle skal være organiseret i 3F” udsendt af “TV2/Lorry” kan downloades på Ritzaus Videoweb www.videoweb.dk

Anvendelse af Ritzaus tjeneste for citatvideo og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene. Følg linket nederst på siden.

Renovationsgruppen af skraldemænd i København og på Frederiksberg fastslår, at de også mener, at alle kollegaer skal være samlet i samme fagforening, nemlig 3F.
Det oplyser gruppen, der er organiseret i 3F Kastrup, i en pressemeddelelse. 
 – Det er et valg, vi samlet har taget, da historien viser at et stærkt fagligt sammenhold, gavner os alle sammen, skriver Renovationsgruppen af skraldemænd. 
Udtalelsen kommer i kølvandet på debatten om frit valg af fagforening, som begyndte i sidste uge, da bagageansatte hos SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn strejkede tre gange, fordi en vikar er medlem af fagforeningen IDA i stedet for 3F.
TV 2 Lorry har i dag prøvet at få et interview med renovationsgruppen af skraldemænd, men de har ikke yderligere kommentarer til det, der allerede står skrevet i pressemeddelelsen. 
– Vi holder derfor fast i den demokratiske beslutning vi har taget – alle kollegaer er organiseret i en og samme fagforening, skriver de. 
Minister: Fagforeninger skal respektere frit valg Men de forskellige grupperinger i fagforeninger skal respektere den enkelte medarbejders frie valg, når det kommer til fagforeninger. Det mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S).
– Uanset hvad man måtte beslutte på den enkelte arbejdsplads eller skrive i sine vedtægter, så er det indiskutabelt, at vi har frit fagforeningsvalg i Danmark, og det er man nødt til at respektere ude i de enkelte fagforeninger, siger Peter Hummelgaard Thomsen til TV 2 Lorry. 
I 2006 slog en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol retten til det frie fagforeningsvalg fast.
Skraldemænd er ligeglade med loven, mener tidligere minister Hos De Konservative er den forhenværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) noget mere kritisk over for skraldemændenes udtalelse. Ifølge ham viser det, at de er ligeglade med loven.
– Jeg synes, det er overraskende, at de er ligeglade med lovgivningen, som meget klart siger, at man selv må vælge, hvilken fagforening man er medlem af, siger Rasmus Jarlov til TV 2 Lorry.
– Hvis de ikke kan tiltrække medlemmer på anden vis end at true sig til medlemmer, så synes jeg, de har et alvorligt problem, siger han.
Flere klubber under 3F taler mod frit valg Renovationsgruppen af skraldemænd i København og på Frederiksberg er ikke den eneste lokale klub under 3F, der har talt imod det frie valg til at vælge fagforening.
Århus Stilladsmedarbejderklub og Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland har man udtalt, at uorganiserede ikke kommer til at være med i de opgaver, klubberne har. 
Ifølge Ritzau har 3F-toppen i form af forbundsformand Per Christensen dog understreget, at der er frit fagforeningsvalg i Danmark. Til nyhedsbureauet siger han, at han vil indskærpe dette over for de lokale brancheklubber på en kongres i Aalborg i næste uge.

Ovenstående citatvideo er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet.

Læs de fulde vilkår her: videoweb.ritzau.dk/vilkaar