Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af e-cigaretter

Sundhedsstyrelsen skærper nu synet på de e-cigaretter, der har været på markedet i omkring ti år.
Det skriver Politiken.
– Ingen bør ryge e-cigaretter. Derfor fraråder vi nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter. Det er den samlede mængde viden om skadevirkningerne, der er årsagen, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø til avisen.
Også de, der i forvejen ryger e-cigaretter alene eller i kombination med almindelige cigaretter, bør ifølge Sundhedsstyrelsen blive røgfri.
– Vi kender slet ikke langtidseffekterne af dagligt brug af e-cigaretter endnu, men der er ingen tvivl om, at e-cigaretter er sundhedsskadelige. Fremtiden vil så vise, hvor skadelige de er, men det er også derfor, vi er bekymrede, siger Niels Sandø.
Tidligere anbefalede Sundhedsstyrelsen ikke e-cigaretter, men nu skærpes risikovurderingen, så børn, unge, gravide og ammende direkte frarådes at dampe på e-cigaretter.

Tobaksproducenterne er enige i, at hverken børn, unge, gravide eller ammende bør benytte e-cigaretter.
Men industrien påpeger, at det er “ærgerligt”, at styrelsen fraråder brugen også over for rygere, “fordi produkterne er et potentielt mindre skadeligt alternativ til en cigaret”.

– E-cigaretter er ikke et sundt produkt – det sundeste valg vil altid være at fravælge enhver form for nikotin- og tobaksindtag, siger Tine Marie Andersen, direktør hos Tobaksproducenterne, organisationen der repræsenterer tobaks- og e-cigaretproducenter, til Politiken.
– Det er et sundhedsskadeligt produkt, men et væsentlig mindre sundhedsskadeligt produkt end almindelige cigaretter.
Det glæder derimod Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, at styrelsen skærper synet på e-cigaretterne.

– Vi ved simpelthen for lidt om, hvor skadelige de er, siger direktøren og tilføjer:

– Nogle af de undersøgelser, vi ser i USA, er bekymrende. Men vi har ikke nær så mange nationale undersøgelser, som vi for eksempel har på tobaksområdet. Derfor bliver det lidt mere usikkert. Men det peger i en retning af, at det er noget, som man skal holde sig fra.
/ritzau/