Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Superorkanen Dorian går i land og hærger Bahamas
Udland: Orkanen Dorian er i nat dansk tid gået i land i Bahamas og har forårsaget massive ødelæggelser. Kategori 5-orkanen har væltet biler, ødelagt strømforsyninger og oversvømmet vigtig infrastruktur i østaten.
https://ritzau.dk/-bUpD

Merkels alliance bløder stemmer til AfD ved tyske delstatsvalg
Udland: Højrefløjspartiet Alternative für Deutschland (AfD) går markant frem ved delstatsvalg i både Brandenburg og Sachsen. I begge de to tyske delstater, hvor der var valg søndag, er det indvandringskritiske parti blevet næststørst, viser de endelige resultater.
https://ritzau.dk/-bUpE

Nyheder:

Gaseksplosion tilintetgør restaurant i Helsingør
Kriminal: En gaseksplosion sent søndag aften jævnede en indisk restaurant i Helsingør i Nordsjælland med jorden, oplyser Nordsjællands Politi. Brandvæsnet har besigtiget skaderne, og intet tyder på, at nogen er kommet til skade i forbindelse med den voldsomme eksplosion.
https://ritzau.dk/-bUpB

Demonstranter blokerer togstationer under protest i Hongkong
Udland: De massive folkelige protester i Hongkong er nu gået ind i deres 14. uge, og mandag morgen har flere hundreder sortklædte demonstranter blokeret flere togstationer i storbyen. Det har ført til store forsinkelser midt i myldretiden.
https://ritzau.dk/-bUpM

Italiens premierminister forventer ny regering senest onsdag
Udland: Italiens premierminister, Giuseppe Conte, forventer at have afsluttet regeringsforhandlingerne onsdag. Det sagde han søndag aften på et pressemøde, efter at de to partier Femstjernebevægelsen og Det Demokratiske Parti (PD) i weekenden har forhandlet.
https://ritzau.dk/-bUpC

V-kender om ny næstformand: Støjberg er storfavorit
Politik: Alle pile peger på Inger Støjberg som kommende næstformand for Venstre. Og det gør de, fordi hun er fra Jylland og repræsenterer højrefløjen i udlændingedebatten. Det vurderer politisk kommentator og vært på Radio24syv Jarl Cordua, der selv er medlem af Venstre.

https://ritzau.dk/-bUpG

Regeringen vil forbyde farlige stoffer i bagepapir
Politik: Fluorstoffer er ifølge flere danske forskere og organisationer meget skadelige, og derfor vil regeringen forbyde stofferne i mademballage. Det skriver Politiken.
https://ritzau.dk/-bUpi

Flere er dræbt under nyt Taliban-angreb i Afghanistan
Udland: Taliban-bevægelsen har for anden gang på to dage angrebet en større by i Afghanistan. Flere civile og politifolk meldes dræbt under søndagens angreb. Imens fortsætter fredsforhandlinger mellem Taliban og USA i Doha.

https://ritzau.dk/-bUpF

Det sker i dag:

09:00 Lastvognschauffør og bilist tiltalt i sag om dødsulykke

Retten i Svendborg fortsætter muligvis med en straffesag om en trafikulykke på Storebæltsbroen i november sidste år. En pige på halvandet år mistede livet. En lastvogn havde tabt minkfoder på kørebanen. Såvel lastvognschaufføren som en bilist, der ikke sænkede farten, er tiltalt for uagtsomt manddrab.
https://ritzau.dk/-bUpv

12:15 Minister mødes med ngo’er om Nets-gebyrer
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal ifølge Erhvervsministeriet mødes med fire velgørende organisationer, der er utilfredse med, at Nets tager et gebyr på donationer til organisationerne.

https://ritzau.dk/-bUpw

13:00 Regionsrådsmedlem er anklaget for bedrageri

Et tidligere medlem af regionsrådet i Region Nord Tina Juul Kjellberg er anklaget for bedrageri og dokumentfalsk. Denne dag ventes Retten i Hjørring at behandle sagen, der kører som en tilståelsessag.
https://ritzau.dk/-bUpx

17:00 Der holdes demonstration mod Trump trods aflyst besøg
Der afholdes i dag en anti-Donald Trump demonstration foran den amerikanske ambassade i København. Her sendes blandt andet en seks meter høj baby-Trump-ballon i vejret. Trods aflysningen af præsidentbesøget afholdes demonstrationen for at vise sympati med Grønlands befolkning.

https://ritzau.dk/-bUpy

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Stephanie Lose (V) meddelte søndag, at hun ikke agter at stille op til den ledige post som næstformand i Venstre. Begrundelsen er, at hun har rigeligt at gøre som formand i Region Syddanmark og for Danske Regioner.
https://www.fyens.dk/danmark/Lose-afviser-naestformandspost-i-Venstre/artikel/3376984

Berlingske
Skal Venstre fremstå samlet fremover, bliver det nødvendigt med brobygning – blandt andet i udlændingepolitikken, vurderer Thomas Larsen. Der er allerede møder i gang mellem Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg.
https://www.berlingske.dk/analyse-og-perspektiv/ellemann-og-stoejberg-i-hemmelige-forhandlinger-om-venstres (låst)

B.T.
På trods af gentagne henvendelser og dyb bekymring nægtede vagtlægen at undersøge Anja Rodrigues Nielsens baby, som havde pådraget sig en hurtigtvoksende tumor.
https://www.bt.dk/samfund/vagtlaegen-afviste-at-undersoege-anjas-baby-hans-graad-var-et-skrig-om-hjaelp

Børsen
Faldende fangster presser fiskeres omsætning ned med 20-25 procent i 2019. Markante kvotedyk og brexit giver hovedpine hos såvel fiskeskipperne som i forædlingsindustrien på land.

E-avisen Finans
Danskerne har længe iført sig dannebrogsfarvede briller, når de køber aktier. Det øger risikoen, men nu sniger flere udenlandske papirer sig ind.

Ekstra Bladet
Meget tyder på, at danske boligejere kan se frem til et lån, som ingen i deres vildeste fantasi havde drømt om: Et 30-årigt fastforrentet lån til nul procent i rente.

Information
Landbrug & Fødevarer erkender nu at være gået for langt i forløbet med den omstridte oksekødsrapport. Interesseorganisationen vil derfor tilbagebetale 455.000 kroner og indføre nye retningslinjer.
https://www.information.dk/indland/2019/09/landbrugslobby-tilbagebetaler-penge-omstridt-oksekoedsrapport-gaaet-langt?fstln (låst)

Jyllands-Posten
Venstre skal samle en ledelse, men der skal også samles et politisk projekt, og bag diskussionen om navne lurer afgørende politiske uoverensstemmelser, lyder analysen fra Marchen Neel Gjertsen.
https://jyllands-posten.dk/premium/indland/ECE11587906/venstres-akutte-samlingsprojekt-handler-ikke-kun-om-poster-og-navne/

Kristeligt Dagblad
Når Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, overhovedet kunne presses væk fra sin post, er årsagen i høj grad det dysfunktionelle samarbejde mellem liberale og nationalkonservative i hele den borgerlige blok, lyder analyse.
https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/det-borgerlige-danmarks-grundproblem-bestaar (låst)

Politiken
Regeringen vil forbyde brugen af fluorstoffer i mademballage – den typer stoffer, der gør muffinkageformen og pizzabakken glat indeni. Årsagen er, at stofferne udgør et stort sundhedsmæssigt problem, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).
https://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/art7358648/Regeringen-vil-forbyde-farlige-stoffer-i-kageforme-pizzabakker-og-madpapir

Avisernes ledere

Berlingske: Den borgerlige krise er selvforskyldt
Vi borgerlige må gribe i egen barm. I de senere år er der udkommet en lang række politiske bøger skrevet af socialdemokrater, men hvor er de borgerlige udgivelser? Hvor er de stærke borgerlige stemmer i kulturdebatten? Vi har alle et ansvar, og vi har alle en mulighed for at rette op på forsømmelserne.
https://www.berlingske.dk/ledere/den-borgerlige-krise-er-selvforskyldt

B.T.: Gode idéer skal løse problemerne
De store studiebyer København, Aarhus og Aalborg har masser af havn og også endnu tomme og uudnyttede arealer, hvor man eksempelvis kan opstille midlertidige containerbyer til de mange nye studerende, der mangler en bolig. Helt i tråd med ønsket om bæredygtighed, og helt i pagt med Danmarks historie som skibs- og også containernation.

Børsen: Pas på komfortzonen, Jakob Ellemann
I de kommende uger vil Venstres nøglefigurer blive sat under hårdt pres for at blive enige om at være enige. Det sker i en blanding af chok og lettelse over Løkke-Jensen-krigens dramatiske afslutning. Den giver Ellemann unikke muligheder. Han kan uplettet tage fat på at formulere en ny vinderstrategi.
https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/232207/artikel.html?utm_source=opinion&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Kan Ellemann samle og genrejse blå stue?
Et stort spørgsmål er, om Jakob Ellemann magter opgaven at skabe ro i Danmarks dybt splittede liberale parti. Vi kender ham som den politiske ordfører med det skælmske smil. Som miljøminister har han formået at lægge sig ud med landbruget, men hans reelle grønne resultater er langt fra prangende.

Information: AfD holdes heldigvis fra magten
AfD opnår uhyre stærke resultater i Østtyskland og cementerer den “europæiske normalisering” af det engang så politisk stabile Tyskland. Partiets entydige succes i øst viser, at en regressiv protestfortælling er bedre end ingen fortælling.
https://www.information.dk/udland/leder/2019/09/oesttysk-avantgarde-afd-faar-historisk-staerke-resultater-holdes-heldigvis-magten (låst)

Jyllands-Posten: Erindringen af Anden Verdenskrig svinder
Det er ikke just positivt, at national afgrænsning flere steder er i højere kurs end forpligtende, internationalt samarbejde, og det er særligt foruroligende, at mindretal af alle slags flere steder forekommer presset. Historien er med os som blind passager.
https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11585159/ogsaa-80-aar-efter-udbruddet-af-anden-verdenskrig-staar-dens-budskab-lysende-klart/

Kristeligt Dagblad: Løkkes fald er et urdrama om magt og tvivl
Lars Løkke Rasmussen har villet magten som få. Og han har med list og kløgt holdt fast i den på tidspunkter, hvor ingen andre havde troet det muligt. Men det har også krævet en politisk manøvredygtighed, som bærer tvivlens tegn. Snart den ene vej værdipolitisk, snart den anden.
https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/hvad-vi-kan-laere-af-loekkes-fald

Politiken: Rigsadvokaten skal ikke styres efter politiske mål
Hele sagen om teleskandalen og Rigsadvokatens håndtering af den skaber utryghed og usikkerhed om dømmekraften. At få undersøgt det hele til bunds bør være en akut politisk prioritet for justitsministeren.
https://politiken.dk/debat/ledere/art7359546/Hele-skandalen-s%C3%A5r-yderligere-stor-tvivl-om-Rigsadvokatens-d%C3%B8mmekraft (låst)

Populære søgeord på Google:

Real Madrid
https://ritzau.dk/-bzC2

Kevin Hart
https://ritzau.dk/-bsf9

Formel 1
https://ritzau.dk/-bUpd

Arsenal Tottenham
https://ritzau.dk/-bUpA

Bahamas
https://ritzau.dk/-bUpe

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.
https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Ny lov: Nu indefryses dine feriepenge (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-bUo1

Flere V-politikere ønsker Inger Støjberg som næstformand (dr.dk)

https://ritzau.dk/-bUo2

Bør politiet altid nævne nationaliteten på en mistænkt? (berlingske.dk)

https://ritzau.dk/-bUo3

Søs Marie Serup: “Chefen” er gået (bt.dk)

https://ritzau.dk/-bUo6

Lars Løkke kæmpede sig til sin plads i danmarkshistorien (berlingske.dk)

https://ritzau.dk/-bUo7

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.
https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twittertrends:

#fcmbif
https://ritzau.dk/-bnUS

rado
https://ritzau.dk/-bRdQ

rosted
https://ritzau.dk/-bUpg

hedlund
https://ritzau.dk/-bAKm

Skipper
https://ritzau.dk/-bQOg

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Mandag: Lidt eller nogen sol, men også enkelte byger. Temperaturer mellem 15 og 20 grader med let til frisk vind fra vest og sydvest. I aften og i nat efterhånden skyet fra vest og regn i Jylland.
Kilde: http://www.dmi.dk/vejr