Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Venstre-bagland kræver nyt formandskab efter intern uro
Politik: I en kronik i Jyllands-Posten kræver Venstre-folk en ny ledelse i partiet. De mener, at tiden er inde, for at Lars Løkke og Kristian Jensen sætter Venstre højere end deres egne personlige ambitioner. Det står slemt til, vurderer Helle Ib, politisk kommentator hos Børsen.
https://ritzau.dk/-bSZ3
Kommentator om V-uro: Lavinen ruller og bliver svær at stoppe: https://ritzau.dk/-bSZ5

Techgiganter aflytter brugere og nedskriver indholdet
Indland: Ansatte i firmaer hyret af techgiganterne Apple og Google har aflyttet og transskriberet lydfiler fra danskeres telefoner og højttalere, uden at brugerne var klar over det, skriver Politiken. Det kræver politisk handling, mener Stine Bosse fra Djøf.
https://ritzau.dk/-bSZ2
Djøf om techaflytning: Det kalder på politisk indgriben: https://ritzau.dk/-bSZC

Nyheder:

Twitter: Kina skaber politisk uro i Hongkong med tweets
Udland: Tweets fra Kina er blevet brugt i et bevidst forsøg på at skabe politisk uro i Hongkong, skriver selskabet Twitter Inc på sin blog. Formålet har været at “undergrave protestbevægelsens legitimitet og politiske positioner” i Hongkong”.
https://ritzau.dk/-bSZ4

USA advarer Grækenland mod at assistere iransk tankskib
Udland: USA har over for den græske regering udtrykt sin holdning til det iranske tankskib, der mandag satte kurs mod Kalamata i Grækenland. Enhver indsats for at assistere skibet vil blive anset som støtte til en terrororganisation, siger en amerikansk embedsmand.
https://ritzau.dk/-bSZ0

Det danske forsvar skal være mere til stede i Arktis
Politik: Det danske forsvars tilstedeværelse i Arktis skal styrkes i løbet af de kommende år, mener forsvarsminister Trine Bramsen (S). Ifølge ministeren er Arktis en af de fem største sikkerhedspolitiske udfordringer for Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.
https://ritzau.dk/-bSZ6

Statsministeren skal i samråd om stabschefs særlige rolle
Politik: Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti vil have statsminister Mette Frederiksen (S) til at besvare spørgsmål om det omstridte politiske sekretariat, som har hendes særlige rådgiver, Martin Rossen, i spidsen som stabschef. Det skriver Berlingske.
https://ritzau.dk/-bSZ1

Trump afviser at ville lover ikke at bygge et Trump Tower i Grønland
Udland: På Twitter deler præsident Donald Trump et billede af en bygd i Grønland, hvor der er redigeret et højhus af guld med navnet “Trump” på toppen ind i billedet. Jeg lover ikke at gøre dette ved Grønland, skriver han.
https://ritzau.dk/-bSZZ

Det sker i dag:

I dag offentliggøres en lang række regnskaber
Klokken 07.30 kommer smykkeselskabet Pandora med regnskab for det første halvår af 2019. Klokken 08.00 gælder det både Jyske Bank og Nykredits halvårsregnskaber samt Matas’ kvartalsregnskab, og klokken 15.00 offentliggør fodboldklubben AabB sit halvårsregnskab.
Pandora: https://ritzau.dk/-bSZN
Jyske Bank: https://ritzau.dk/-bSZO
Nykredit: https://ritzau.dk/-bSZQ
Matas https://ritzau.dk/-bSZP
AaB: https://ritzau.dk/-bSZR

09:00 Der holdes første retsmøde i opgør mod krakket andelskasse
Finansiel Stabilitet har lagt sag an mod den tidligere ledelse i den krakkede Andelskassen J.A.K. Slagelse. Kassen gik ned i 2015, og efterfølgende har en undersøgelse vist, at der blandt andet har været uforsvarlige bevillinger af udlån.

https://ritzau.dk/-bSZT

09:00 Syriensfarer skal for Højesteret
Højesteret behandler denne dag en sag, hvor en mand i Vestre Landsret blev idømt seks måneders fængsel for at have kæmpet på kurdisk side mod Islamisk Stat i Raqqa-området i Syrien. Der afsiges ikke dom denne dag.

https://ritzau.dk/-bSZU

10:00 Der falder dom i sag om pensionisters frikort
Østre Landsret afsiger dom i en retssag mellem Dansk Jernbaneforbund og HK Danmark mod DSB. Pensionerede medarbejdere i Banedanmark ønsker at fastholde deres frikort til togrejser. Dommen afsiges uden afholdelse af retsmøde.

https://ritzau.dk/-bSZV

11:00 Der holdes samråd om transportinvesteringer
Transportminister Benny Engelbrecht (S) er i dag kaldt i samråd om en investeringsplan. På grund af regeringsskiftet ønskes der svar vedrørende investeringer i transportinfrastrukturen i årene fra 2021 til 2030.
https://ritzau.dk/-bSZW

15.35: Nordiske statsministre mødes med Merkel i Island
I dag samles de nordiske statsministre i Islands hovedstad, Reykjavik, til det årlige uofficielle nordiske sommermøde. Statsministrene får på en del af mødet selskab af den tyske forbundskansler, Angela Merkel, for at drøfte mulighederne for styrket samarbejde på klimaområdet.

https://ritzau.dk/-bSZS

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Tognummeret ICL 210 findes ikke længere i DSB-køreplanen. Det var den afgang, som 2. januar endte med togulykken på Storebælt, hvor otte mennesker mistede livet. DSB skrotter toget af respekt for de døde.

Berlingske
Lars Larsen var købmand – og stolt af det. Stolt var han også af det Danmark, der gav ham så mange muligheder. En storkøbmand er gået bort. Men hans ånd er mejslet ind i væggene i Jysk-koncernen, vækst og ekspansion over alt andet.
https://www.berlingske.dk/business/en-storkoebmand-af-den-sjaeldne-slags

B.T.
Lige så ydmyg hele Danmarks store købmand var trods sit imponerende virke livet igennem, lige så diskret og underspillet forløb det, da den 71-årige jyde tog afsked.
https://www.bt.dk/samfund/lars-larsen-er-doed-danmark-har-mistet-en-enestaaende-koebmand

Børsen
Han var dynekonge, iværksætter, bestyrelsesformand, milliardær og folkekær. Men selv foretrak han blot at blive kaldt “købmanden.” Lars Larsen kom fra fattige kår og skabte et milliardimperium fra bunden.
https://borsen.dk/nyheder/virksomheder/artikel/1/386248/portraet_af_koebmanden_der_altid_havde_et_godt_tilbud_kom_fra_fattige_kaar_og_skabte_milliardimperium_fra_bunden.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_02 (låst)

E-avisen Finans
Dynekøbmanden Lars Larsen, der grundlagde Jysk, var konstant på jagt efter gode tilbud og blev en ener i dansk erhvervsliv. På 40 år åbnede han 2800 Jysk-butikker rundt om på kloden. Lars Larsen blev 71 år.
https://finans.dk/karriere/ECE11459751/dynekoebmanden-jagtede-altid-de-gode-tilbud/?ctxref=forside (låst)

Ekstra Bladet
Det hjalp ikke meget, at Fattig-Lars fra Thy var blevet Danmarks fjerderigeste mand med over 35 milliarder kroner på bogen, for han kunne jo hverken købe livet – eller lykken. Det har sikkert ærgret ham, for han havde det med at sætte alt på et bræt, når det gjaldt, og han troede på sagen som en god forretning.
https://ekstrabladet.dk/plus/kendte/fattig-lars-fra-thy-doede-som-verdens-maegtigste-dyne-konge/7713861 (låst)

Information
Trods Donald Trumps hårde retorik og indvandringsfjendtlige politik er migrationen fra Centralamerika kun taget til – de fleste migranter kommer lige nu fra Guatemala. Stadigt flere er kvinder og børn.
https://www.information.dk/udland/2019/08/paa-aar-hver-fjerde-indbygger-guatemalanske-landsby-emigreret-usa?lst_frnt (låst)

Jyllands-Posten
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udpeger Arktis som en af de fem største sikkerhedspolitiske udfordringer for Danmark på linje med truslen fra terror, cyberangreb, ukontrollerede migrantstrømme og et aggressivt Rusland.
https://jyllands-posten.dk/politik/ECE11557092/regeringen-vil-styrke-forsvaret-i-arktis/ (låst)

Kristeligt Dagblad
Hidtil har de kinesiske myndigheder reageret meget afdæmpet på protesterne i Hongkong. Ud over omverdenens opmærksomhed på konflikten er den kinesiske regering opmærksom på, at en voldsom reaktion kan skade forholdet til Taiwan.
https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/hongkong-er-en-taktisk-udfordring-kina (låst)

Politiken
Ansatte i firmaer hyret af Apple og Google har nedskrevet indhold fra danskeres telefoner og smarthøjtalere, som brugerne næppe var klar over. Det fortæller tre nuværende og tidligere projektansatte.
https://politiken.dk/viden/Tech/art7334954/Techgiganter-har-h%C3%B8rt-og-nedskrevet-indhold-fra-danskeres-telefoner-og-smarth%C3%B8jtalere

Avisernes ledere

Berlingske: Lars Larsen, en ener i dansk erhvervsliv
Lars Larsen var som erhvervsmand enestående, ikke kun i kraft af den erhvervsmæssige succes han havde, men også fordi benene forblev solidt plantet i den danske muld. Han var også en mand med en bred forståelse af samfundet og den danske model, som ikke forhindrer erhvervsudøvelse.
https://www.berlingske.dk/ledere/lars-larsen-en-ener-i-dansk-erhvervsliv

B.T.: Lars Larsen var en af vores egne
Vi – dig og mig og hele Danmark – skylder Lars Larsen en hel del. Mest af alt bør vi takke ham for, at han var sig selv: En ufattelig succesfuld forretningsmand med begge ben på jorden, der viste, at vejen til succes går via en god idé, flid og respekt for andre. Lars Larsen var en hædersmand.
https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-lars-larsen-var-en-af-vore-egne

Børsen: Pensionsforslag bliver dyrere efter politisk nøl
Uanset om regeringen har udsat fremlæggelsen af forslaget om differentieret folkepensionsalder af hensyn til overenskomstforhandlingerne eller ej, er ingen tjent med den usikkerhed, som den politiske tøven resulterer i. En differentieret folkepensionsalder vil ubetinget være et skridt i den forkerte retning for dansk økonomi.
https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/231388/artikel.html?utm_source=opinion&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Vi håber, Henrik Dam får succes som formand
I den socialdemokratiske folketingsgruppe bruger man vendingen “vi trænger til en dammer”, når der skal lægges en dæmper på en ophidset debat. Udtrykket “dammer” er møntet på partiveteranen Henrik Dam Kristensen (S) – Folketingets nye formand, som har ry for at være en venlig og besindig mand, der er god til at glatte ud.

Information: Hvis en pige fra Kungsholmen kan…
Det er svært at undervurdere Greta Thunbergs bidrag til den internationale debat om klimaforandringerne. Men der har også været kritik af Thunberg i det forgangne år. En del af den har været urimelig, mens en anden del har været berettiget.
https://www.information.dk/indland/leder/2019/08/sidder-pige-skilt-foran-rigsdagen-aar-siden-dag (låst)

Jyllands-Posten: Lars Larsen var en sand éner
At Lars Larsen blev hvermandseje, gjorde ham ikke nødvendigvis folkekær, men det gav ham som erhvervsmand et spillerum, der er få forundt. Han var ikke arvingen, der skulle føre noget videre. Han startede fra bunden.
https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11556495/lars-larsen-var-en-koebmand-i-ordets-bedste-forstand/

Kristeligt Dagblad: Hongkong kæmper demokratiets kamp
Vesten har vundet første slag i magtkampen i Hongkong. For den prokinesiske regering har taget lovforslaget af bordet i første omgang. Men det kan hurtigt ændre sig. Handelskrigen mellem USA og Kina kører parallelt med Hongkong-striden. Meget taler for, at vinderen af den ene konflikt også bliver vinder af den anden konflikt.
https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/magtkamp-mellem-oest-og-vest (låst)

Politiken: Gør Norden til stormagt i klimakampen
Vi kan hver især gøre noget i den globale klimakamp, men som samlet Norden kan vi flytte så meget mere. Både i forhold til at påvirke den globale klimadagsorden og ved at gøre os til foregangsregion i den grønne omstilling. Det kræver dog, at de nordiske statsministre kan mønstre politisk mod.

Populære søgeord på Google:

Lars Larsen
https://ritzau.dk/-bSZz

Clio
https://ritzau.dk/-bCZ0

Snake
https://ritzau.dk/-bSZA

Harry Potter
https://ritzau.dk/-bQ36

Slope
https://ritzau.dk/-bSZB

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.
https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Far til fire har mistet retten til at pleje sin døende kone: Jeg er stødt på min retfærdighedssans (dr.dk)

https://ritzau.dk/-bSZj

Efter død betjent: 25-årig løsladt (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-bSZk

En storkøbmand af den sjældne slags (berlingske.dk)

https://ritzau.dk/-bSZl

Lars Larsen er død (billedbladet.dk)

https://ritzau.dk/-bSZm

“Vild med dans”-legende afløser Britt Bendixen (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-bSZn

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.
https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twittertrends:

pogba
https://ritzau.dk/-bSZX

rashford
https://ritzau.dk/-bSZY

#WOLMUN
https://ritzau.dk/-bSZx

wolves
https://ritzau.dk/-bC71

#mufc
https://ritzau.dk/-bhbW

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Tirsdag: Skyet vejr med regn og torden. Temperaturer mellem 18 og 21 grader med let til jævn vind fra sydvest. I aften og i nat klart forsat skyet vejr med lokale byger.
Kilde: http://www.dmi.dk/vejr