Nu rammer sparekniven: Handicappede skal bo alene efter flere år på bosted

Tophistorien er skrevet og udgivet af TV2 LORRY. Ritzau må ikke krediteres.
INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.
**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Massive besparelser på socialområdet i Københavns Kommune rammer nu hovedstadens handicappede borgere.
Thomas Hansen og Jeff Pitzner er blandt de borgere, der nu har fået besked om, at de skal flytte fra Kuben og Valbyhøj, hvor de hver især har boet i mere end ti år.
Jeg bor her, for jeg har boet her i mange år. 11 år. Og jeg tror også, jeg har brug for hjælp, siger udviklingshæmmede Thomas Hansen på 42.
– Jeg ville blive meget ked af, hvis ikke jeg kan være her, siger 30-årige Jeff Pitzner, der har Downs syndrom.
Kommunen mener ikke længere, at Thomas Hansen og Jeff Pitzner har behov for at bo på botilbud. For Jeff Pitzners vedkommende er beskeden fra Københavns Kommune, at de forventer, at han om seks måneder har udviklet sig så meget, at han kan bo i egen bolig med støtte. Det viser et brev fra kommunen til Jeff Pitzner, som TV 2 Lorry har set.
De klare meldinger til Thomas Hansen og Jeff Pitzner kommer, efter at Københavns Kommune gennemfører besparelser for 84 millioner kroner på socialområdet.
Kommunen har i den forbindelse lavet nye såkaldte kvalitetsstandarder, der blandt andet betyder, at der er nye kriterier for, hvornår en borger er omfattet af målgruppen til botilbud.
Handicappede borgere vil opleve ændret støtte på flere forskellige områder – der bliver eksempelvis også skåret ned på, hvor mange gange om ugen, de kan gå på arbejde.
Allerede i juni måned kunne TV 2 Lorry fortælle, at politikerne i Socialudvalget advarede om, hvilke konsekvenser det kunne få.
Landsforeningen LEV, som er en forening for mennesker med udviklingshandicap, oplever et “systematisk systemsvigt” i øjeblikket, siger formand Anni Sørensen.
Alle vores medlemmer i København frygter at skulle åbne deres e-boks og se, at man nu skal flytte, eller at man ikke længere må gå på arbejde, siger hun.
Historierne om Thomas Hansen og Jeff Pitzner er også nået frem til Socialudvalget i Københavns Kommune. Det er dem, der har stemt besparelserne igennem, og nu græmmes de.
– Det er en beskæmmende situation. Det er en skændsel, at vi stiller vores borgere det her i udsigt, og at vi ikke har større respekt for dem og deres hverdag, siger Venstres medlem af Socialudvalget, Caroline Stage.
Spørgsmål: Men hvorfor har du så stemt det igennem?
– Socialforvaltningen er under et massivt budgetpres. Men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke var klar over, at de her kvalitetsstandarder ville ramme så hårdt, som de har gjort, siger Venstre-kvinden, der nu vil arbejde for at forbedre forholdene ved de kommende overordnede budgetforhandlinger.
Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) siger til TV 2 Lorry, at besparelserne er nødvendige.
– Vi er én af de kommuner, der har det dårligste serviceniveau på voksenhandicapområdet. Det skal vi være helt ærlige omkring. Det, synes jeg, ikke er godt nok. Men det er det, vi kan tilbyde desværre. For vi skal levere en besparelse.
Hun og kollegerne i Socialudvalget vil kæmpe for flere midler til området, når de overordnede budgetforhandlinger skal forhandles senere på året.
– Når vi har truffet en beslutning om, at vi skal have lavere standarder, så er det fordi, at vi skal levere en besparelse. Men det er jo ikke det samme som at sige, at vi ikke vil kæmpe for det. Så jeg håber, at alle vil bakke op om, at vi kigger på, hvordan de her botilbud bliver skruet sammen, så flest mulige mennesker kan blive boende der, hvor de gerne vil, siger Mia Nyegaard til TV 2 Lorry.
Forældrene til Thomas Hansen og Jeff Pitzner frygter nu for deres børns fremtid.
– Hvis han kommer ud alene, frygter jeg, han går fuldstændig i stå. Jeg vil næsten vove at påstå, at det vil gøre ham psykisk syg, siger Lene Hansen, mor til Thomas Hansen.
Og uden den faste støtte fra botilbuddet er Jeff Pitzner endnu mere afhængig af familien, siger moderen, Mitzie Pitzner. Og det vil få alvorlige konsekvenser, den dag forældrene ikke længere kan hjælpe, mener hun.
– Hans far og jeg har sagt til hinanden, at hvis det bliver en konsekvens (at han skal bo for sig selv, red.), så ønsker vi det fuldstændigt utænkelige og unormale, at han dør før os, for han kommer ikke til at klare sig, hvis ikke han har sine forældre til at hjælpe ham og støtte ham, siger hun til TV 2 Lorry.

https://www.tv2lorry.dk/artikel/jeff-skal-bo-alene-efter-12-aar-i-botilbud-nu-oensker-foraeldrene-han-doer-foer-dem

Redaktionel kontakt:
Christian Steffens Nielsen Therkildsen
tlf.: +4523615607
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF TV2 LORRY ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)