Første stolpe til 70 kilometer vildsvinehegn hamres i jorden

Formand for LandboSyd ser vildsvinehegn som del af en forsikringspolice, der skal sikre mod milliardtab.

Mandag formiddag blev den allerførste stolpe sat ned til det 70 kilometer lange vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse.

Stolpehullerne til hegnet, der er halvanden meter højt, har et flertal på Christiansborg banet vejen for.

Hegnet skal ifølge erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer sikre, at der ikke er vildsvin i Danmark, når den lille, eksisterende bestand er nedlagt. Dermed håber man at kunne holde Danmark fri for den frygtede svinesygdom afrikansk svinepest.

Hvis det sker, kan det koste Danmark op til 11 milliarder kroner til håndtering af smitten og tabte eksportindtægter for landbruget.

Vildsvinehegnet har høstet massiv kritik blandt andet fra grønne organisationer, der mener, at hegnet mere er symbolpolitik frem for en reel løsning på smittetruslen.

Mogens Dall, der er formand for landboforeningen LandboSyd, mener, at hegnet er et af flere tiltag, der gør, at han og landets øvrige landmænd kan sove roligere om natten.

– Det er en del af forsikringspolicen mod afrikansk svinepest. Du forsikrer også dit hus mod brand, selv om det nok aldrig kommer til at brænde, siger han.

Afrikansk svinepest er konstateret i flere lande, blandt andet Polen, de baltiske lande og senest Belgien.

I Frankrig har myndighederne planer om at rejse et vildsvinehegn mod Belgien. Franske soldater er udkommanderet til at lokalisere vildsvin, som jægere så efterfølgende skal skyde.

Frygten går på, at et inficeret vildsvin krydser grænsen og fører smitten med sig.

I det øjeblik, der konstateres svinepest, vil den danske eksport af svinekød lukke.

– Det vil betyde ruin og arbejdsløshed for op mod 33.000 mennesker, der er beskæftiget i fødevareklyngen, siger Mogens Dall.

Vildsvinehegnet kan næppe gøre Danmark helt fri for vildsvin, vurderer han.

Men det kan ifølge landboformanden holde antallet nede på et niveau, så risikoen for, at vildsvin bringer sygdommen videre, mindskes.

Det er Fredericia-firmaet SER Hegn, der har opgaven med at bygge hegnet til en pris på 30,4 millioner kroner.

Mens de første stolper kommer i jorden, indleder myndighederne samtidig en storstilet øvelse for at trykprøve beredskabet omkring svinepest.

Øvelsen går ud på at simulere, at Danmark bliver ramt af den frygtede husdyrsygdom.

En lang række myndigheder og virksomheder er involveret i øvelsen, der varer fire dage.

Vildsvinehegnet ventes færdig til efteråret.

/ritzau/