Trump hylder Orbán og lover tæt samarbejde som genvalgt præsident

26. APR 2024 • 13:24UDLAND

Ungarns premierminister er en storslået mand, siger Trump. Men USA's nuværende regering og EU er helt uenige.

Hvis der er to, som står sammen, så er det USA's tidligere præsident Donald Trump og Ungarns premierminister, Viktor Orbán.

Det fremgår klart af en videobesked, som Trump har offentliggjort, hvor han lovpriser en politisk alliance mellem ham og Orbán.

- Jeg ser frem til igen at arbejde tæt sammen med premierminister Orbán, når jeg aflægger ed som USA's 47. præsident, siger han og kalder den ungarske leder en "storslået mand".

Orbán er en af Trumps tætteste allierede i Europa. Men han er en problematisk figur både for den nuværende amerikanske regering og for EU.

Ungarn er medlem af både EU og Nato.

Viktor Orbán er under anklage fra EU-Kommissionen for at være i gang med at undergrave demokratiet i sit land.

Han og hans regering er under anklage fra både EU-lande og USA for deres tætte forbindelser til Rusland og præsident Vladimir Putin. Han har samtidig nægtet, at militære forsyninger fra Vesten til Ukraine føres gennem Ungarn.

Trumps videobudskab er blevet offentliggjort på en konference i Budapest, som den konservative amerikanske aktionskomité CPAC står bag.

- Som præsident var jeg stolt over at arbejde sammen med premierminister Orbán, som forresten er en storslået mand til at fremme vores to nationers værdier og interesser, siger Trump og fortsætter:

- Vi slog ned på den illegale indvandring, beskyttede vores grænser, skabte job og forsvarede vores traditioner og de jødisk-kristne værdier.

Trump inviterede i marts Orbán på besøg i sit hjem i Mar-a-Largo i Florida. Her ytrede Orbán sin støtte til den tidligere præsident og sagde, at kun Trumps tilbagevenden til Det Hvide Hus i Washington kan sikre fred i Ukraine.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU