Netanyahu varsler Rafah-offensiv - våbenhvile eller ej

30. APR 2024 • 13:16UDLAND

Over en million personer har søgt tilflugt i Rafah i Gaza. Netanyahu varsler offensiv og evakuering af civile.

Israel vil gå ind i Rafah i det sydlige Gaza for at eliminere den palæstinensiske bevægelse Hamas - med eller uden en våbenhvile og aftale om gidsler.

Det siger Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ifølge nyhedsbureauet Reuters tirsdag.

- Idéen om at stoppe krigen, uden at alle mål er nået, er uacceptabel, siger premierministeren i en meddelelse bragt af hans kontor.

- Vi vil gå ind i Rafah, og vi vil eliminere Hamas-bataljonerne med eller uden en aftale for at opnå en total sejr.

I meddelelsen siger han ifølge det israelske medie Ynet også, at Israel er begyndt at evakuere civile forud for offensiven.

Det fremgår ikke umiddelbart af udtalelserne bragt af Reuters, hvornår en offensiv skal finde sted.

Det er ikke første gang, at Netanyahu truer med en offensiv i Rafah, som ngo'er i skarpe vendinger har advaret Israel imod at gå ind i. Flere har advaret om en potentiel humanitær "katastrofe".

Denne gang kommer truslen, mens der meldes om relativt fremskredne forhandlinger om en våbenhvile og gidselaftale med Hamas.

Den militante gruppe, som med sit angreb på Israel 7. oktober satte gang i den seneste opblussen i konflikten, har sagt, at den overvejer en israelsk plan. Den skulle indeholde en våbenhvile på 40 dage og udveksling af gidsler og fanger.

Hamas-embedsmænd skal tirsdag have forladt Kairo efter samtaler med egyptiske embedsmænd om udkastet til våbenhvilen. Det rapporterer den statslige egyptiske kanal Al-Qahera ifølge AP.

Senere vil bevægelsen så vende tilbage til den egyptiske hovedstad med et skriftligt svar.

Rafah ligger på grænsen til Egypten og er den eneste by i Gaza, som Israel ikke er gået ind i.

Over en million mennesker har søgt tilflugt der, mens Israels offensiv har forårsaget voldsomme ødelæggelser i store dele af det øvrige Gaza.

Israel har omtalt Rafah som den "sidste" Hamas-højborg.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU