Kontroversiel O'Sullivan nærmer sig VM-rekord ad omveje

30. APR 2024 • 11:51SPORT

Ronnie O'Sullivan har aldrig valgt den lige vej i snookerverdenen, men talentet har ikke kunnet holdes nede.

I november truede han med at kvitte snookersporten i protest. For et par uger siden sagde han, at man burde flytte snooker-VM fra den mytiske arena The Crucible i Sheffield til Saudi-Arabien eller Kina.

Sportens største stjerne, Ronnie O'Sullivan, er en kontroversiel skikkelse. Men han er for snooker, hvad Tiger Woods er for golf. Kommercielt er han tæt på uundværlig. Og han er atter favorit til at vinde VM og tage endnu en rekord.

Tirsdag eftermiddag indleder verdensetteren sin kvartfinale ved VM mod en anden af de erfarne spillere i skikkelse af 47-årige Stuart Bingham.

Dermed er 48-årige O'Sullivan tre sejre fra at kunne løfte det VM-trofæ, han senest vandt i 2022. Det vil bringe ham op på otte VM-trofæer, hvilket ingen i sportens moderne æra (siden 1969, red.) har præsteret.

Han har flest uger som verdensetter i historien. Han har med 41 titler i ranglisteturneringer også flest af alle i historien.

Stort set alle eksperter på peger på ham, når snakken falder på den bedste nogensinde. Ikke alene fordi hans talent er unikt - han kan blandt andet støde bed begge hænder - men også fordi tallene understøtter. Men det mener O'Sullivan ikke selv.

- Jeg mener ikke, at jeg er den bedste nogensinde. Statistisk set er jeg måske, men jeg nyder bare at spille, sagde VM-favoritten til Sky Sports inden årets VM.

Den første del af citatet skyldes måske klassisk ydmyghed. Men den sidste del af citatet rummer for O'Sullivan langt mere, end når andre sportsfolk taler om at "nyde spillet".

Hans karriere har ingenlunde kørt efter en snor. Og det har hans liv heller ikke. Derfor har han også svært ved at sammenligne sig selv med Stephen Hendry, Steve Davis og Ray Reardon, der er konkurrenterne til at blive kaldt den største nogensinde.

- Jeg har haft en anderledes karriere end dem. De vandt stort set det hele i en periode på ti år, hvor jeg har haft fem-seks år næsten helt væk fra toppen, fået samling på mig selv, så forsvundet atter tre år for så at finde tilbage igen, lød det fra O'Sullivan før VM.

I 1992, samme år som O'Sullivan blev professionel, blev hans far idømt fængsel på livstid for et mord. Da hans mor fire år senere fik et år bag tremmer for skattesnyd, var det op til 20-årige O'Sullivan at tage sig af sin otteårige søster.

Han formåede at holde gang i karrieren, og i 2001 vandt han sin første VM-titel. Men frem til VM-titel nummer syv i 2022 har der været fyldt med bump på vejen.

De indre dæmoner har haft tag i ham undervejs. Han har været i behandling for både alkohol- og stofmisbrug. I sidstnævnte mødte han Jo Langley, som blev hans anden kone - og senere anden ekskone.

Senere har han døjet med depression, har adskillige gange meldt ud, at han ville stoppe karrieren, men altid fundet tilbage til glæden ved sporten.

Allerede som 15-årig lavede han sit første maksimumbreak (på 147, red.) i en turnering. Og som 21-årig ved VM lavede historiens hurtigste maksimumbreak på fem minutter og otte sekunder, hvilket også lagde kimen til kælenavnet "The Rocket".

Bedømt på de seneste par år er raketten i hvert fald på ingen måde begyndt at tabe højde.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU