Renovering af Nyborg Slot genoptages efter flere års pause

6. MAJ 2024 • 12:30INDLAND/KRIMINAL

Renoveringen af Nyborg Slot har ligget stille siden 2020, men en stor millionindsprøjtning sikrer slottet.

Efter fire års pause genoptages byggeriet af Nyborg Slot, så slottet igen kan blive åbent for offentligheden.

Det oplyser Kulturministeriet, Nyborg Kommune, A.P. Møller Fonden og Realdania i en fælles pressemeddelelse.

Projektet med at renovere Nyborg Slot har været i gang siden 2014, men byggeriet har stået stille siden 2020 efter en afgørelse i en klagesag i Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Efter flere års usikkerhed om slottets fremtid bliver restaureringen nu genoptaget. Det ventes, at byggeprojektet vil være afsluttet i 2028, og vejen dertil vil have en samlet økonomisk ramme på 327,6 millioner kroner.

A.P. Møller Fonden og Realdania bidrager hver med 80 millioner kroner. Nyborg Kommunes bidrag udgør 53,4 millioner kroner, mens statens bidrag udgør 114,2 millioner kroner.

Den oprindelige plan var, at slottet skulle stå færdigt i 2023, men forsinkelsen har gjort projektet dyrere. Parternes nye bidrag gør det dog muligt at kickstarte byggeriet igen.

Nyborg Slot har mere end 800 år på bagen og er Danmarks ældste bevarede kongebolig. For kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) er det afgørende, at de historiske omgivelser atter bliver åbent for besøg.

- Det er en stor dag for Nyborg, Fyn og hele Danmark, at vi nu endelig kan bygge slottet færdigt og åbne det for offentligheden igen, siger Jakob Engel-Schmidt i pressemeddelelsen.

- Det er sørgeligt, at et af vores vigtigste bygningsværker, der var et politisk magtcentrum i middelalderen, har været lukket af for offentligheden i så mange år. Nyborg Slot fortjener at blive vist frem, for bygningen har en ekstremt central placering i Danmarks historie.

Beslutningen om igen at påbegynde slottets renovering er et afgørende vendepunkt for Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).

- Mange års ihærdigt arbejde gør nu, at der sættes endnu en milepæl i Nyborg Slots over 800-årige historie. En milepæl der kommer til at få betydning for turismen, erhvervslivet og ikke mindst borgerne på Østfyn, siger Kenneth Muhs.

- På Nyborg Slot blev den første grundlov underskrevet og vores moderne demokrati grundlagt. Den kulturarv skal nu fortælles i helt nye rammer, og om få år vil slottet igen være spektakulært som i sin storhedstid.

Planen for Nyborg Slot er, at der i løbet af de kommende år skal bygges en ny museumsfløj, en ringmur, og det eksisterende vagttårn skal forhøjes. Det vil offentligheden kunne få glæde i 2028.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU