OVERBLIK: Årsag er stadig ukendt efter Børsen-brand

16. APR 2024 • 17:05INDLAND/KRIMINAL

Børsbygningen i København har tirsdag været i brand, hvor det ikoniske dragespir blandt andet er kollapset.

Siden tirsdag morgen har den over 400-årige Børsen-bygning stået i brand.

Visse omstændigheder omkring branden er endnu ukendte, men i løbet af dagen har politi og beredskab løbende delt information.

Her er, hvad vi ved, og hvad vi endnu ikke ved:

* Branden opstod tirsdag morgen omkring 7.30. Kort efter klokken otte var det ikoniske spir på bygningen omringet af kraftige flammer.

* Omkring klokken halv ni kollapsede spiret. I perioden efter viste billeder, at røgen og flammerne spredte sig til bygningens del op mod Christiansborg.

* Flere bygninger omkring Børsen blev evakueret tidligere på dagen. Blandt andet Provianthuset og Finansministeriet.

* Ingen er kommet til skade som følge af branden.

* Flere veje omkring Børsen er i løbet af tirsdagen blevet spærret, og politiet frarådede tidligere al unødig udkørsel i indre København af hensyn til trafikale udfordringer. Det er endnu uvist, hvornår afspærringerne fjernes igen.

* Ekstra mandskab er i løbet af dagen blevet tilkaldt for at hjælpe til med slukningsarbejdet og andet som følge her af.

* Forsvaret tilkaldte blandt andet i løbet af formiddagen 40 værnepligtige fra Livgarden til blandt andet at sikre værdigenstande. Også ekstra beredskab blev kaldt til København.

* Meldingen fra Hovedstadens Beredskab lød tirsdag formiddag, at man forventede, at det tog i hvert fald et døgn mere, før beredskabet var færdig på stedet.

* Beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen fra Hovedstadens Beredskab siger omkring middag, at halvdelen af Børsen-bygningen mod havnen er reddet. Den anden halvdel lader man brænde ned.

* Klokken 16 lød det fra beredskabsdirektøren, at branden i Børsen er kommet under kontrol, og efterslukningsarbejdet dermed er i gang.

* Det er fortsat uvist, hvad årsagen til branden er. Politiet vil den næste tid gå i gang med en traditionel efterforskning for at finde frem til årsagen. Brandrådgiver Jens Kastvig siger dog, at bygningen har haft øget risiko for brand på grund af det ombygningsarbejde, der var i gang.

* I løbet af dagen er flere malerier blevet reddet ud af bygningen. Blandt andet det historiske P.S. Krøyer-maleri "Fra Københavns Børs". Det er endnu ikke kortlagt, hvilke værdigenstande der er ødelagt som følge af branden.

* På trods af et ønske fra flere politikere vides det ikke, om bygningen vil blive genopbygget. Overborgmester i København, Sophie Hæstrup Andersen, siger dog, hun vil samle penge ind til at bygge den op igen. Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, siger også, at Børsen skal genopbygges uanset hvad.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU