Flere end otte ud af ti kræftpatienter er i live et år efter diagnose

2. MAJ 2024 • 09:19INDLAND/KRIMINAL

Mange danskere lever væsentligt længere med kræft end tidligere. Det fremgår af en ny rapport fra styrelse.

Omkring 48.000 danskere får hvert år at vide, at de har fået en kræftsygdom - men flere end tidligere overlever og lever længere.

En ny rapport fra Sundhedsdatastyrelsen ved navn "Kræftoverlevelse i Danmark 2008-2022" viser, at mere end otte ud af ti danskere, som får konstateret kræft, stadig er i live et år efter diagnosen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) kalder de "markante forbedringer" for "enormt positive". For sygdommen kan have store konsekvenser for den enkelte og dennes familie.

- Det her er en enormt positiv nyhed og meget, meget glædeligt, at vi nu endnu en gang ser nogle vigtige fremskridt på kræftområdet. Det er en sygdom, som de fleste af os desværre har haft tæt inde på livet, siger hun.

Fra 2008 til 2022 er der sket en stigning i 1-års-overlevelsen efter kræft fra 77 procent til 84 procent for kvinder.

For mænd er tallet steget fra 75 procent til 83 procent.

Tallene er uændrede fra 2023-rapporten, hvor tallene gjaldt for personer, der blev diagnosticeret i perioden 2019 til 2021.

De nye tal viser også udviklingen i forhold til danskere, der lever fem år efter, at de har fået konstateret kræft.

70 procent af alle kvinder og 67 procent af alle mænd, der rammes af kræft, er fortsat i live efter fem år.

I 2008-2010 var det henholdsvis 62 og 59 procent.

Også disse tal er uændrede siden 2023-rapporten.

- Det er enormt positivt, at vi nu ser i de nye kræftoverlevelsestal, at det fortsat går fremad, og det er også en streg under de markante forbedringer, som der er sket på kræftområdet de seneste 10-15 år, siger ministeren.

Hun håber, at tallene kan fortsætte i den positive retning og varsler, at noget af det, der optager hende fremadrettet, er senfølger, som hun vil fokusere på.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU