Forsvarsmilliarder skal opfylde Nato-krav som minister kaldte "ren politik"

4. MAJ 2024 • 05:00ERHVERV/POLITIK

Tirsdag blev der indgået en aftale med 95 milliarder kroner, som skal opfylde krav fra forsvarsalliancen Nato.

Da forsvarsalliancen Nato i 2020 kritiserede Danmark for ikke at leve op til styrkemålene, lød det fra daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S), at det var "ren politik".

Men tirsdag aften indgik et politisk flertal en aftale om at styrke Forsvaret med 95 milliarder kroner, som især var rettet mod at opfylde kravene fra Nato om blandt andet en tung brigade og anti-ubådskapacitet.

- Jeg kommer ikke til at snakke om noget, siger Trine Bramsen i dag.

Spørgsmål: I 2020 kaldte du kritikken fra Nato for ren politik?

- Jeg kommer ikke til at kommentere det, siger hun og lægger røret på midt i et spørgsmål.

I 2020 lød det fra Trine Bramsen, at det alene var udtryk for et politisk pres fra Natos side, når alliancen i en rapport kritiserede Danmark for at halte bagefter med bidrag til Natos fælles styrkemål.

- Vi hæver jo i de her år vores forsvarsudgifter massivt, så jeg ser det som ren politik, sagde Trine Bramsen dengang.

Regeringen og en række partier blev tirsdag blandt andet enige om, at hæren nu skal opgraderes med panser i milliardklassen efter mange års nedslidning og nedskæringer.

Målet er, at hærens 1. brigade frem mod 2028 skal opbygges til en kampklar enhed med 6000 soldater, der kan indsættes i Nato-operationer. Den del er der afsat 48 milliarder kroner til.

Det har i årevis været et kritikpunkt fra Nato, og målet har været væsentligt fordyret og forsinket.

Trine Bramsens partifælle og forsvarsordfører Simon Kollerup (S) kalder Danmark for en "meget central og troværdig Nato-allieret".

- Selvfølgelig er det vigtigt for os, at vi lever op til de fælles styrkemål. Vi skal sammen med de andre lande levere en stærk afskrækkelse mod dem, som ellers vil os det ondt.

- Derfor er det også helt rigtigt, at det her er politik. Det er sikkerhedspolitik, og det er storpolitik. Og nu er det endda med et ekstremt stort politisk flertal vedtaget og fuldt finansieret, at vi opruster markant hurtigere i Danmark, siger han i en skriftlig kommentar.

I 2014 tilsluttede Danmark sig selv Nato-målsætningen om at opruste og bruge flere penge på forsvar. Det er derfor Danmarks egen målsætning, som Nato følger op på.

Det fremhæver forsvarsanalytiker Jens Wenzel Kristoffersen, som driver virksomheden Nordic Defence Analysis.

- Hun har forsøgt sig at købe noget tid i forhold til at leve op til styrkemålene fra Nato og prøver at imødegå den her kritik.

- Der er ingen tvivl om, at Danmark ikke lever op til de her Nato-mål, men at hun så beskylder Nato for at politisere på det her. Det er en lidt underlig måde at gøre det på, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU