Energistyrelsen godkender ny olie- og gasproduktion i Nordsøen

26. APR 2024 • 13:48ERHVERV/POLITIK

Olieselskabet Ineos må nu udvinde olie og gas fra Hejre-feltet i den danske Nordsø, forventeligt fra 2027.

En ny olie- og gasproduktion fra det uberørte Hejre-felt i den danske Nordsø er nu blevet godkendt.

Energistyrelsen har fredag givet tilladelse til, at olieselskabet Ineos kan begynde at hive olie og gas op af undergrunden.

Det fremgår af en meddelelse på Energistyrelsens hjemmeside.

- Det er stik imod al klimavidenskab, sund fornuft, og hvad Danmark arbejder imod internationalt at give en ny tilladelse til at søge ny olie på dette tidspunkt i historien, siger Helene Hagel, klimapolitisk leder i Greenpeace.

Anlægsarbejdet forventes påbegyndt i 2025, og de første fossile brændstoffer ventes produceret fra 2027.

Tilladelsen gælder frem til 2045.

Det er forventningen, at produktionen af olie og gas fra Hejre-feltet vil stå for omkring syv procent af den samlede produktion fra danske Nordsø-felter.

Hejre-feltet, der ligger omkring 300 kilometer fra den danske vestkyst og primært rummer olie, har en længere historik bag sig.

Den oprindelige licens til produktion af olie og gas blev givet i 1998.

Der gik dog år, før der blev rykket på projektet. I 2011 godkendte Energistyrelsen en plan for feltet, men fejl og forsinkelser fik projektet skrinlagt igen i 2016.

Nu er Ineos dog klar til at forsøge sig igen.

At tilladelsen er årtier gammel, er dog ikke et forsvar for at gennemføre produktionen, mener Greenpeace.

Den blev givet i en anden politisk og klimamæssig situation, lyder det.

- Det er rigtigt, at det er en gammel licens, men derfor kan man godt stoppe en ny produktionsplan, når klimaforandringer og ekstremt vejr er en dagligdag overalt i verden, siger Helene Hagel.

Hun påpeger også, at den nye indvinding kan stride med, at Danmark er medstifter af den internationale alliance Beyond Oil and Gas (BOGA) for lande, der har afsluttet jagten på ny olie og gas.

Klimaminister Lars Aagaard (M) afviser at kommentere godkendelsen, da det ifølge ministeriet er en administrativ beslutning truffet af Energistyrelsen.

Ministeren har dog tidligere forklaret, at ny olie- og gasproduktion i Danmark kan bidrage til at gøre Danmark uafhængig af russiske brændstoffer.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU