Danmark vil sætte strøm til ukrainske huse med milliardgaranti

23. APR 2024 • 15:36ERHVERV/POLITIK

Angreb svækker kritisk energiforsyning i Ukraine, siger minister. Danmark stiller garanti for nyt vindprojekt.

Danmark stiller nu 2,85 milliarder i statsgaranti til et energiforsyningsprojekt i Ukraine, der skal sikre grøn og sikker strøm til 500.000 husstande i landet.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi ved, at Putin målrettet går efter at ramme kritisk infrastruktur. Der er behov for et stærkere værn, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i pressemeddelelsen.

Pengene til garantien kommer fra Ukrainefonden. Projektets værdi er samlet set fire milliarder kroner.

Pressemeddelelsen uddyber ikke nærmere om projektet. Men der står flere detaljer i et aktstykke til Folketingets Finansudvalg, der tidligere har været fortroligt, men som tirsdag er offentliggjort.

Her henvises der til, at Vestas skal levere vindturbiner til Ukraine.

Videre lyder det, at det er den privatejede ukrainske energivirksomhed DTEK, der står for projektet, og at der tale om et landvindmølleprojekt på cirka 400 megawatt i det sydvestlige Ukraine "uden for den primære krigszone".

DTEK spytter selv 750 millioner kroner i projektet, hvoraf de resterende 2,85 milliarder kroner skal tilvejebringes via lån fra kommercielle banker.

Og det er kun muligt, hvis Danmark stiller garantien gennem Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), der har modtaget henvendelse fra det ukrainske firma.

- På grund af risikoen ved at yde finansieringer i Ukraine, har EIFO ikke mulighed for selv at garantere projektet. Såfremt projektet skal realiseres, skal staten således yde en statsgaranti for EIFO’s fulde eksponering i projektet, står der i aktstykket.

Staten bærer den fulde risiko ved garantien, fremgår det videre.

Derudover er der afsat en tabsramme på 855 millioner kroner til eventuelle yderligere tab på projektet.

- Henset til de betydelige risici ved at yde finansieringer til projekter i Ukraine vurderes det imidlertid, at garantipræmien ikke vil være tilstrækkelig til at afdække statens risiko for tab, lyder det i aktstykket.

Morten Bødskov er denne uge i Ukraine med en dansk erhvervsdelegation. Her skal erhvervsministeren blandt andet mødes med præsident Volodymyr Zelenskyj.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU