Flyselskabet Norwegian søger konkursbeskyttelse i Irland

Flyselskabet Norwegian vil søge konkursbeskyttelse i Irland for to af dets datterselskaber. Det skriver flyselskabet i en pressemeddelelse onsdag.

– Som følge af den norske regerings nej til at støtte flyselskabet i den pågående covid-19-pandemi, har Norwegian Air Shuttle ASA besluttet at iværksætte en reorganiseringsproces (examinership) i Irland knyttet til datterselskaberne Norwegian Air International og Arctic Aviation Asses DAC (AAA), skriver Norwegian.

Examinership er i irsk lovgivning en mulighed, hvor man med rettens hjælp kan omstrukturere et selskab for at undgå konkurs.

Konkursbeskyttelse er normalt i flere lande, forklarer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank. Han refererer til USA, hvor man kender det som chapter 11-beskyttelse.

– Det man gør, er at man bygger en stor mur, så ens kreditorer ikke kommer og konkursbegærer én. Det handler simpelthen om, at Norwegian ikke vil have, der kommer nogen, og begærer dem konkurs på kort sigt, siger Jacob Pedersen.

Med rettens beskyttelse, får man altså et tidsrum til at løse på de problemer som ifølge aktieanalysechefen ikke har forandret sig.

– Problemerne er for høj gæld og lav egenkapital. Man skal have nogen af långiverne til at slå en streg over gælden, siger Jacob Pedersen.

Ifølge det norske erhvervsmedie E24 var Norwegian Air shuttle selskabet første udenlandske datterselskab. Selskabet er i realiteten et fuldgyldig flyselskab registreret i Irland, forklarer mediet.

/ritzau/