Vestager anklager Amazon for dobbeltrolle og datamisbrug

Efter at have foretaget en undersøgelse af muligt brud på EU’s konkurrenceregler hos Amazon går EU-Kommissionen videre med sagen.

Tirsdag sendes en indsigelseserklæring til den store e-handelsvirksomhed i USA.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager slår ned på, at Amazon har en særlig dobbeltrolle, hvor data kan benyttes på konkurrenceforvridende vis.

Den amerikanske nethandelsvirksomhed udbyder en platform for andre forhandlere, men med salg af egne produkter er den også konkurrent til disse.

– Med den kraftigt stigende e-handel og med Amazon som en førende platform for e-handel er det vigtigt med en fair og uforstyrret adgang for alle sælgere, siger Vestager i en skriftlig udtalelse.

Amazon kan ifølge EU-Kommissionens vurdering misbruge sin viden om tredjepartsforhandlere i sin konkurrence imod dem.

Vestager åbner tirsdag desuden en anden undersøgelse af Amazons nethandel. Den er rettet mod virksomhedens funktion “Buy Box”.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters meddeler Amazon, at virksomheden ikke er enig i påstanden fra EU-Kommissionen. Det påpeges, at Amazon tegner sig for “under en procent af den globale detailhandel”.

Sagen mod Amazon er blot en af flere EU-sager mod store amerikanske it-giganter. Vestagers armlægning med både Google og Apple er endnu ikke slut.

Det er heller ikke første gang, at den danske kommissær har fat i Amazon.

I 2017 krævede EU-Kommissionen i en afgørelse, at Luxembourg skulle indkræve 250 millioner euro i skat fra den amerikanske virksomhed. Den afgørelse er anket.

/ritzau/