Aktiemarkeder fester efter lovende nyt om vaccinekandidat

Mandag formiddag gav det et ryk i aktiekurser i hele verden, da medicinalgiganten Pfizer meddelte, at en potentiel coronavaccine har vist sig at have over 90 procents effekt i et fase 3-studie.

I studiet har den gruppe, der har fået vaccinens to doser, 90 procent færre tilfælde med sygdomme covid-19.

Det blev mødt med omgående stigninger på de store europæiske markeder såsom det franske i Paris og det tyske i Frankfurt. Her steg de toneangivende indeks, CAC og DAX, med seks og fem procent kort efter nyheden.

Offentliggørelsen af de resultater satte straks gang i drømme om flyrejser og ferier på aktiemarkedet.

Luftfarten har været hårdt ramt af rejserestriktioner og manglende appetit på at flyve ud i verden siden udbruddet af coronavirus.

Eksempelvis var franske Airbus, der producerer fly og i forvejen var oppe med fire procent i mandagens handel, kort oppe og ramme en stigning på 30 procent i aktieværdi.

Også SAS løftede sig fra en i forvejen god dag med fem procents stigning i værdi til en ekstraordinær god dag og et aktiehop på over 20 procent.

Danske Banks senioranalytiker, Mikael Olai Milhøj, forklarer i en analyse, at det er ganske naturligt, at selv små nyheder fra vaccinefronten mødes med store reaktioner.

– Markedsbevægelserne giver mening, for vaccineudviklingen er markant mere afgørende for den økonomiske udvikling i 2021 end for eksempel det amerikanske præsidentvalg, skriver han.

– Med effektive og sikre vacciner, der kan produceres og distribueres i tilstrækkelige mængder, så er muligheden for en normalisering i løbet af 2021 markant større.

/ritzau/