Flere købere og mere konkurrence presser boligudbud i bund

Er jagten på drømmeboligen sat ind, kan det blive en langvarig proces, for antallet af huse med til salg-skilte er faldende.

Udbuddet af huse og sommerhuse når et nyt rekordlavt niveau med fald det seneste år på henholdsvis 17 og 36 procent. Det viser nye udbudstal fra Boligsiden fra begyndelsen af november.

Faldet skyldes ikke, at der kommer færre huse til salg. Det er derimod antallet af købere og den øgede konkurrence om boligerne, der har ændret sig. Det siger Boligsidens kommunikationsdirektør, Birgit Daetz, i en pressemeddelelse.

– Der forsvinder ganske enkelt flere boliger fra markedet end tidligere, og på grund af den øgede konkurrence bliver de også solgt hurtigere, end de plejer.

– Det betyder, at der måske nok kommer det samme antal boliger til salg, men at udvalget dag for dag er mindre, lyder det.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, har udbuddet af boliger ramt det laveste niveau siden sommeren 2006.

Hun siger, at dansk økonomi har godt af, at boligmarkedet har klaret sig helskindet gennem coronakrisen.

– Når der er tryghed om friværdien, så stiger danskernes forbrugslyst nemlig også. Når butikkerne, restauranterne og virksomhederne tjener penge, kan flere beholde deres job.

– Boligmarkedet kan således være med til af afbøde de negative virkninger på samfundsøkonomien, som coronakrisen medfører, lyder det i en kommentar.

/ritzau/